Cultureel Side, Turkije

Side, een cultureel walhalla aan de Turkse Rivièra

Vrijwel alle Turkse badplaatsen staan garant voor zon, zee, strand én veel luxe voor weinig. De badplaats Side heeft echter nog een troef in handen; een flinke dosis cultuur. De geschiedenis gaat hier eeuwen terug en dat zie je er nog altijd!

Een kijkje in de geschiedenis van Side

Side behoort tot de top 5 Turkse badplaatsen, al jaren. Kijkend naar het aantal vakantiegangers dat hier jaarlijks op een terrasje neerploft of een week aan het strand doorbrengt, is het nauwelijks te geloven dat dit ooit een klein vissersdorpje was. Of dat er onder deze bruisende stad nog een deel van de oude stad ligt. En toch is het zo…

Cultureel Side, Turkije: stadspoortSide werd gesticht in de 7e eeuw v.Chr. Dankzij de toen nog natuurlijke haven was Side een ideale plek om handel te drijven. Het werd daardoor de belangrijkste handelsstad in Pamphylië. Niemand die deze naam nog wat zegt, maar toentertijd besloeg dit gebied een groot deel van Klein-Azië, waar Side toebehoorde.

In de eeuwen die volgden, kwamen er diverse overheersers. Alexander de Grote bezette Side, de door zichzelf vernoemde Koning van Egypte zwaaide er de scepter en de Cicilische zeerovers vestigden zich er. Om maar drie voorbeelden te noemen.

Dit kon niet voorkomen dat Side vanaf de 4e eeuw in verval dreigde te raken om vervolgens in de 7e eeuw volledig geplunderd en platgebrand te worden. Na een korte opleving sloegen de plunderingen in de 12e eeuw weer toe en langzaam trokken alle Turken weg uit Side, op naar Alanya.

Pas vanaf de 19e eeuw werd Side weer bewoond. Niet door Turken, maar door een groep Griekse moslims die vanaf Kreta gevlucht waren. Onbewoond is het sindsdien niet meer geweest, vervallen evenmin. Wel is door tal van opgravingen de culturele rijkdom blootgelegd sinds die tijd.

De rijkdom van Side

Wandelend door Side is het niet alleen nauwelijks voor te stellen dat dit ooit een klein vissersdorpje was, gezien de vele opgravingen en ruïnes is het ook niet voor te stellen dat men pas in 1947 begon met de eerste opgravingen.

De reden dat er in een korte tijd al zoveel gevonden is, is doordat de stad systematisch en door enorm veel teams van archeologen is blootgelegd. Hoe hard ze overigens ook hun best doen, het einde lijkt nog niet in zicht. Naar verluidt zou er onder het strand nog een groot deel van de voormalige stad te vinden zijn.

Maar dat deel heb je eigenlijk niet nodig om jouw vakantie te kunnen vullen met een flinke dosis cultuur. Er is namelijk al genoeg wél opgegraven. Die schatten uit de klassieke oudheid kun je anno 2017 allemaal bezoeken.

Top 3 culturele bezienswaardigheden in Side

Cultureel Side, Turkije: theaterHet bekendste stukje antiek in Side is zonder twijfel het Romeinse amfitheater. Dit is meteen ook het best bewaarde stukje overigens. De bouw van het theater begon in de 2e eeuw en toen het eenmaal af was, bood het plaats aan zo’n 15.000 toeschouwers. Die in het theater vooral gevechten en toneelstukken kwamen bijwonen. Nu neem je er een kijkje in de rijke geschiedenis én geniet je vanaf de bovenste ring van een fantastisch uitzicht over de stad.

Op een tweede plaats komt de wonderschone Tempel van Apollo, die je vlakbij de haven vindt. Als we de legendes mogen geloven, is dit de plek waar de Egyptische koningin Cleopatra haar geliefde Marcos Antonius ontmoet zou hebben. Waar of niet waar, de tempel (gebouwd in de 2e eeuw) is een plaatje.

Sluit jouw diner in de gezellige haven af met een bezoek aan de tempel bij zonsondergang. Als de zon overgaat en de lucht van kleur verandert, levert dit sprookjesachtige foto’s op. Je moet wel eerst alle mensen wegjagen die selfies maken. Of je maakt er zelf ook één. Gewoon omdat het kan!

Eeuwen geleden zorgden Romeinse aquaducten ervoor dat er stromend drinkwater beschikbaar was voor de inwoners van Side. Het water kwam vanuit de Manavgat rivier via bruggen en tunnels in de stad. Een deel van een van de aquaducten kun je nog altijd bewonderen in de Turkse badplaats.

We kunnen nog wel even doorgaan hoor, buiten deze top 3! Onder de opgravingen behoren ook de ruïnes van de Agora van Side (een oude marktplaats), een basiliek, Romeinse baden en een voormalig ziekenhuis. En wat dacht je van mooie stadspoorten en -muren?

Bezoek het enige museum van Side

Om nog meer te weten te komen over de geschiedenis van Side raden we je aan het Side Museum te bezoeken. Ondanks alle rijkdom van de badplaats is dit overigens het enige museum dat er is gevestigd.

In het archeologische museum worden vondsten uit Side en omgeving getoond. Een verzameling die overigens nog elk jaar wordt aangevuld door nieuwe vondsten. Wat voor vondsten zoal? Munten, gebruiksvoorwerpen uit de oudheid, prachtige beelden, graftombes… Bijzonder is overigens ook de locatie; het museum is gevestigd in een voormalig badhuis.

Neem jij graag een kijkje in de geschiedenis van Side? We hebben een uitgebreid aanbod aan hotels en appartementencomplexen in en rondom de Turkse badplaats. Kies er eentje aan het strand en je hebt twee vliegen in één klap; zon en cultuur.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Side, een cultureel walhalla aan de Turkse Rivièra

  1. Leuk artikel! Maar dat er maar 1 museum gevestigd is klopt niet. Er is een tweede museum alleen daarvoor moet je je duikpak aantrekken 🙂 ook mensen zonder certificaat kunnen er naar toe! Het museum bestaat uit 5 duik locaties en bestaat uit meer dan 110 sculpturen. De diepte is tussen de 7 en 25 meter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *