Doen in Kaapverdië

Ga eropuit! 9x doen in Kaapverdië

Kaapverdië is een van de populairste winterzonbestemmingen onder onze boekers. Dit komt met name door het heerlijke weer het hele jaar door. Bovendien sta je na 6,5 uur vliegen al op Kaapverdische bodem. Heb jij een vakantie naar de eilandengroep op de planning staan en wil je niet alleen maar strandhangen? Lees snel verder, want er is genoeg te doen in Kaapverdië!

Eerst even wat praktische informatie. Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan op zo’n 300 km van de kust van Afrika. De voertaal is er Portugees, maar de locals spreken met name een mix van Creools en Portugees. Grote kans dat jij je vakantie doorbrengt op een van de twee populairste eilanden; Sal en Boa Vista. Daarnaast zijn er nog acht andere eilanden, waarvan er zeven bewoond zijn.

1. Relaxen op parelwitte stranden

Doen Kaapverdië: strandWe starten onze must-do-lijst voor de Kaapverdië met een inkoppertje. De parelwitte stranden op de eilanden Sal en Boa Vista schreeuwen namelijk jouw naam. Spreid je handdoekje, pak er een goed boek bij en geniet van de heerlijke zonnestralen.

Een van de beste stranden op Sal is Santa Maria, dat zo’n 3 tot 4 kilometer lang is. In de omgeving vind je genoeg restaurants waar jij tijdens een stranddagje terecht kunt voor een hapje en drankje. Verblijf je op Boa Vista? Ga dan zeker naar het strand van Curralinho. Dit strand is het langste van heel Kaapverdië en leent zich uitstekend voor een dagje relaxen én watersporten.

2. Bezoek de vulkaan Pico do Fogo

Als je op Boa Vista of Sal verblijft, moet je er een binnenlandse vlucht voor pakken, maar geloof ons; het is meer dan de moeite waard. Breng een bezoekje aan het eiland Fogo, waar je de actieve vulkaan Pico do Fogo vindt. Deze gigant is 2.800 meter hoog en kun je beklimmen voor een schitterend uitzicht. Hiervoor is een goede conditie wel handig, want de tocht (die enkel onder begeleiding uitgevoerd kan worden) duurt zo’n zeven uur.

Liever alleen genieten van de prachtige natuur op Fogo? De omgeving is, vanwege de vulkaanuitbarstingen, erg groen en vruchtbaar. Typische streekproducten zijn wijn en koffie, die je zeker moet proeven als je op Fogo bent.

3. Spot schildpadden

Doen Kaapverdië: spot schildpaddenDierenliefhebbers opgelet! In de wateren rondom en op de stranden van Boa Vista en Sal leeft de Caretta caretta schildpad. De zeeschildpadden zijn met uitsterven bedreigd en zijn daarom een beschermde diersoort. Toch kun jij de Caretta caretta van dichtbij spotten.

Hoe? Door op excursie te gaan met een local die avondwandelingen organiseert op vrijwilligersbasis. Jouw gids weet precies wat wel en niet goed is voor de schildpadden en daardoor worden ze niet onnodig gestoord. Een fooi aan het eind van de excursie is voor deze bijzondere ervaring zeker op zijn plek! Let wel op; de mogelijkheden kunnen per seizoen (i.v.m. de broedperiode) verschillen. Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden. Meer lezen over schildpadden spotten in Kaapverdië? Lees onze uitgebreide blog.

Doen in Kaapverdië, Riu FunanaOp het strand bij Riu Funana kun je van ca. half augustus t/m half december schildpadden spotten. Hier werkt Project Biodiversity hard aan het redden van de Caretta caretta schildpadden.

4. Ontdek de prachtige onderwaterwereld

Kaapverdië is een van dé bestemmingen om te duiken of snorkelen. De zee is er bijzonder helder en voorzien van prachtig gekleurde vissen. Wie weet sta jij wel oog in oog met een zwaardvis, inktvis of een tropische vis. Daarnaast vind je er ook schildpadden en scheepswrakken. Genoeg te zien dus!

Een hele bijzondere duiktrip maken? Ga naar de onderwatergrotten van Olho Azul, dat het blauwe oog betekent. Er vertrekken vanaf Sal verschillende excursies naar dit helderblauwe koraalrif, waar je zelfs haaien kunt spotten!

5. Trek de woestijn in

Doen Kaapverdië: woestijnVier jij vakantie op Boa Vista, dan mag een bezoekje aan de ‘woestijn’ zeker niet ontbreken. Vanwege de oostelijke ligging heeft dit eiland het meest zanderige landschap van alle Kaapverdische eilanden.

Het mooiste gebied is misschien wel Deserto de Viana in het noordwesten van het eiland. Hier kun jij met een 4×4 of per quad door de witte zandduinen crossen.

Vanuit de hoofdstad Sal Rei zijn tal van excursies te boeken. Wij tippen je om de woestijn tijdens zonsondergang te bezoeken, dankzij dit ‘golden hour’ maak jij gegarandeerd mooie vakantiefoto’s.

6. Genieten van de lokale keuken

Je bent pas écht weg als je eet als de locals. Het nationale gerecht van Kaapverdië is cachupa, een soort stoofpotje dat wordt gemaakt met ingrediënten die op dat moment voor handen zijn.

De basis bestaat uit bonen en maïs en wordt aangevuld met vis, vlees en eieren. Het wordt door de Kaapverdianen voornamelijk gegeten als lunch, is verrassend lekker en staat op bijna iedere menukaart.

Wat je verder aantreft op de menukaart? Vooral veel visgerechten, mét Portugese, Afrikaanse en Braziliaanse invloeden. Lekker eten op Sal kan bij Chez Pastis in de badplaats Santa Maria.

7. Verblijf in Agua Hotels Sal Vila Verde

Doen Kaapverdië: overnachten in Agua Hotels Sal Villa VerdeEen van onze meest geboekte hotels in Kaapverdië is Agua Hotels Sal Vila Verde. Deze betaalbare accommodatie beschikt over nette appartementen met keukentje en een fijn zwembad.

Het dichtstbijzijnde strand ligt op ca. 1 km en het prachtige strand van Santa Maria ligt op ca. 3 km. Daarnaast zijn er in de omgeving volop excursiemogelijkheden. De ideale uitvalsbasis voor een afwisselende vakantie in Kaapverdië.

8. Leer surfen

Actievelingen komen tijdens een vakantie in Kaapverdië zeker aan hun trekken. Naast duiken kun je er namelijk prima (kite)surfen. Van ca. november tot juni waait er een warme zeewind, waardoor met name Sal een echt wind- en kitesurfparadijs is. Er zijn verschillende surfscholen waar jij een lesje kunt nemen óf als je al wat ervaring hebt, zelf een board kunt huren.

9. Drijven in een ‘zoute zee’

Doen Kaapverdië: Pedra de LumeIn de tijd dat Kaapverdië nog in handen was van Portugal was Sal (dat zout betekent) een belangrijke bron voor zoutwinning. In de 19e eeuw legde een Kaapverdische ondernemer een zoutwinningsinstallatie aan in de ca. 500 meter brede vulkaankrater bij Pedra de Luma.

Tegenwoordig is de installatie amper nog in gebruik en is Sal aangewezen op de import van zout. Wel kun jij als toerist de krater bezoeken en in het superzoute water drijven. Het schijnt dat het water zouter is dan dat van de Dode Zee. Verdrinken is dus geen optie en dat maakt dit ook een leuk en veilig uitstapje voor kinderen.

Heb jij na het lezen van deze to-do-lijst meteen zin gekregen in een vakantie naar Kaapverdië? Check dan snel ons aanbod!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *