Bezienswaardigheden Dubrovik

Niet te missen bezienswaardigheden in Dubrovnik

Dubrovnik wordt ook wel de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Dat is niet gek. Cultuur, geschiedenis, winkelen, lekker eten en zelfs strand komen samen in deze stad. De grootste aantrekkingskracht vloeit overigens voor uit het oude ommuurde stadsgedeelte. Hier vind je de mooiste bezienswaardigheden van Dubrovnik. Kijk je met ons mee?

Het is niet zonder reden dat het oude centrum van Dubrovnik – dat nog steeds wordt omsloten door vier muren – op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is deze plek in Dubrovnik die bomvol bezienswaardigheden staat. Van oude kerken tot prachtige stadsmuren, van bijzondere monumenten tot eeuwenoude poorten.

Om je op weg te helpen pikken we de meest bijzondere bezienswaardigheden van Dubrovnik er voor je uit. Uiteraard kun je deze afwisselen met de stranden die deze prachtige stad in Kroatië biedt.

Eeuwenoude stadsmuren

Een bezoek aan de oude stad kun je het beste starten bij de stadsmuren van Dubrovnik; die zijn een bezienswaardigheid op zich. Ze zijn maar liefst 2 km lang en werden al gebouwd in de 7e eeuw om weerstand te bieden tegen de Venetianen en de Byzantijnen. Je kunt helemaal rondom wandelen en krijgt zo meteen een goed beeld van de stad.

Ondanks dat de muren zo oud zijn, zijn deze wel in goede staat. Ze zijn nooit serieus beschadigd bij aanvallen. Dubrovnik heeft om deze reden dan ook een van de best bewaarde vestigingen van Europa.

Dat de stadsmuren zo mooi zijn, blijkt ook wel uit het feit dat je ze regelmatig terugziet in films en series. Zo was deze het decor van meerdere afleveringen van de populaire serie Game of Thrones.

Zoals het echte stadsmuren betaamt, bestaan deze ook uit meerdere delen verbonden door toegangspoorten. Om precies te zijn drie. De meest bekende is de Pilepoort, ooit onderdeel van het voormalige Pilefort. In de middeleeuwen stond er bij deze poort continue bewaking. Zo had men zicht op de handel die in en uit de stad kwam.

Stadsmuren zijn is niet compleet zonder torens. Als je getrakteerd wilt worden op een mooi uitzicht over Dubrovnik moet je deze zeker niet overslaan.

Hotel Pucic Palace, DubrovnikWil je binnen de stadsmuren verblijven? Kies dan voor Hotel Pucic Palace. Je bent in no time bij de muren, er zijn meer bekende bezienswaardigheden van Dubrovnik binnen handbereik en je kunt rekenen op een hoge dosis luxe in dit boutique hotel.
Bezienswaardigheden Dubrovnik - Stadsmuren

Stradun

Als je een eerste, goede indruk wilt krijgen van Dubrovnik raden we je aan een wandeling te maken door Stradun (door de locals ook wel Placa genoemd). Deze 300 meter lange kalkstenen straat is de hoofdstraat en loopt dwars door het oude centrum; hij begint bij een fontein en eindigt bij een van de andere fonteinen die Dubrovnik rijk is.

Aan het begin van Stradun vind je de Onofrio fontein. Van oudsher maakte deze fontein deel uit van het watervoorzieningssysteem. Via deze weg kwam het drinkwater vanaf het 20 km verderop gelegen Rijeka Dubrovacka naar de stad. De in de 15e eeuw gebouwde fontein is een plaatje om te zien.

Wanneer je je weg vervolgt door de straat vind je aan beide kanten bijzondere gebouwen. Neem o.a. een kijkje bij de 16e-eeuwse Verlosserskerk (Crkva sv. Spasa), het 14e-eeuwse Franciscanerklooster (Franjevački samostan i crkva).

Sunce Palace Appartementen, DubrovnikOp slechts een korte loopafstand van Stradun vind je Sunce Palace Appartementen. Het complex – gevestigd in een 19e-eeuw gebouw – mag dan klassiek zijn ingericht (en wow, hoe mooi!), je vindt er wel al het comfort van nu.

Bezienswaardigheden Dubrovnik - Stradun

Fort Lovrijenac

Dit unieke fort – net buiten de stadsmuren – deed ook al dienst als decor voor de serie Game of Thrones. Het is ook een verrassende en bovenal fotogenieke plek.

Fort Lovrijenac, dat ook wel Dubrovnik Gibraltar wordt genoemd, werd in de 11e eeuw in een rap tempo (slechts 3 maanden!) uit de grond gestampt. Dat was niet zonder reden. Het verhaal ging namelijk dat de Venetianen hier een fort wilden bouwen om zo de stad in handen te krijgen. Een no go voor de inwoners en dus waren ze de Venetianen voor; die konden met schepen vol bouwmateriaal omkeren toen bleek dat er al een fort stond.

Het fort ligt 30 meter boven de zeespiegel en daarmee heb je meteen het eerste pluspunt te pakken; een geweldig uitzicht over zee en de stadsmuren. Het is daarnaast bovenal een plek waar evenementen worden georganiseerd, in het bijzonder in de zomermaanden. Van eind juli tot midden augustus is het bijvoorbeeld een van de locaties voor het Dubrovnik Zomerfestival.

Hilton Imperial Dubrovnik, KroatiëAan de rand van de oude binnenstad, op loopafstand van het fort, vind je Hilton Imperial Dubrovnik. In het charmante gebouw uit 1897 tref je luxe aan waar je u tegen zegt. Dat wordt een stedentrip om nooit te vergeten!

Bezienswaardigheden Dubrovnik - Fort Lovrijenac

Palača Sponza

Eén van de oudste bezienswaardigheden, Palača Sponza (ofwel het Sponzapaleis) vind je overigens ook aan Stradrun. Het werd in de 16e eeuw gebouwd en is een van de weinige gebouwen die relatief ongeschonden uit een grote aardbeving in 1667 kwam.

Het Sponzenpaleis wordt gezien als een van de mooiste bezienswaardigheden van Dubrovnik, althans dat vinden de inwoners én experts op het gebied van architectuur. Dit komt onder meer door de unieke mix van gotische en renaissance details. De gevel willen we in het bijzonder noemen; dit lijkt haast stenen kantwerk.

Waar het paleis vroeger werd gebruikt om tol te betalen vinden er nu – in de diverse ruimtes rondom de rechthoekige binnenplaats – exposities plaats. Ook vind je er een archief van oude geschriften en hangen er oude foto’s van de stad.

Bezienswaardigheden Dubrovnik - Sponzenpaleis

Nog meer bezienswaardigheden in Dubrovnik

  • Sla de wijk Gruz niet over. Tal van kleine straatjes, een groene markt en prachtige tuinen karakteriseren deze wijk.
  • In 1667 werd de Romaanse kerk die de stad rijk was verwoest door de aardbeving. De indrukwekkende Sint-Blaisekerk werd een kleine 50 jaar later gebouwd als vervanging. Van de buitenkant is hij weelderig – in barokstijl en met een geweldig koepeldak – van binnen is hij vrij sober. De brede trappen zitten zomers vol met toeristen.
  • Het kloppende hart van de stad is het plein Luza; dit plein is nooit uitgestorven. Dit komt onder meer doordat je hier de 15e-eeuwse Kolom van Orlando en de oude Klokkentoren (Gradski Zvonik) vindt.
  • Het Dominicanenklooster mag dan meer weg hebben van een fort, dit 14e-eeuwse gebouw aan de haven is toch echt een klooster. Sinds de bouw in 1390 tot laat in de vorige eeuw deed het namelijk dienst als het centrum voor filosofie en theologie. Als je het klooster nu bezoekt, kun je je o.a. laten verrassen door het prachtige gotische kruisbeeld van Paola Veneziano. Of loop door de gotische kloostergang met details uit de renaissance. Dit is misschien wel het mooiste deel van het klooster.
  • De Ignatius van Loyola kerk heeft een statige ingang; via een brede trap bereik je het tussen 1699 en 1725 gebouwde geloofshuis. Het is in barokstijl gebouwd en binnen zijn met name de fresco’s bijzonder. Deze beelden allemaal scènes uit het leven van St. Ignatius uit.
  • In de 15e eeuw werd Dubrovnik geregeerd door rectoren; deze werden door het rijke volk gekozen, mochten een maand de stad besturen en waren in die maand verplicht om op het Rectors paleis (Knežev dvor) te blijven. Zo was er volledige aandacht voor de taak die zij hadden. Hoewel dit paleis wel geleden heeft onder aardbevingen en oorlogen is het helemaal opgeknapt en doet het nu dienst als cultuurhistorisch museum.

Wil je in een korte tijd veel zien van de stad, bijv. om op jouw eerste dag een goede indruk te krijgen? We raden je aan om een stadswandeling te boeken. Een gids vertelt je dan ook nog veel meer over een aantal van de door ons genoemde bezienswaardigheden in Dubrovnik. Veel plezier!

Een stedentrip naar Dubrovnik boeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *