Bezienswaardigheden Normandië

Waarom Normandië onterecht een Franse underdog is

In de zomer reizen we met zijn allen massaal af naar Frankrijk. Met de auto tuffen we over de drukke Route du Soleil naar het zuiden, waar de Côte d’Azur op ons ligt te wachten. We hebben de lange reis graag over voor goed weer. In de meivakantie is het dan toch snel te ver. Tijd om voor Normandië te kiezen!

Maar hierdoor worden de noordelijke departementen vaak wel vergeten. Zoals Normandië, dat bestaat uit Basse-Normandië (Laag-Normandië) en Haute-Normandië (Hoog-Normandië). En dat terwijl deze underdog alles in huis heeft voor een veelzijdige vakantie. We geven je 7 redenen waarom je het zuiden een keer links moet laten liggen en dit bijzondere departement moet bezoeken. Want wow, wat vind je in Normandië bijzondere bezienswaardigheden!

1. Je vindt er een van de meest bekende bouwwerken van Frankrijk

Bezienswaardigheden Normandië: Mont Saint-MichelEen van de meest bezochte bezienswaardigheden in Normandië, en favoriet bij onze medewerkers, is Mont Saint-Michel. Dit rotsachtige Franse eiland met een bijzonder mooie abdij – welke samen met de omliggende baai sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst staan – ligt ongeveer één kilometer uit de kust bij de plaats Avranches (departement Manche).

Mont Saint-Michel kan jaarlijks rekenen op miljoenen bezoekers. Hiermee is de abdij op het eiland een van de bekendste bouwwerken van Frankrijk. De abdij, die tussen de 11e en 16e eeuw op het eiland werd gebouwd, was oorspronkelijk alleen te voet te bezoeken als het eb was. Inmiddels is er een smalle verhoogde weg, waardoor de abdij ook bij vloed te bezoeken is.

2. Normandië herbergt mooie steden

Bezienswaardigheden NormandiëDe meest bekende stad van Normandië is zonder twijfel Rouen, de hoofdstad van het departement Seine-Maritime. Het hoogtepunt in de stad is de Notre-Dame, niet te verwarren met de Parijse variant. Het is een van de grootste en bekendste kathedralen van Frankrijk en na Mont Saint-Michel een van de meest bezochte bezienswaardigheden.

De bouw van de Notre-Dame startte al in de 13e eeuw, maar hij werd pas in de 19e eeuw voltooid. Om vervolgens in de 19e eeuw nog eens gerestaureerd te worden. Sinds deze renovatie heeft het de hoogste kerktoren van Frankrijk. De hoge gietijzeren spits – genaamd La Tour Grêle, wat in het Nederlandse de spichtige toren betekent – is maar liefst 151 meter hoog.

Rouen leer je overigens niet enkel kennen door een kijkje te nemen bij de kathedraal; slenter door de sfeervolle straatjes in het centrum om je te mengen tussen de locals om écht kennis te maken met de stad. Vergeet hierbij niet een bezoek te brengen aan Place de Vieux-Marché (de oude marktplaats) en het indrukwekkende Palais de Justice.

Ook Caean, de hoofdstad van Laag-Normandië, is een aanrader overigens. Bezoek deze stad bij voorkeur op vrijdag. Aan Place St-Saveur is er dan een grote markt waar traditionele producten te koop zijn. Combineer het met een bezoek aan het kunstmuseum (Musée des Beaux-Arts) of neem een duik in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog in museum Le Mémorial.

3. Het beschikt over het mooiste stukje kustlijn van Frankrijk

Bezienswaardigheden Normandië: kliffen van EtratatKenmerkend voor Normandië zijn de hoge krijtrotsen die je langs de kustgebieden vindt. De statige krijtrotsen worden langs de Côte D’Albâtre (in Hoog-Normandië) afgewisseld met kiezelstranden. Toch zijn het niet deze stranden, maar juist de krijtrotsen die elk jaar veel toeristen aantrekken.

Het meest bekende plaatsje aan de Côte D’Albâtre is Étratat. Deze badplaats ligt tussen twee kliffen, de Falaise d’Aval en d’Amont. Vooral de Falaise d’Aval is een bijzondere rotsformatie: onderdeel van deze rots is namelijk een natuurlijke boog die kan worden gezien als een olifant die zijn slurf in het water steekt. Daarnaast vind je de L’Aguille, ofwel de naald. Deze 70 meter hoge krijtrots rijst letterlijk uit zee op!

4. Normandië staat bekend als kindvriendelijk

Normandië is een perfecte vakantiebestemming voor families vanwege de vele kindvriendelijke activiteiten (voor elke leeftijdsgroep!) die je hier kunt ondernemen. Een kleine greep uit de familievriendelijke mogelijkheden en bezienswaardigheden die Normandië biedt:

  • Dierenliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de dierentuinen Cerza, Zoo Champrepus en Zoo Jurques. Ook leuk zijn het Reptilarium Alligator Bay en Natur’Aquarium.
  • Het outdoorpark Le Val des Cimes heeft verschillende parcours die geschikt zijn voor kinderen vanaf drie jaar. Per parcours wordt op basis van leeftijd en/of lengte gekeken of een kind hiervoor geschikt is.
  • Pretpark Festyland in Caen is een amusementspark voor iedereen. Je vindt hier achtbanen en waterattracties, maar ook voorstellingen waarbij de kinderen leren over de rijke geschiedenis van Normandië.
Profiteer van de vele kinderkortingen die er gelden in Normandië. Bij veel attracties mogen kinderen onder 6 jaar gratis naar binnen en kinderen tot 12 jaar met korting. Kinderen onder de 4 reizen gratis in de trein, tot 12 jaar krijg je korting.

5. Je vindt er schilderachtig dorpjes en stadjes

Bezienswaardigheden Normandië, HonfleurAls je dan toch naar het zuiden rijdt langs de kust en de Pont de Normandie oversteekt, stop dan zeker even in Honfleur. Deze stad aan de monding van de Seine is zonder twijfel een van de meest schilderachtige stadjes die Normandië herbergt. Beroemde schilders zoals Boudin en Monet haalden hier voldoende inspiratie uit om prachtige meesterwerken te maken.

De populariteit van het stadje maakt dat het – zeker in de zomer – altijd gezellig is rondom de vissershaven en in het oude centrum. Aan de oude haven vind je talloze terrasjes waar je kennis kunt maken met Normandische specialiteiten en je vingers kunt aflikken bij goddelijke fruits de mer.

Mercure Honfleur Hotel, NormandiëOp loopafstand van de haven vind je Mercure Honfleur Hotel. Dit moderne hotel beschikt over stijlvolle kamers, gratis WiFi en een uitgebreid ontbijtbuffet. Zo kun je met een goed gevulde maag Normandië ontdekken.

6. Normandië is de trotse bezitter van één van de meest indrukwekkende bruggen ter wereld

Als je vanaf Nederland naar de kust van Laag-Normandië rijdt, is het onvermijdelijk; je zal de Pont de Normandie (ofwel de Normandië-brug) oversteken. Deze tuibrug over de Seine is een van de meest indrukwekkende bruggen ter wereld en verbindt La Havre met Honfleur.

Fietsers, voetgangers en motorrijders mogen gratis oversteken. Automobilisten dienen een tol te betalen voor een tocht over de ruim 2.000 meter lange brug. Reken op kosten van ca. € 6,- per enkele overtocht.

7. Last but not least: de rijke geschiedenis van Normandië

Bezienswaardigheden NormandiëNormandië werd wereldwijd op de kaart gezet vanwege haar hoofdrol in de Tweede Wereldoorlog. Het is ook deze oorlog geweest die voor een hoop unieke plekken heeft gezorgd, waaronder de invasiestranden en het Normandy American Cemetery and Memorial.

Op 6 juni 1944 werden maar liefst 175.000 manschappen vanuit Engeland naar de stranden in Normandië gestuurd. Hoewel maar liefst 4.900 van deze manschappen omkwamen tijdens de invasie was dit wel het begin van de bevrijding van West-Europa. Op o.a. de stranden Golden Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Pointe du Hoc, Sword Beach en Utah Beach neem je nog een kleine duik in het verleden. De kuilen (van soms tot wel drie meter diep) herinneren nog aan de bombardementen van die dag.

Het Normandy American Cemetery and Memorial, met een oppervlakte van maar liefst zeventig hectare, in het dorp Colleville-sur-Mer is een van de meest indrukkende bezienswaardigheden van Normandië. Op deze militaire begraafplaats liggen bijna 10.000 Amerikaanse soldaten die omkwamen bij de slag om Normandië. Ruim 300 van deze soldaten zijn altijd ongeïdentificeerd gebleven.

Hebben we jouw overtuigd van de potentie van Normandië? Bekijk ons aanbod in Basse-Normandië en Haute-Normandië.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

5 thoughts on “Waarom Normandië onterecht een Franse underdog is

  1. Wij wonen al 15 jaar in Normandie (Manche) en het is nog steeds genieten.
    De mensen zijn hier toegankelijk, zeer vriendelijk en heel erg gastvrij. Er zijn genoeg bezienswaardigheden en het weer is hier (tot in tegenstelling van vooroordelen) heerlijk. Het is hier altijd zeker 4c warmer dan in Nederland en vorst en sneeuw kennen wij hier ook al bijna niet, en zomers is het hier 25c tot wel 35c warm, dus dan is het ook heerlijk vertoeven aan de vele mooie stranden.
    Normandie is in 1 dag aan te rijden en zeker de moeite waard om hier te komen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *