Puglia Otranto

Kennismaken met het authentieke Italië? Puglia it is!

Witte stadjes, grillige rotspartijen, helderblauw water en mooie stranden; dat zijn de hoofdingrediënten van de Italiaanse regio Puglia. In dit gebied in de hak van de laars is massatoerisme nog altijd weggebleven en je maakt er dan ook kennis met het dagelijkse leven van de Italianen. Ga je mee?

Puglia in een vogelvlucht

Puglia, ook wel bekend als Apulië, ligt in het zuidoosten van Italië en grenst aan de Adriatische en Ionische Zee. Het mag dan misschien minder bekend zijn als bijv. het populaire Toscane, dat betekent niet dat het er minder mooi is.

Sterker nog; doordat het minder populair is, komen er ook minder toeristen en vind je hier nog het authentieke Italië terug in de vele pittoreske dorpjes die de regio herbergt. Tijd om kennis te maken met deze unieke regio!

Alberobello, de trulli hoofdstad van Puglia

Puglia AlberobelloMocht je al een beeld hebben van Puglia dan wordt dit vast gekenmerkt door stenen, ronde huisjes met kegelvormige daken. Deze bijzondere huisjes, trulli genoemd, vind je in Alberobello en de omliggende stadjes. In alleen Alberobello staan al meer dan 1.000 (!) trulli.

De eeuwenoude huisjes – niemand weet wanneer deze precies voor het eerst werden gebouwd, maar het vermoeden is halverwege de 14e eeuw – liggen te midden van boomgaarden en cactussen, wat zorgt voor een tropisch gevoel.

Je vindt in het dorpje o.a. een trulli kerk en een unieke trulli met twee koepels. Dit dorp is hiermee een must see waar je niet om heen kunt in Puglia. Meer weten? Lees ons uitgebreide artikel over Alberobello.

Puglia: Trulli HolidayWil jij in zo’n schattige trulli verblijven? Boek een vakantie in Trulli Holiday. Naast een bijzondere slaapplek, die van alle gemakken is voorzien, bevind je je op loopafstand van de vele trulli.

Otranto, het mooiste kustplaatsje in de hak

Ooit schreef de Italiaanse schrijver en journalist Robert Cotroneo over Otranto: “Dove gli anni non passano e tutto sembra compenetrarsi” (waar de tijd heeft stilgestaan en het heden en verleden samensmelten). Zijn uitspraak zal je snappen als je door dit middeleeuwse stadje, dat door velen wordt bestempeld als het mooiste kustplaatsje in de hak, loopt.

Otranto, middeleeuws dorp in OtrantoDe stadskern wordt geheel ommuurd. De vestigingsmuur wordt enkel onderbroken door een toegangspoort en vier torens. Deze muur werd gebouwd in de 15e eeuw door de Aragonezen na een aanval van de Turken. Hierbij kwamen 800 inwoners van Otranto om het leven. Een bizar, en enigszins luguber, detail is dat de botten en schedels van deze slachtoffers zijn gebruikt in de Romaanse kathedraal van de kustplaats.

De Romaanse kathedraal is overigens niet de enige bezienswaardigheid in Otranto. Neem ook een kijkje in de Byzantijnse basiliek San Pietro en il Castello Aragonese. Ook dit kasteel werd als verdedigingswerk gebouwd na de aanval van de Turken.

Lecce, Florence van het zuiden

De bekendste stad in Puglia is Lecce, welke ook wel het Florence van het zuiden wordt genoemd. Centraal in de stad ligt het Piazza Duomo, welke wordt gedomineerd door de 12e eeuwse Duomo en de bijbehorende klokkentoren, het 17e eeuwse Vescovile en Pallazo del Seminario.

Zuid-Italiaanse charme in Monopoli

Puglia MonopoliIn het traditionele kustplaatsje Monopoli, gelegen tussen Bari en Brindisi, kun je kennismaken met de typische Zuid-Italiaanse charme. Er hangt een gemoedelijke sfeer en haast is hier bijna een scheldwoord; de locals nemen de tijd om een praatje met elkaar én met jou te maken.

Naast fijne zandstranden vind je in het van oorsprong vissersdorp veel kleine kerkjes, een oude tombe waar gemummificeerde priesters in begraven liggen en het Castello di Carlo V. Vanaf dit kasteel heb je een geweldig uitzicht over de haven en de oude stad. Op de Italiaanse markt kun je lokale producten kopen en in de kleine boetiekjes slaag je zeker voor een nieuwe zomerse outfit.

Puglia: Hotel Lido Torre Egnazia, MonopoliEen ontspannen zonvakantie in Puglia is binnen handbereik tijdens een verblijf in Hotel Lido Torre Egnazia. Dit hotel ligt direct aan een mooi strand, op loopafstand van Capitolo en op slechts enkele minuten rijden van Monopoli.

Puglia met kinderen

Het Gardameer is de populairste bestemming voor een Italiaanse familievakantie, maar onderschat ook zeker Puglia niet. In de regio zijn genoeg bezienswaardigheden te bezoeken en er zijn tal van activiteiten die ook, of juist specifiek, voor jongere vakantiegangers geschikt zijn. We maakten een kleine selectie:

  • Avontuurlijke reizigertjes hebben de dag van hun leven in het Indiana Park. In bomen klimmen, van kabelbanen roetsjen en touwladders trotseren behoren hier tot de mogelijkheden. Je vindt dit park nabij Monopoli.
  • Waterratten doe je een plezier met een bezoek aan Acquapark Carrisisland nabij Lecce. Je vindt er meer dan 2.000 m² aan zwembaden en een flinke dosis glijbanen. Het waterpark beschikt daarnaast over een kinderboerderij en speeltuin.
  • Nabij Fasano vind je Zoo Safari – Fasanolandia, een safari- en pretpark in één. Tijgers, leeuwen, nijlpaarden, dolfijnen, papegaaien en zeeleeuwen worden afgewisseld met een breed scala aan attracties.
  • Puglia beschikt over diverse grotten. Ten noorden van Alberobello vind je bijvoorbeeld een grottencomplex van meer dan 3 kilometer lang en 70 meter diep. Spanning en sensatie gegarandeerd in Grotte Castellana.

Aan kindervermaak dus geen gebrek in Puglia!

Gargano, de onbekende parel van Puglia

Gargano PugliaGargano is een klein beetje een ondergeschoven kindje in Puglia; dit schiereiland moet het vaak afleggen tegen het populairdere Alberobello en Lecce. Zonde, want het kustgebied van Gargano is een aaneenschakeling van grotten, rotsen, inhammen en witte stranden. Het binnenland is uitzonderlijk groen.

Wat je absoluut niet mag missen in Gargano zelf? Het middeleeuwse stadje Vieste en het witte stadje Peschici. Ook het stadje Rodi Garganico is een aanrader. Dit stadje wordt in zijn geheel omgeven door olijf- en citrusboomgaarden.

Puglia, en in het bijzonder Gargano, staat bekend om de vele olijfbomen. De regio is goed voor maar liefst 40% van de totale Italiaanse olijfproductie. De olijfbomen worden door het mediterrane klimaat makkelijk honderden jaren oud.

Ben jij enthousiast geworden over deze Zuid-Italiaanse streek? Bekijk ons volledige aanbod naar Puglia.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *