Gili-eilanden, Lombok & Bali

Must do! Bezoek de paradijselijke Gili-eilanden

Als je het over het paradijs op aarde hebt, dan heb je het over de Gili-eilanden. Deze eilandengroep in de Balinese Zee is een must-see als je naar Lombok of Bali reist. We vertellen je er alles over!

Gili-eilanden in een vogelvlucht

Gili betekent in Sasak, de taal van een oude visserskolonie, ‘klein eiland’. Rondom Lombok vind je diverse kleine eilanden, een stuk of 25. Deze worden allemaal gili’s genoemd. Maar als we het hebben over de Gili-eilanden dan gaat dit in de volksmond om drie specifieke eilanden, Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Deze worden bewoond door de Sasak, die hier leven van toerisme en visserij.

De drie Gili-eilanden liggen ten noordwesten van Lombok en ten noordoosten van Bali. Vanaf beide populaire Indonesische vakantiebestemmingen kun je eenvoudig per boot afreizen naar de drie eilanden, die vooral bekend staan om de mooie stranden en de uitgebreide duikmogelijkheden. Het water heeft er een constante temperatuur van ca. 30 °C en je treft er veel soorten vissen, waaronder haaien, aan.

Voor een grote hoeveelheid mooi koraal ben je hier niet aan het goede adres. Een groot deel is verwoest door het dynamietvissen. Gelukkig is daar Gili Eco Trust. D.m.v. elektriciteit wil deze organisatie het koraal weer laten groeien. Her en der vind je dan ook weer mooi koraal.

Alle drie de Gili-eilanden hebben zo hun eigen karakter. We stellen ze stuk voor stuk aan je voor. Dan kan jij bepalen welke je links laat liggen. Of bezoek je ze toch liever allemaal?

Levendig Gili Trawangan

Gili eilanden Lombok: Gili TrawanganAls we de eilanden van links naar rechts afgaan, kom je als eerst bij Gili Trawangan. Dit is zonder meer het meest levendige eiland van allemaal. Het is daarnaast het grootste eiland met een oppervlakte van ca. 10 km², wat feitelijk natuurlijk nog peanuts is.

Deze 10 km² is volledig ingespeeld op jonge vakantiegangers. Je vindt er luxe hotels, stranden om aan te ontspannen, bruisende uitgaansgelegenheden, veel duikscholen en fijne restaurants. De drukte is zeker niet storend; er heerst een relaxte eiland vibe.

Wil je meer dan enkel zonnen, duiken en uitgaan? We hebben nog wat tips voor je:

  • Elke dag rond 18.00 uur wordt er een grote foodmarkt opgebouwd tegenover de pier van Gili Trawangan. Dit is de plek om kennis te maken met lokale noodle- en rijstgerechten of een vers gegrild visje te scoren.
  • Op zondag kun je traditionele Sasak combats bekijken. Twee spelers gaan elkaar ‘te lijf’ met een stok en schild. Muziek speelt op de achtergrond en publiek moedigt de spelers aan. Het lijkt misschien soms wat bruut, maar het is bovenal vriendschappelijk. De gevechten vinden plaats op zondag nabij de pier.
  • De mooiste plek om de zonsondergang te spotten is bij Sunset Bar. Zorg dat je er op tijd bent, anders zijn alle plekjes vergeven.

Voordelig eten & drinken op Gili Air

Gili-eilanden, Lombok: Gili AirTijdens een bezoek aan Gili Air doe je een stap terug in de tijd! Dit eiland, dat het dichtst bij Lombok ligt en dat je in een half uur kunt bereiken met een fastboat, staat bekend om haar relaxte reggae vibe.

Te fiets of – nog leuker! – per paard en wagen kun je over het eiland rondtoeren en stoppen bij eettentjes met loungestoelen en -banken. Lopend is overigens ook mogelijk, in twee uur heb je het eiland ontdekt. Het heeft nl. een oppervlakte van nog geen 2 km².

Eten kun je op dit Gili-eiland overigens als de beste. En dan ook nog eens spotgoedkoop. Verse tonijn, goddelijke zeevruchten, gezonde salades met quinoa of een piña colada aan het strand? Jouw bankrekening zal er niet onder lijden. Het fijne is dat je er ook qua service niet op in hoeft te leveren; de Sasak bevolking ontvangt je met open armen.

Bij Mowie’s Bar krijg je the best of both worlds; de lekkerste piña colada van het eiland en de mooiste zonsondergang. Wel even van tevoren een privébootje regelen voor jouw retour naar Lombok of Gili Trawangan.

Ultieme rust op Gili Meno

Gili-eilanden, Lombok: Gili MenoHet is nog net geen onbewoond eiland, maar zo voelt het wel als je aankomt op Gili Meno, het middelste eiland van de archipel. Ultieme rust is hier gegarandeerd! Pak je boek en neem plaats in een van de hangmatten bij de kleine strandtentjes aan de waterkant óf speel een potje schaak met de vriendelijke locals.

Een flinke dosis natuur vind je er overigens ook. Want naast dat het het populairste eiland onder fanatieke duikers is, vind je er de Bolong’s Turtle Sanctuary. Gevonden en verlaten schildpadeieren worden hiernaartoe gebracht om ze te redden van wilde dieren. De baby schildpadjes komen hier uit hun ei, worden opgevoed in een klein zwembad en vervolgens na ca. 8 maanden uitgezet. Tegen betaling van een donatie mag jij zo’n klein schildpadje uitzetten!

Zo bereik je de Gili-eilanden!

De Gili-eilanden zijn een must see als je jouw vakantie op Bali of Lombok doorbrengt. Vanaf beide eilanden is de eilandengroep namelijk goed te bereiken.

Verblijf je op Lombok, dan vertrekken de boten vanaf de stad Bangsal. Zoals wij ronselaars hebben op Schiphol, zo kennen ze die ook bij Bangsal. Er zijn mannen actief die je al voor de waterkant tegenhouden en zeggen dat je niet verder mag zonder kaartje. Negeer dit en loop door, want aan de waterkant is de echte en bovenal goedkopere kaartverkoop. Het kan wel even duren voordat je vertrekt, want de boot moet vol zijn. Eerder mag deze niet afvaren. Voor iets meer geld huur je een privébootje en skip je het wachten. Binnen een uur sta je op één van de Gili-eilanden.

De afstand tot Bali is iets groter. Maar met de zogenaamde fastboats kun je toch eenvoudig en snel naar de Gili-eilanden afreizen. De meeste boten vertrekken vanuit Lovina (via Padangbai) en je kunt vaak een combi-ticket kopen. Zo is ook jouw vervoer vanaf Lovina naar het hotel direct geregeld.

Zie jij dit paradijsje wel zitten? Bekijk ons aanbod op Lombok of Bali en maak je keuze. De Gili-eilanden zijn altijd binnen handbereik!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *