Annuleringsverzekering last minute vakantie

Last minute? Een annuleringsverzekering is ook dan aan te raden

Als je kort van tevoren boekt, lijkt de kans dat je moet annuleren klein. Een annuleringsverzekering wordt bij een last minute vaak achterwege gelaten. Verstandig? Nee. Waarom? We geven je twee goede redenen om bij een last minute vakantie ook een annuleringsverzekering te boeken.

Annuleringsverzekering, de naam zegt het al; deze verzekering dekt jouw kosten als je een vakantie wilt annuleren. Al ligt het niet zo simpel. Je moet wel een legitieme reden hebben. Annuleren omdat je geen zin meer hebt of omdat het slecht weer is op de plaats van bestemming is uit den boze. Of nou ja, het mag wel, maar de verzekering dekt het niet.

Wanneer jouw kosten wel zijn gedekt? De meest bekende gevallen zijn overlijden, ernstige ziekte of ernstige ongevallen van jouzelf of directe familieleden. Ook werkloosheid, een zwangerschap en scheiding zijn geldige redenen om te annuleren.

Mocht jij voor vertrek jouw vakantie om een van de legitieme redenen annuleren dan neemt de verzekeraar de kosten op zich die jij aan de reisorganisatie moet betalen. Heb je daar in elk geval geen zorgen meer om!

Bovenstaande voorbeelden zijn bij veel verzekeraars gedekt als je een annuleringsverzekering afsluit. Maar elke verzekeraar heeft haar eigen dekkingsvoorwaarden en deze kunnen per verzekeraar afwijken. Lees de voorwaarden dan ook altijd goed voor het afsluiten. Dan weet je wat er in jouw specifieke geval wel of niet gedekt is.

Als je twee weken van tevoren boekt, denk je misschien safe te zijn. Geen zieken in de familie, niet werkloos, geen scheiding… Wat kan je gebeuren? De meeste mensen nemen dit risico dan ook graag om hogere vakantiekosten te voorkomen. Ja, dat snappen we. Maar als je de volgende twee redenen leest, ga je er dan niet anders over denken?

Last minute annuleren is duur

Annuleringsverzekering last minute vakantieAls we het over een last minute vakantie hebben, dan hebben we het over een vakantie waarvan het vertrek binnen nu en zes weken is. Die zes weken-grens is een belangrijk dingetje in de reiswereld; bij reizen met een aanbetaling geldt dat het restant van de reissom zes weken voor vertrek betaald moet zijn.

En vanaf dan gaan ook de annuleringskosten met stappen omhoog. Dit kan oplopen tot 90 tot 100% van jouw reissom vlak voor vertrek. Juist in deze periode annuleren is een aanslag op jouw portemonnee.

En daar zit je niet op te wachten als je kind opeens waterpokken krijgt en niet mag vliegen of als oma nu toch echt te oud wordt.

Onverwacht eerder terugkeren?

Laten we er vanuit gaan dat iedereen wel zo verstandig is om een reisverzekering af te sluiten bij een vakantie. Je bent dan op vakantie goed gedekt; bij o.a. schade, diefstal en medische gevallen. Moet je jouw vakantie onverwachts afbreken door een noodsituatie met jouw medereizigers of directe familie thuis? De kosten die je maakt voor het (eerdere) vervoer worden vergoed.

Maar stel… je gaat twee weken op vakantie en na één week slaat het noodlot toe en moet je naar huis? De kosten lijken gedekt. Je hebt alleen wel voor nog een week vakantie betaald, waar je uiteindelijk geen gebruik van maakt. Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, worden de zogenaamde niet genoten vakantiedagen ook vergoed. Hoe fijn is het dat je een deel van dat vakantiegeld terugkrijgt om op een later moment toch nog de vakantie in te halen?

Op dit laatste kun je dus – bij het gros van de verzekeraars, lees ook hiervoor weer de voorwaarden – alleen rekenen als je een reis- én annuleringsverzekering hebt.

Een annuleringsverzekering afsluiten op het moment dat je deze nodig hebt? Nee, dat werkt niet! De meeste verzekeraars hanteren de regel dat je deze binnen zeven dagen na boeking afgesloten moet hebben.

Wat kost een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering gaat doorgaans o.b.v. reissom en vertrekdatum; hoe duurder jouw reis en hoe verder in de toekomst, hoe hoger de kosten. Maar bij een voordelige 8-daagse last minute naar Turkije met een reissom van € 200,- p.p. kan dit – als je hem bij ons direct bij boeking afsluit – al vanaf ca. € 2,- p.p. per dag. Je bent dan € 16,- p.p. kwijt en gaat een stuk rustiger op reis.

Ook handig: boek je je reis via ons, dan kun je tijdens het boeken een reis- en annuleringsverzekering toevoegen. Je ziet dan ook direct de exacte kosten voor de door jou gekozen reis. Kunnen we het nog makkelijker maken?

Conclusie: wij raden het  zeker aan om ook bij een last minute vakantie een annuleringsverzekering af te sluiten. Annuleren is al rot genoeg, dan kun je maar beter geen omkijken hebben naar geld.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *