Boedapest voor beginners

Boedapest voor beginners: jouw eerste stedentrip naar deze fantastische stad

Boedapest is een prachtige stad die steeds meer ontdekt wordt door stedentrippers. Niet verrassend als je bedenkt dat de vlucht slechts ca. twee uur duurt, de stad gevuld is met de mooiste en leukste bezienswaardigheden en het geen dure bestemming is voor Nederlanders. Maar wat moet je écht zien, proeven en meemaken tijdens je eerste bezoek aan de Hongaarse stad?

Boedapest is verdeeld in twee delen: Boeda en Pest. Het toeristische leven speelt zich grotendeels in Pest af. Hier vind je allerlei winkelstraten, restaurants en bars, diverse clubs en tal van bezienswaardigheden. Boeda staat vooral bekend om de historische bezienswaardigheden en de uitzichtpunten.

Een kijkje bij het parlement

Het Hongaarse Parlementsgebouw in Boedapest is enorm groot en minstens zo indrukwekkend. Neem even de tijd om rond het gebouw te lopen, want iedere kant is het zien waard en zo zie je ook de diverse beelden rond het gebouw. Het gebouw van binnen bewonderen? Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen.

Boedapest voor beginners: Hotel ParlamentIn het centrum, op een steenworp afstand van het Parlementsgebouw, vind je het geliefde Hotel Parlament. Tijdens een verblijf in dit moderne hotel met gratis WiFi, sauna en whirlpool kun je veel van de stad zien door de centrale ligging.

Een stukje treurige geschiedenis

Het monument Schoenen op de Donaukade (Cipök a Dunaparton in het Hongaars) is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Donau werden gefusilleerd. Zij moesten eerst de schoenen uittrekken vanwege de waarde ervan. Vervolgens werden ze doodgeschoten en vielen ze in de Donau, die de lichamen meesleurde in de stroming.

Woon een opera bij

Boedapest voor beginners: operahuisHet Nationaal Opera Huis staat aan de belangrijkste straat in de stad, Andrássy útca. Het is het grootste opera gebouw van Hongarije en hoewel alleen de buitenkant al een bezichtiging waard is, dien je ook zeker even naar binnen te stappen om het prachtige interieur te bewonderen.

Hongarije heeft flink wat componisten voortgebracht die veel invloed hebben gehad op de opera wereld. Een bezoek aan de opera kan dan ook niet uitblijven. Als je dat dan toch doet, doe dit dan zeker in het Nationale Opera Huis. Een opera-voorstelling kost zo’n € 40,- p.p., maar kaarten voor repetities koop je al vanaf € 1,50. Kaarten koop je gewoon bij het Opera Huis. Op de website van het Opera Huis kun je de verschillende opera’s in Boedapest en de prijzen bekijken.

Boedapest voor beginners: K+K Hotel OperaEen ligging praktisch naast het Operahuis, slechts één straat achter het geliefde Andrássy útca, en een breed aanbod aan faciliteiten; dat is K+K Hotel Opera. Maak hier o.a. gebruik van de fitnessruime, sauna en gratis WiFi.

Het Vissersbastion & de Matthiaskerk

Boedapest voor beginners: vissersbastionHet Vissersbastion is één van de meest bekende bouwwerken in Boedapest en het wordt dan ook drukbezocht. Vanaf het Vissersbastion heb je een fantastisch uitzicht over het stadsdeel Pest en je ziet vanaf hier ook het gehele Parlementsgebouw.

Bij het Vissersbastion vind je ook de Matthiaskerk, waarvan je het gekleurde dak al vanaf de andere kant van de Donau kan zien. Voor Sissi-fans is deze kerk een must visit; het is de plek waar Sissi en Frans-Jozef in 1867 werden gekroond.

Shoppen op de grootste markt van Boedapest

De Grote Markthal, de grootste overdekte markt van de stad, is zowel onder locals als toeristen erg populair. Je vindt hier diverse kramen met levensmiddelen, zoals groente en fruit, vlees en brood. Maar je kunt hier ook terecht voor souvenirs en kleding. Op de eerste verdieping vind je een aantal restaurants en kraampjes waar je kunt eten.

Boedapest voor beginners: Boutique Hotel BudapestOp een steenworp afstand van de Grote Markthal en de Donau vind je het stijlvolle Boutique Hotel Budapest. Je geniet er van een aangenaam ontbijtbuffet en gratis WiFi.

Citadel, voor een geweldig uitzicht

Boedapest voor beginners: CitadelVanaf de Citadel van Boeda heb je een weids uitzicht over de stad, inclusief de Donau en al haar bruggen. Bovenop de Citadel vind je in het hoogseizoen diverse gelegenheden om souvenirs te kopen of iets te eten. In het fort is een restaurant.

Op de berg vind je ook het Hongaarse Vrijheidsbeeld, dat werd geplaatst om de personen te eren die hun leven gaven voor onafhankelijkheid, vrijheid en welvaart van Hongarije.

Om bij de Citadel van Boeda te komen kun je kiezen voor een aardige klim te voet (ga wel over de paadjes, niet over de geasfalteerde weg), maar de hop on/hop off bus komt ook bovenop de heuvel.

Boedapest in de zomer

Van april t/m oktober kent Boedapest veel dagen waarop je je dag in de buitenlucht kan spenderen zonder het koud te krijgen. Dé bestemming hiervoor is het eiland Margit Sziget, midden in de Donau. Het eiland is verkeersvrij, er is een hardlooppad van 5 km en er zijn diverse faciliteiten zoals een dierentuin, zwembad, kerk en theater. Veel locals nemen op mooie dagen een kleed mee en genieten in het gras van de zon.

Proeven

Boedapest voor beginners: etenHongarije staat niet bekend als culinaire bestemming, maar je kunt er heerlijk eten. Goulash is algemeen bekend, maar er zijn nog veel meer Hongaarse specialiteiten die het proeven waard zijn.

  • Er wordt in Boedapest op meerdere plekken heerlijke zelfgemaakte limonade verkocht, met o.a. sinaasappel, citroen en limoen. Zeker bij warm weer een aanrader! Je betaalt voor een halve liter zo’n € 1,60.
  • Lángos is een Hongaarse snack van gefrituurd deeg, die na het frituren naar wens belegd kan worden. Traditioneel eet je het met zure room en geraspte kaas. Lángos wordt o.a. verkocht in de Grote Markthal en op Margit Sziget.
  • Somlói Galuska is een Hongaars dessert met o.a. chocolade, walnoten en slagroom. Smullen!

In het restaurant Lecsó Gyorsétterem op Andrassy útca wordt een breed scala aan Hongaarse gerechten geserveerd. Met dank aan de Engelse kaart weet je gelukkig wel precies wat je bestelt.

Een klein woordje Hongaars

Hongaarse mensen zijn hartstikke gastvrij en heel aardig. Bovendien spreken vooral de jongere mensen een goed woordje Engels. Toch kan het geen kwaad een enkel woordje Hongaars te spreken of herkennen:

  • Hallo/Doei: Szia
  • Dankuwel: Köszönöm
  • Dankjewel: Köszi
  • Ik ben (naam): (naam) vagyok
  • Straat: útca
  • Plein: tèr

Praktisch!

  • Op veel plekken in Boedapest moet je contant betalen. Zorg dus dat je vooraf bij een automaat geld haalt. Kies bij het pinnen voor de non-wisselkoers optie, zodat je geen of minder toeslagen betaalt over het omrekenen.
  • Het openbaar vervoer in Boedapest bestaat uit bussen, trams, treinen, veerboten en metro’s. Bij de metrostations, treinstations en op het vliegveld koop je voor 1650 forint (ca. € 5,-/€ 5,50) een 24 uurs OV-kaart voor alle soorten openbaar vervoer.
  • Vanaf het vliegveld ben je binnen een uur in de stad. Eerst neem je de bus 200E naar de metro terminal Köbánya-Kispest. Vanaf daar neem je Metro 3, die door de hele stad rijdt. Stap uit bij de dichtstbijzijnde halte van je hotel of stap over op Deák Ferenc tér, het centrale plein in de stad.

Heb jij door dit artikel zin gekregen in een eerste kennismaking met de Hongaarse stad? Bekijk al onze stedentrips naar Boedapest.

Fotografie: inarts | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *