Best of Bali: travelguide voor beginners

The Best of Bali: handige travelguide voor beginners

Zeg je Indonesië dan zeg je in één adem Bali! Het is verreweg de meest populaire vakantiebestemming in Azië. En dat is niet zonder reden! In dit artikel zetten we de charme van het eiland, de mogelijkheden en praktische tips voor je op een rij. Zo ga je goed voorbereid op reis!

Bali in een notendop

Best of Bali: travelguide voor beginnersWist je dat Indonesië bestaat uit maar liefst 14.752 bekende en minder bekende eilanden? Bali, dat met een oppervlakte van ruim 5.500 km² slechts 0,002% van het hele land beslaat, is verreweg het meest bekend.

En niet zonder reden; het eiland tussen de Balinese Zee en de Indische Oceaan heeft alles in huis voor een gevarieerde vakantie. In het zuiden vind je prachtige stranden, het binnenland wordt gekenmerkt door rijstvelden en verspreid over het eiland vind je zeker 6.000 tempels.

Extra pluspunt: de afgelopen jaren zijn de reizen naar Bali flink in prijs gedaald. En de hotels (vooral in het zuiden vind je luxe strandhotels) zijn helemaal ingespeeld op de wensen van Westerse reizigers. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met Azië.

De leukste plaatsen om te verblijven

Best of Bali travelguide: badplaatsenVerreweg de bekendste – en ook leukste badplaatsen – vind je in het zuiden van het eiland.  Nusa Dua, Kuta en Sanur worden vaak in één adem genoemd, hoewel er echt wel verschillen zijn:

  • Luxe vakantiegangers zijn aan het goede adres in Nusa Dua, dat ook wel het luxe pareltje van Bali wordt genoemd. Alles ademt hier allure! Je vindt er stijlvolle hotels aan goudgele centra en winkelcentra met hippe restaurants.
  • Voor levendigheid zit je goed in surfers paradise Kuta. De gezelligheid gaat in deze badplaats tot lang na zonsondergang door en dansen doe je tot de zon weer opkomt. Hier haal je het maximale uit elke 24 uur van jouw vakantie!
  • Sanur ligt aan de oostkant van het schiereiland in het zuiden van Bali. Het is er minder druk dan in Kuta en je krijgt er nog net wat meer mee van de Balinese tradities. Je vindt er prachtige stranden en veel groen rondom de badplaats. Rustig & gezellig!

En dan hebben we nog een vierde populaire plaats, Ubud. Een groot contrast met de strandplaatsen, want dit dorpje ligt in het binnenland. Geen strand, maar wel mateloos populair. O.a. door de prachtige rijstvelden in de omgeving en de relaxte vibe die er heerst.

Je vindt er schattige cafeetjes, yogascholen en masseurs naast elkaar in de straat. En de omgeving biedt ook genoeg mogelijkheden. Het wordt niet voor niets gezien als het culturele hart van Bali. En wat dacht je van een dagje Monkey Forest?

Must sees & must do’s

Je kunt waanzinnig veel leuke dingen doen op Bali. We maakten een kleine selectie:

  • Bekijk de zonsopgang vanaf de Mount Agung, met een hoogte van 3.100 meter de hoogste berg van het Indonesische eiland. Na 4-5 uur nachtelijk hiken (een beetje conditie is dus welkom) word je getrakteerd op een geweldig uitzicht!
  • Surfen is hot op Bali, zeker in de badplaats Kuta. Heb jij nog nooit op een surfplank gestaan? Dit is jouw kans om voordelig surfles te nemen. Minder sportief aangelegd, maar vooral Bourgondisch? Volg een Thaise kookles. Dat zorgt ook nog eens voor vakantie-napret.
  • Fietsen iets typisch Nederlands? Ofcourse! Maar ook op Bali kan je goed fietsen, met name in de omgeving van Ubud. Je crosst langs mooie koffieplantages en rijstvelden, prachtige tempels en kleine dorpjes. Vrijheid!
  • Maak ook zeker een uitstapje naar de paradijselijke Gili-eilanden, die vooral favoriet zijn onder duikers en snorkellaars. In ca. 1,5 tot 2 uur varen sta je op Gili Air, Gili Meno of Gili Trawangan.

De beste reistijd voor Bali

Feitelijk kent Bali niet de vier seizoenen die wij kennen; ze spreken daar van een natte en droge periode. De natte periode loopt van ca. december t/m april en de droge periode van ca. mei t/m november.

Is het natte seizoen een no go? Nee, niet helemaal! Ja, er valt veel regen, maar dit gaat meestal gepaard in stortbuien en hele dagen regen is niet veelvoorkomend. En de temperatuur is niet lager dan in het droge seizoen; de temperatuur ligt het hele jaar tussen ca. 23 en 30 °C.

Eerlijk is eerlijk; het droge seizoen klinkt wel zo fijn. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, zoals Cruijff zou zeggen. Deze periode is namelijk ook meteen de drukste periode op Bali. Zeker als je in juli of augustus gaat. Ben je op zoek naar rust? Ga dan zeker in de natte periode. Ontvlucht je meteen de Nederlandse kou én ben je doorgaans minder geld kwijt.

Onze favoriete hotels

Best of Bali: favoriete hotelsWist je dat we ca. 100 hotels voor je in de aanbieding hebben op Bali? Als je lastig kan kiezen, kan dat een flinke uitdaging worden. We helpen je graag op weg met onze persoonlijke favorieten:

  • Alleen al dat infinity zwembad van Artotel Sanur, wow! Je kunt er daarnaast rekenen op diverse wellnessfaciliteiten, een fijn restaurant, luxe en comfortabele kamers en gratis WiFi in de openbare ruimte.
  • Ons favoriete hotel in Ubud is zonder twijfel Maya Ubud Resort & Spa. Dit hotel in Balinese stijl kijkt uit over groene rijstvelden en het regenwoud. Dat wordt genieten vanuit het infinity zwembad óf vanaf je villa met privé zwembadje.
  • Ga jij voor betaalbaarheid? In die categorie is Ibis Style Bali Petitenget onze topper! Neem een duik in het zwembad, bestel een drankje aan de poolbar of geniet van een maaltijd in het buffetrestaurant van dit frisse en übermoderne hotel.

Een woordje met de locals spreken

Kom jij op vakantie graag in contact met locals? Ondanks dat een groot deel van de bevolking in de toeristische gebieden (beperkt) Engels spreekt, raden we je aan een aantal basiswoorden in het Indonesisch te leren. We helpen je vast op weg!

  • Selamat pagi – Goedemorgen
  • Selamat malam – Goedenavond
  • Terima kasih – Dank je
  • Bagaimana kabarmu? – Hoe gaat het?
  • Kumohon – Astublieft
Meer leren? Wij zijn fan van de Wat & Hoe-taalgidsen, die er ook in het Indonesisch is. Een compact boekje dat er nog makkelijk bij kan in jouw handbagage. Er staan ruim 4.000 woorden, zinnen en vragen in.

Praktische tips voor Bali-dummies

  • Een scooter huren is erg populair op Bali. En dat kan ook prima. Maar houd er rekening mee dat er weinig regels zijn (of eigenlijk; niet worden nageleefd) en dat het verkeer soms totale chaos kan zijn. Goede rijvaardigheden is een must. Durf je het niet aan? Voor een auto met privéchauffeur betaal je hier ook geen hoofdprijs!
  • Drink geen water uit de kraan, grote kans dat je ziek wordt!
  • Lees menukaarten in restaurants goed door als je niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan aan het einde van de avond. Hoewel sommige uitbaters het al in de prijs verwerken, moeten ze volgens de wet 21% btw toevoegen aan de rekening. Kijk dus vooraf of de genoemde prijs exclusief of inclusief deze heffing wordt getoond.
  • Over eten & drinken gesproken; dit kan in Bali erg goedkoop in warungs, lokale Balinese cafés.
  • Heb respect voor de lokale cultuur! Het hoofd is een heilig lichaamsdeel van de Balinezen. Raak deze nooit zomaar aan. En doe altijd je schoenen uit als je een huis of tempel betreedt. Geef geld altijd aan met je linkerhand en wijs niet met je wijsvinger.

That’s all you need to know! Tijd om jouw (eerste) trip naar het prachtige Bali te boeken. We wensen je alvast heel veel plezier.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *