Cagliari, Sardinië

Cagliari, een historische Italiaanse parel

Zoek jij een vakantiebestemming waar schitterende natuur, strand en cultuur centraal staan? Wat dacht je van Sardinië? Minder bekend dan grote broer Sicilië, maar meer dan de moeite waard. En op het Italiaanse eiland – en in het bijzonder in de hoofdstad Cagliari – zul je je zeker niet vervelen.

Maar voor wie denkt het authentieke Italië te ervaren op Sardinië komt bedrogen uit. Francesco Cetti, een monnik die in de 18e eeuw door Sardinië reisde, merkte op dat het eiland on-Italiaans is.

‘Je zult in Italië niet vinden wat je op Sardinië vindt, en je zult op Sardinië niet vinden wat je in Italië vindt.’ – Francesco Cetti

Cagliari, Sardinie: fietsMaar dat unieke, dat is waarom wij van het eiland houden.

Vanaf Amsterdam vlieg je in ca. 3 uur naar het paradijselijke eiland. Cagliari, de hoofdstad van Sardinië, is een havenstad in het zuiden van Sardinië en heeft zo’n 165.000 inwoners. De stad vind je op ca. 10 km van het vliegveld en is vanwege haar rijke historie meer dan geschikt voor een flink potje cultuur snuiven.

Ben jij voor een zonvakantie op Sardinië en verblijf jij aan de zuidkust? Dan moet een dagtripje naar Cagliari zeker op het programma staan. In dit artikel lees je waarom.

Cagliari is, net als Rome, gebouwd op 7 heuvels. Goede, stevige wandelschoenen zijn dus zeker geen overbodige luxe als je de stad gaat verkennen.

Prehistorisch Cagliari

Door strategische ligging midden in de Middellandse Zee heeft de stad door de jaren heen vele overheersers gekend. Allen hebben zij hun voetsporen nagelaten en dat is nu nog terug te zien in het huidige Cagliari.

Het oude Castello

Cagliari, Sardinië: kathedraalDe mengelmoes aan bouwstijlen zie je vooral terug in de wijk Castello; dit is het oudste deel van de stad. De wijk is gebouwd op een van de zeven heuvels van de stad en omsloten met stadsmuren. Neem de tijd voor een bezoekje aan Castello; in de authentieke straatjes kun je uren ronddwalen. Slippers uit en wandelschoenen aan dus!

Je vindt er veel Romeinse en Pisaanse gebouwen die stammen uit de Middeleeuwen; waaronder de Santa Maria kathedraal en de Cittadella dei Musei. In dit museum zijn allerlei archeologische vondsten te zien en leer je alles over de geschiedenis van Sardinië.

Het échte Cagliari ervaren? Ga via onze partner GetYourGuide op pad met een local. Hoe is het om op Sardinië te wonen? Je ontdekt het tijdens deze tour langs de highlights van Cagliari.

De leukste wijken van Cagliari

Sla tijdens een tripje aan Cagliari ook zeker de wijk Marina niet over. De naam verklapt het misschien al een beetje; dit stadsdeel ligt aan de haven. Vroeger was dit de verblijfplaats van vissers en zeelieden, nu kun je er kennismaken met het lokale leven van Cagliari en genieten van de grote cruiseschepen die aanmeren in de haven. Verdwaal in de smalle straatjes en geniet van de Italiaanse keuken in de traditionele trattoria’s.

Zo’n tweeduizend jaar terug in de tijd? Ga naar de wijk Stampace, grenzend aan Castello. Hier vind je vele Romeinse overblijfselen, waaronder de hortus botanicus en het amfitheater mét mooie tuin; de Orto dei Cappuccini. De tuin, die stamt uit 1595, werd van oudsher gebruikt om planten met een helende werking te verbouwen. Of je er lekkere cappuccino’s kunt drinken weten we niet, de tuin dankt haar naam aan de gebroeders Capuchin.

Verblijven op Sardinië

Cagliari, Sardinië: hotelsStaat na dit overzicht een dagtripje naar Cagliari hoog op jouw bucketlist? Vanuit diverse accommodaties aan de zuidkust is de hoofdstad prima te bereiken. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

  • Cormoran Hotel & Residence leent zich perfect voor een dagtripje naar Cagliari. Je bereikt de stad na ca. een uur rijden. Je hebt tijdens je verblijf in Cormoran Hotel & Residence geen omkijken naar de kinderen. Die vermaken zich in het zwembad of met de vele sportfaciliteiten. Pluspunt van dit kindvriendelijke complex? Je wandelt zo het hagelwitte zandstrand op.
  • Verblijf je liever in een appartement? Dan is Appartementen Reale Vacance iets voor jou! Na een autorit van ca. een uur sta je al in de hoofdstad. Het betaalbare vakantiepark aan de Costa Rei telt ruim 2.000 bungalows en appartementen en is ideaal voor een budgetvakantie op Sardinië.
  • Liever in Cagliari zelf verblijven? Dat kan in het Unahotels T Hotel Cagliaril, midden in het centrum van de stad. Dit moderne hotel is de ideale uitvalsbasis om alle hoeken van Cagliari te ontdekken.

Hagelwit stadsstrand

Half dagje cultuur snuiven, half dagje zonnebaden? Op zo’n 7 kilometer van de binnenstad vind je het langste stadsstrand van Italië. Met dank aan de goede busverbindingen bereik je het 8 kilometerslange Poetto Beach in no-time. Huur een ligbedje, zet de relaxstand aan en geniet van de helderblauwe zee.

Hou je naast strand ook van cultuur snuiven? Dan moeten Sardinië én Cagliari hoog op jouw wensenlijstje komen te staan. Benieuwd wat Sardinië nog meer biedt? Lees ook onze andere blogs.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *