Bezienswaardigheden Dubrovnik

Dubrovnik, een Kroatische stedentrip met bezienswaardigheden in overvloed

Op zoek naar een verrassende stedentrip waar je stad en strand met elkaar kunt combineren? Kroatië is al een aantal jaar opkomend als zonbestemming. Wat veel mensen echter niet weten is dat het land enorm veel mooie steden biedt. Zoals Dubrovnik. Kijk je mee naar deze bijzondere stad?

Dubrovnik, een havenstad in de regio Dalmatië, wordt als een van de mooiste steden van de Kroatische kust beschouwd. Cultuur, geschiedenis, winkelen, lekker eten en relaxen aan het strand: alle ingrediënten komen samen in de stad die ook wel de ‘parel van de Adriatische Zee’ wordt genoemd. Kijk je mee naar onze favoriete bezienswaardigheden in Dubrovnik?

De Oude Stad: de trots van Dubrovnik

Bezienswaardigheden Dubrovnik: StradunDubrovnik bestaat uit twee delen: het nieuwe en het oude. En zoals voor veel grote Europese steden geldt, het oude deel is het meest levendige en indrukwekkende. In het geval van Dubrovnik geldt dit zonder twijfel: het is dit volledig ommuurde stadsgedeelte dat een stedentrip naar Dubrovnik zo aantrekkelijk maakt.

Binnen de vier muren van de oude vestiging (die niet onterecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat) vind je tal van bezienswaardigheden: oude gebouwen, kerken, muren, straten en poorten. Een walhalla voor cultuurliefhebbers!

Loza: het kloppende hart van Dubrovnik

Aan de oostzijde van de hoofdstraat Stradùn ligt het kloppende hart van Dubrovnik: het plein Loza. Als er één plek is waar het nooit uitgestorven is, dan is het wel hier. Rondom het plein staan tal van gebouwen, waaronder de 15e eeuwse klokkentoren Loggia van de Klok, bekend door haar bijzondere vier klokken. Neem ook een kijkje bij het 18e eeuwse Hoofdwachthuis met haar mooie barokke ingang. Of spreek, zoals de inwoners van Dubrovnik graag doen, af op het midden van het plein, bij de Orlandozuil. 

Sponzapaleis: eeuwenoud en oersterk

In 1667 werd Dubrovnik getroffen door een bijna allesverwoestende aardbeving. Het Sponzapaleis is één van de weinige gebouwen die zonder al te veel schade deze natuurramp doorstond. En het is sindsdien ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Het Sponzapaleis werd, net als het Dominicanenklooster, ontworpen door Paskoje Miličević en herkenbaar aan de laat-gotische, renaissancistische stijl. Het paleis werd gebouwd als douane en tol-post voor de vele handelaren die de stad inkwamen. Anno 2015 kun je er exposities met hedendaagse en oudere kunst bewonderen.

Dominicanenklooster: een klooster in een fort-jasje

Bezienswaardigheden: DominicanenkloosterDit unieke gebouw uit de 14 eeuw aan de haven van Dubrovnik mag dan meer op een fort lijken, het is toch echt een klooster. Sinds de bouw in 1390 tot laat in de vorige eeuw deed het namelijk dienst als het centrum voor filosofie en theologie. Als je het klooster nu bezoekt, kun je je o.a. laten verrassen door het prachtige gotische kruisbeeld van Paola Veneziano. Of loop door de gotische kloostergang met details uit de renaissance. Dit is misschien wel het mooiste deel van het klooster.

Copacabana Beach: relaxen na een paar dagen slenteren

Hoe fijn het ook is om door de smalle straatjes van Dubrovnik te slenteren en je onder te laten dompelen in een hoge dosis cultuur, na een paar dagen wil je misschien ook gewoon even lekker niets doen en genieten van het mooie weer. In de zomer is het in Dubrovnik namelijk aangenaam weer, met 25 tot 30 graden.

En dat is dus één van de grote pluspunten aan de Europese stad: cultuur en zon gaan hier moeiteloos samen. Reis af naar het schiereiland Lapad. Hier vind je het populairste publieke strand, Copacabana Beach. Naast zonnen kun je hier tal van watersporten beoefenen, waaronder jetskiën en kajakken. ’s Avonds kun je je bij de vele strandcafés te goed doen aan de lekkerste cocktails.

Lokrum: weg van alle drukte

Nog zo’n plek waar je even bij kunt komen van de drukke stad: het piepkleine eiland Lokrum, op slechts een kwartiertje varen van het oude deel van Dubrovnik. Het eilandje is een oase van rust: er zijn geen hotels, huizen of winkels. Sterker nog, je vindt er maar één gebouw: het Benedictijnenklooster. De enige bewoners zijn een paar conciërges en tientallen pauwen. Veel valt er niet te beleven, maar hoe zalig is het om gewoon door de botanische tuin te wandelen of een duik te nemen in de Adriatische zee vanaf één van de vele rotsstranden?

Nog meer bezienswaardigheden in Dubrovnik

Dacht je dat dit alles was? Nee, Dubvronik heeft nog veel meer bezienswaardigheden die een vermelding waard zijn:

  • Maak een wandeling over Stradùn, één van de lange straten van de stad. Deze brengt je vanaf de toegangspoort Pile naar de markt Luža Square.
  • Aan het begin van Stradùn vind je de Onofrio fontein. Van oudsher maakte deze fontein deel uit van het watervoorzieningssysteem. Via deze weg kwam het drinkwater vanaf het 20 km verderop gelegen Rijeka Dubrovacka naar de stad. De in de 15e eeuw gebouwde fontein is een plaatje om te zien.
  • Sla de wijk Gruz niet over. Tal van kleine straatjes, een groene markt en prachtige tuinen karakteriseren deze wijk.
  • In 1667 werd de Romaanse kerk die de stad rijk was verwoest door de aardbeving. De indrukwekkende Sint-Blaisekerk werd een kleine 50 jaar later gebouwd als vervanging. Van de buitenkant is hij weelderig, in barok stijl met een geweldig koepeldak, van binnen is hij vrij sober. De brede trappen doen je denken aan de Spaanse trappen in Rome: hier zit het zomers vol met toeristen.
  • De hoofdingang van de oude stad is de 15e eeuwse Pilepoort, wat ooit onderdeel was van het voormalige Pilefort. In de middeleeuwen stond er continue bewaking bij de poort, zo had men zicht op de handel in en uit de stad.
  • Voor de gezelligheid ga je overigens niet alleen naar het levendige plein Loza, maar ook naar de haven die net buiten de stadspoorten ligt.

Wil jij zelf al deze (en meer) bezienswaardigheden in Dubrovnik bewonderen? Bekijk alle stedentrips naar de Kroatische stad. Ben je er al eerder geweest? Laat gerust ook jouw persoonlijke tip(s) achter.

Foto oude stad: Kiev.Victor | Shutterstock.com

 

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *