Lucca, Toscaanse sfeer

Proef de Toscaanse sfeer in Lucca

Eén van de meest ondergewaardeerde steden van Toscane is Lucca, gelegen tussen Pisa en Florence. Zonde! In dit rustige provinciestadje, waarvan het centrum binnen de stadsmuren grotendeels autovrij is, kun je heerlijk slenteren door de rustige straatjes, samen met locals genieten van een goede kop koffie in één van de trattoria én diverse bezienswaardigheden bezoeken.

Afgelopen jaar reisde ik 2,5 week door Toscane op zoek naar de mooiste plekken. Ik bezocht het bekende Pisa, het indrukwekkende Siena en het historierijke Florence. Stuk voor stuk mooie steden, maar stiekem werd ik het meest verliefd op Lucca, de plek waar ik mijn rondreis afsloot.

De Toscaanse stad voelt als een dorp, is sfeervol en herbergt talloze mooie plekken. En door de kleinschaligheid kun je – ondanks een flinke lijst aan must sees ­– in een korte tijd enorm veel zien. Ik zet het allemaal voor je op een rij. Een reisgids heb je dan niet meer nodig!

Duomo di San Martino

De bouw van de Duomo di San Martino, de kathedraal van Lucca, startte al in de 11e eeuw. Helemaal vlekkeloos ging het niet; het bouwwerk laat wat foutjes zien. De bogen aan de voorzijden tonen een meetfout en de toren hoorde eigenlijk hoger te zijn. Desondanks is het een mooi stukje geschiedenis, die ook nog eens fraaie kunstwerken herbergt.

Dé pleinen van Lucca

De Toscaanse pleinen van LuccaNet zoals alle andere Toscaanse steden vind je ook in Lucca diverse pleinen, verbonden door gezellige straatjes. Mijn favorieten, tevens de meest bekende, vind je hieronder:

  • Piazza San Michele wordt ook wel gezien als het middelpunt van de stad. Ooit was hier het Romeinse forum, nu vind je er o.a. de kerk San Michele in Foro en de Farmacia Massagli, een historische apotheek.
  • Het pittoreske Piazza dell’Anfiteatro ligt op de plek waar vroeger een Romeins amfitheater stond. Dit verklaart de ovale vorm van het plein en enkele bogen die nog overeind staan. Het is bizar om je te bedenken dat hier ooit gewelddadige wedstrijden werden gehouden tussen gladiatoren en leeuwen, beren of andere wilde dieren. Nu is het simpelweg een plein vol gezellige terrassen!
  • Piazza Napoleone wordt, doordat het het grootste plein van Lucca is, door de inwoners ook wel Piazza Grande genoemd. Het is de plek waarvandaan belangrijke en invloedrijke personen de stad hebben geregeerd. Zo ook de zus van Napoleon. En hier dankt het plein dan ook haar naam aan. Aan het plein vind je o.a. het prachtige Palazzo Ducale.

Het mooiste uitzicht over Lucca

Uitzicht over LuccaTijdens mijn rondreis door de Toscane heb ik flink wat traptreden beklommen; kathedralen, klokkentorens en stadhuizen bezorgden mij de mooiste uitzichten over het landschap en de steden. Toch sprong ervoor mij één toren uit, de Torre Guinigi in Lucca.

Waarom? Niet alleen omdat de 14e eeuwse toren door haar hoogte van 45 m een goed beeld geeft van hoe de stad is opgebouwd, maar ook zeker vanwege wat je aantreft op het platform bovenop de toren zelf. Hier groeien namelijk al jaren enkele steeneiken. Bijzonder!

Een ander mooi uitzicht heb je vanaf Torre dell’Orologio. Deze historische klokkentoren werd omstreeks de 13e eeuw gebouwd. Destijds was er een strijd gaande tussen welgestelde edellieden en bestonden er meerdere hoge torens in de stad Lucca. Torre dell’Orologio was de enige met een klok en om deze reden bijzonder voor de inwoners. Om deze hoogste toren van de stad Lucca te beklimmen, moet je zo’n 207 treden trotseren.

De leukste adresjes

  • Ik shopte flink wat af tijdens mijn laatste dagen in Toscane. Met name in en rond Via Fillungo, de winkelstraat van Lucca. Hier vind je talloze kledingwinkels en juweliers, maar ook originele cadeauwinkels. Sla de zijstraatjes niet over, daar vind je de meer traditionele winkels.
  • Het lekkerst dineerden we bij Osteria Baralla, vlakbij Piazza dell’Anfiteatro. De pasta al pomodoro is de huisspecialiteit, maar ook de andere pasta’s zijn om je vingers bij af te likken. En hoewel cheesecake nu niet echt Italiaans is, kan ik je die zeker aanraden als dessert!
  • Ook leuk: Rewine Bar aan Vila Calderia. In deze trendy bar kun je wijn per glas bestellen, vergezeld van voortreffelijke panini’s en andere hapjes.
  • Wat is een vakantie in de Toscane zonder ijs? Gelateria Santini aan Piazza Cittadella verkoopt goddelijk ijs.

Een rondje over de stadsmuren van Lucca

Lucca stadswallenHet stadscentrum van Lucca wordt omringd door stadsmuren waarvan de bouw al in de 17e eeuw startte. De inwoners wilden hun stad verdedigen tegen aanvallen vanuit Florence en maakten daarbij gebruik van een 35 m brede gracht en maar liefst 126 kanonnen.

Een rondje over de lange stadsmuur is 4 km lang. Prima om te lopen, maar nog populairder om te fietsen. Je krijgt een goede indruk van de omvang van de stad en begeeft je even buiten de stadsdrukte.

Praktisch!

Veel vakantiegangers combineren Lucca met een tripje naar Pisa en Florence. Vanaf beide steden ben je er (per auto of openbaar vervoer) binnen een uurtje en op een dag kun je heel wat zien.

Liever toch in Lucca verblijven? Best Western Grand Hotel Guinigi heeft een rustige ligging net buiten het stadscentrum, beschikt over een restaurant, bar en terras, levert een goede service aan de 24-uurs receptie en biedt gratis WiFi in het hele hotel.

Enthousiast geworden over de highlights van Lucca en graag kennismaken met het stadje waar ik mijn hart aan verloor? Bekijk de mogelijkheden.

Fotografie: Christian Mueller | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Proef de Toscaanse sfeer in Lucca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *