Dagtripjes Kaapverdische eilanden

Sightseeing! De leukste excursies & dagtripjes op de Kaapverdische eilanden

Afgelopen jaar was Kaapverdië één van de meest opkomende bestemmingen binnen ons aanbod. En ook komend jaar verwachten we dat weer veel Nederlandse vakantiegangers richting de Afrikaanse eilandengroep zullen afreizen. Waarom? Het land heeft eindeloos veel stranden die uitnodigen voor een weekje écht even niets doen en in de luxe hotels word je compleet in de watten gelegd.

Kaapverdië dankt haar populariteit aan de eindeloze zandstranden waar je niets meer te doen staat dan een boek lezen of een cocktailtje drinken vanaf je ligbedje. Ook de vele luxe hotels dragen bij aan het ultieme vakantiegevoel.

Maar wat is een vakantie zonder dat je je vakantiebestemming écht hebt gezien? Trek er tijdens jouw vakantie dus minimaal een dagje op uit d.m.v. een excursie of zelfstandig. Wat de opties zijn? We bekijken de mogelijkheden op de twee belangrijkste eilanden, Sal en Boa Vista.

Interesse in een van deze dagtripjes? Vraag bij de receptie van je hotel óf de reisleiding naar de mogelijkheden

De leukste dagtripjes op Sal

Boa Vista mag dan het grootste Kaapverdische eiland zijn, Sal is veruit het meest bekende eiland én ook het eiland waar het meest te doen is. Naast de eerdergenoemde zandstranden en luxe hotels wordt het landschap gekenmerkt door kale en woestijnachtige vlaktes. Watersporten zijn er populair en gezelligheid vind je in het kloppende hart Santa Maria.

Dagtripjes Kaapverdische eilandenJe hebt daarnaast een aantal opties om op pad te gaan:

 • Maak een eilandtour van een dag langs alle trekpleister van Sal. Je komt o.a. langs de zoutmijnen van Pedra de Lume, de hoofdstad Espargos en het vissersdorpjes Palmeira.
 • Kom op plekken waar weinig toeristen komen tijdens een quadtour. Je gids neemt je mee naar de duinen en de verlaten stranden die het eiland rijk is. Wat een kick om met 50 km per uur over een verlaten strand te crossen!
 • Ontdek Sal vanaf het water. Er worden ter plaatse diverse boottochten aangeboden, waaronder een tocht op een glasbodemboot. Zo maak je op een unieke manier kennis met de onderwaterwereld van het Kaapverdische eiland.
 • Ook leuk is een (half) dagje varen met een catamaran. Of wat dacht je van een walvisexcursie?
 • Sal is een walhalla voor vissers; er zwemmen blauwe marlijnen, zwaardvissen, tijgerhaaien, tonijnen en barracuda’s in de Kaapverdische wateren. Die je zelf allemaal vanaf een lokale vissersboot kan vangen. Gevangen vis dien je terug te gooien óf te schenken aan de plaatselijke bevolking.
 • Sal herbergt tal van mooie duikplekken. Zo kun je op een diepte van 10 m o.a. scheepswrakken met kleurrijke vissen ontdekken. Ook zijn er diverse riffen en grotten waar gedoken kan worden.

De leukste dagtripjes op Boa Vista

Boa Vista is bijna drie keer zo groot als Sal en dat betekent dat dit eiland in één dag ontdekken eigenlijk niet te doen is. Eilandtours worden dan ook in zowel het noorden als het zuiden aangeboden. Dit is de makkelijkste en leukste manier om het eiland te leren kennen!

Dagtripjes Kaapverdische eilanden Boa VistaBij de noordelijke tour ga je met een 4×4 op pad om o.a. het scheepswrak nabij Cabo de Santa Maria, de kleurrijke dorpjes Bofareira en Cabeça Dos Tarrafes te bezoeken. Onderweg maak je kennis met het gevarieerde landschap van het eiland; je komt langs zandheuvels, valleien, zoutmeren én de hoogste berg van het eiland, Monte Estância.

De tour in het zuiden van Boa Vista brengt je o.a. langs de voormalige hoofdstad Rabil, waar je een kijkje kunt nemen in een oude pottenbakkerij. Ook het groene natuurgebied Deserto de Viana, het dorpje Velha en het prachtige zandstrand van Santa Monica liggen op de route.

Wist je dat er plekken zijn die je met een 4×4 niet kan bereiken? Dit lukt wel met een Monstertruck, die je voor een tour kunt boeken. De tour gaat langs verlaten stranden, grotten en zoutmeren eindigt in de zandduinen, waar je kunt leren zandsurfen.


De 4×4’s die gebruikt worden voor de tours zijn redelijk stug en er wordt gekozen voor kleine onbekende weggetjes. Reken op een houten kont na afloop. Zwangere vrouwen en mensen met rugproblemen wordt afgeraden deze tours te boeken.

Net als op Sal kun je ook vanaf Boa Vista diverse boottrips maken en op jacht gaan met lokale vissers. Ook quadtours behoren hier tot de mogelijkheden.

Spot Caretta caretta schildpadden

Dagtripjes Kaapverdische eilanden: schildpaddenIn Europa kun je de Caretta caretta schildpad (een zeeschildpad) het beste spotten in de wateren rondom Zakynthos. In Afrika kan dit o.a. in de wateren en op de stranden van Boa Vista en in mindere mate Sal.

Lokale mensen bekommeren zich om het voorbestaan van de op uitsterven zijnde schildpadden en geven – o.b.v. vrijwilligerswerk – avondwandelingen. Zo kunnen toeristen ze wel spotten, maar worden ze niet nodeloos gestoord. De vrijwilligers weten precies wat wel én niet goed is voor de schildpadden.

De mogelijkheden kunnen per seizoen (i.v.m. de broedperiode) wisselen. Vraag ter plaatse naar de actuele mogelijkheden. Alles over schildpadden spotten op Sal, lees je in ons uitgebreide artikel.

Bezoek vulkanisch Fogo

Dagtripjes Kaapverdische eilanden: FogoNiet goedkoop, maar oh wat een aanrader: een trip (per vliegtuig vanaf Sal of Boa Vista) naar het Kaapverdische eiland Fogo.

Je kunt hier o.a. een bezoek brengen aan de meer dan 2.800 m hoge vulkaan Pico de Fogo, welke nog steeds actief is. Het eiland is daarnaast bijzonder groen voor een vulkanisch eiland.

De kleine vliegtuigjes waarmee deze tripjes worden uitgevoerd, zijn niet bestendig tegen stevige wind en zandstormen. De weergoden moeten je dus wel gunstig gezind zijn.

Veel plezier met het ontdekken van Kaapverdië! Laat je ons weten hoe jouw dagtripjes zijn geweest?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Sightseeing! De leukste excursies & dagtripjes op de Kaapverdische eilanden

 1. Goede avond,

  We willen graag eiland hoppen op de kaapverdie, kent u hierover meer vertellen en evt. een reis samen stellen? Ik kan dit namelijk zelf niet vinden!
  De reis willen we graag plaats laten vinden in december 2017, graag willen we vertrekken rond 5 dec.

  Dankjewel alvast voor de moeite!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *