Bezienswaardigheden Karpathos

Welke bezienswaardigheden je niet mag missen op Karpathos? Deze!

Rust, tradities, prachtige stranden én tal van bezienswaardigheden. Karpathos staat garant voor een veelzijdige vakantie. In elk geval als je onderstaande must sees op jouw lijstje zet!

Karpathos in een vogelvlucht

Waar Kos, Kreta en Rhodos onder de meeste vakantiegangers wel bekend is, geldt dat minder voor Karpathos. Dat overigens precies tussen Rhodos & Kreta in ligt. Het langgerekte en bergachtige eiland kent een gevarieerd landschap; in het zuiden vind je mooie stranden, in het binnenland pittoreske dorpjes en de hoogste bergtop is de ruim 1.200 meter hoge Kali Limni.

Én je vindt er enorm veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Dit kan per excursie, bus of – onze voorkeur – huurauto. Waarom dit onze voorkeur heeft? Je kunt veel zien in een korte tijd, bent vrij om te gaan en staan waar en wanneer je wilt en kunt jouw eigen tempo aanhouden.

Wist je dat je via ons direct bij boeking jouw huurauto kunt regelen? Het is een all inclusive pakket, dus je wordt niet ter plaatse nog opgezadeld met extra verzekeringen. Én je hebt een Nederlandse hulplijn mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Een kijkje in Olympos

Bezienswaardigheden Karpathos: OlymposHet eeuwenoude Olympos is een van de meest authentieke dorpjes van het eiland. Het werd gebouwd tussen de 7e en 9e eeuw en diende als toevluchtsoord voor de inwoners van het dorp Vroukounta ten tijde van een aanval dan de Arabieren. Zij hoopte dat het bergzame gebied slechter te bereiken was.

De tijd lijkt hier simpelweg stil te hebben gestaan en dat komt simpelweg door het feit dat het dorp tot de jaren ’80 van vorige eeuw niet eens per auto bereikbaar was. Nu is het bereikbaar via een 45 km lange weg vanaf de hoofdstad.

De weg ernaartoe is alleen al vanwege het uitzicht fantastisch. Er zijn weinig routes op het eiland waar we zo blij van worden als van deze.

Het dorp was dus lange tijd geïsoleerd en dat heeft ervoor gezorgd dat de inwoners nog steeds veel in klederdracht wonen en dat ze met een dialect praten. In de huizen herken je nog de traditionele bouwstijl. Een pareltje om doorheen te wandelen.

De levendige hoofdstad

Bezienswaardigheden Karpathos: hoofdstadEen bezoek aan de hoofdstad Karpathos-Stad, door de inwoners ook wel Pigadia genoemd, mag zeker niet ontbreken tijdens jouw vakantie op het zonovergoten Griekse eiland. Het is misschien wel de meest levendige plek van het eiland. Overigens zonder dat het aanvoelt als massatoerisme; de inwoners hebben de gemoedelijke sfeer nog steeds weten te behouden.

The place to be in Karpathos-Stad is de haven. Dit is de plek vanaf waar veerboten af en aan varen naar nabijgelegen eilanden. Ook lokale vissers hebben de haven als uitvalsbasis uitgekozen. Strijk neer op een van de terrasjes in de haven of aan de uitsluitende boulevard, bestel ouzo en kijk simpelweg bootjes. Met de zon in je gezicht. Heaven!

Al is dat alleen al om het feit dat alle veerboten vanaf nabijgelegen eilanden hier aanleggen. En dat maakt dat met name de haven en de aansluitende (autovrije) boulevard veel mensen trekt. Je vindt er een ruim aanbod aan restaurantjes en terrasjes. Ga zeker voor ouzo met uitzicht op schattige bootjes!

Cultuur snuiven? Dat kan er ook! Je vindt er o.a. de Akropolis, de grot van Poseidon en de Kapel van Agia Fotini. Meer weten over de historische achtergrond van Karpathos? Boek het archeologische museum.

Bezienswaardigheden Karpathos: Karpathos-Stad, Astron Princess HotelTijdens een verblijf in Astron Princess Hotel ontbreekt het je aan niets! Je kunt er rekenen op gastvrij personeel, sfeervol ingerichte kamers, een uitgebreid ontbijtbuffet, een fijn zwembad én de haven van Karpathos-Stad op loopafstand.

Witte huisjes in Menetes

Bezienswaardigheden Karpathos: MenetesKarpathos-Stad is de grootste plaats van Karpathos, Menetes volgt op de voet. Doordat het gebouwd is tegen een steile helling in het binnenland, zie je vanaf veraf al de hagelwitte huisjes op zo’n 350 meter hoogte opduiken.

Via een (geasfalteerde) weg met enorm veel bochten kom je uiteindelijk uit in het middeleeuwse dorp. Dat overigens werd gebouwd toen de inwoners aan de kust werden aangevallen door piraten. Zij hoopten dat dit een veiligere plek was om te wonen. En dat was het; want het dorp is nooit verlaten.

En inmiddels is het ook nog eens populair onder toeristen. Je vindt er dan ook enkele bezienswaardigheden, waaronder een van de belangrijkste kerken van het eiland. Deze 19e eeuwse kerk, de Kimissi tis Theotokou Kerk (Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart), herbergt een Maria icoon die naar verluidt wonderen verricht.

Los van deze kerk raden we je aan om simpelweg door de straatjes te wandelen. Hier vind je een unieke mix van traditionele woningen en prachtige neoklassieke gebouwen. Een plaatje!

Bezienswaardigheden Karpathos: Menetes, Althea Boutique HotelBen jij vooral gecharmeerd van kleinschalige Griekse boutique hotels? Dan is Althea Boutique Hotel echt iets voor jou. Dit hotel ligt op slechts 6 km van Menetes en wordt geroemd om haar moderne (design)inrichting en persoonlijke service.

Een stap terug in de tijd in Arkassa

Bezienswaardigheden Karpathos: ArkassaVoor een flinke reis door de geschiedenis reis je af naar het zuidwesten van Karpathos. Hier vind je Arkassa (ook wel Arkasa genoemd), een dorp dat haar naam te danken heeft aan de antieke stad Arkesia.

Overblijfselen van deze oude stad vind je nog op de nabijgelegen rotsheuvel Palaiokastro. De heuvel wordt in zijn geheel omgeven door azuurblauw water.

Niet alleen heb je vanaf de top van de rotsheuvel een geweldig uitzicht over zee, er is ook genoeg te zien! Neem een kijkje bij de oude Akropolis en bewonder de overblijfselen van de Byzantijnse tempel van Agia Anastasia. Deze laatste stamt uit de 5e eeuw en beschikt over een prachtige mozaïekvloer.

In Arkassa zelf vind je ook nog een archeologisch museum, kerkelijke museum en de kloosters van Ipapandi en Agia Sofia. Na al dit cultuurgeweld kun je bijkomen op een van de stranden van de badplaats. Vooral Agios Nikoloas is een aanrader.

Bezienswaardigheden Karpathos: Arkassa, Araksa BayEen verblijf in Arkasa Bay staat in het teken van rust. Dit gemoedelijke complex heeft een rustige ligging, beschikt over een zalig zwembad en het ontbijt (geen buffet, maar persoonlijk geserveerd aan tafel) is goddelijk!

Nog meer bezienswaardigheden op Karpathos

De meest populaire bezienswaardigheden op Karpathos vind je hierboven. Maar er is meer… Minder bekend, voor ons net zo geliefd!

  • In het zuidoosten van Karpathos vind je de regio Afiartis. Hier vind je een paar van de mooiste stranden van het eiland. Waaronder Michaliou Kipos, dat bekend staat om de opvallende rotsformaties. Los daarvan is dit gebied geliefd onder windsurfers. Er staat namelijk meer wind dan op de rest van het eiland.
  • Niet in het zuidoosten gelegen, maar wel prachtig: Apella Beach. Dit is hét strand dat je vaak ziet schitteren op de reisgidsen van Karpathos. Niet zonder reden; het is prachtig!
  • Bezoek één van de vele bergdorpjes die Karpathos rijk is. Een aanrader is Apera, dat slechts 8 km ten noorden van Karpathos-Stad ligt. Het is een groen dorp, met dank aan de bergstroom die door het dorp heen loopt, en rondom het dorp zijn tal van wandelpaden te vinden.
  • Een ander bergdorpje dat we je kunnen aanraden is Othos. Dit dorpje ligt op een hoogte van 510 meter en is letterlijk vaak ‘in de wolken’. Is het niet verstopt in het wolkendek dan is het de plek om prachtige foto’s van het eiland te maken.
  • We gaan van bergdorpjes naar vissersdorpjes. In het zuidwesten van het Griekse eiland ligt Finiki. Het dorpje, waar het hele jaar door slechts 80 mensen wonen, herbergt een natuurlijk haven, mooi zandstrand en diverse winkeltjes, bars en restaurants. Voor de beste vis ga je naar de haven, voor een dosis cultuur boek je de Agios Nikolaos kerk. Een ander fijn vissersdorp is Lefkos. Deze vind je aan de westkust.

Dacht je dat dit alles was? Nee hoor, je vindt nog veel meer prachtige bezienswaardigheden op Karpathos. Maar je mag wel wat als verrassing overlaten!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *