Stedentrip Riga

Wat je kan verwachten van een stedentrip in Riga? Hoewel de stad in opkomst is, is het er nog altijd een stuk kleinschaliger en pittoresker dan in andere Europese steden. Toch bieden het oude en nieuwe centrum samen genoeg om je een (lang) weekend te vermaken. Oude gebouwen en cultuur smelten in de stad samen met prachtige Art Nouveau gebouwen.
Weg van de toeristenmassa’s
Veel architectuurstijlen in één stad
Smullen in de enorme foodhallen
Maak kennis met de Drie Broers

Haal alles uit een stedentrip in Riga

Houd je van steden bezoeken, maar loop je liever niet tussen de massa? Overweeg eens een stedentrip naar Riga. Deze opkomende hoofdstad van Letland is nog pittoresk en kleinschalig. Toch biedt het genoeg bezienswaardigheden om een citytrip mee te vullen. Niet voor niets staat het centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tijdens een stedentrip in Riga ontdek je een rijke geschiedenis. De stad werd in 1201 gesticht en groeide uit tot een belangrijke handelspoort. Na Zweedse, Poolse en Russische heerschappij, heeft Duitsland tijdens de oorlog een grote stempel op de stad gedrukt. Tegenwoordig is de stad verdeeld in een oud (Vecriga) en nieuw (Centrs) centrum.

Een stad vol architectuur

Tijdens een stedentrip in Riga is een bijzondere mix aan architectuur te bewonderen. Wandelend door de geplaveide straatjes zie je middeleeuwse gebouwen, terwijl verderop Romaanse, gotische en barokke bouwwerken staan. Ook stijlen zoals eclectisch en modernistisch komen voorbij.

Een must-see voor de stedentrip in Riga zijn de Drie Broers. Dit zijn drie historische gebouwen die wel lijken samengeperst tot één huis. De oudste stamt uit 1490 en is ook meteen het oudste bakstenen huis van de stad. De gevel heeft invloeden van de Nederlandse renaissance. De andere twee huizen volgden in de 17e eeuw.

Ongeveer een derde van de gebouwen in Riga heeft art nouveau invloeden. Wil je er zoveel mogelijk bij elkaar zien tijdens een stedentrip in Riga? Op naar Alberta Street! Hier zijn ontelbaar veel sierlijke sculpturen, façades en balkonnetjes te bewonderen.

Bijzonder zijn de duizenden houten gebouwen in de stad. Ze zijn tijdens een stedentrip in Riga o.a. te zien in de wijken de wijken Pardaugava, Grizinkalns, Sarkandaugava, Moskou en Kipsala. Totaal tegenovergesteld is de Nationale Bibliotheek van Letland. Dit moderne gebouw aan de rivier werd ontworpen door Gunãrs Birkets en opende in 2014.

Nog meer must-sees voor een stedentrip in Riga

Aan de oevers van de rivier Daugava staat het Kasteel van Riga. Het is een van de grootste middeleeuwse kastelen in Letland en de officiële verblijfsplaats van de president. Ook leuk voor een stedentrip in Riga – en een stuk kleiner – is Rozena Iela, het smalste straatje van de stad. Lukt het jou de weerszijde tegelijk aan te raken?

De stad telt tal van imposante kerken. Ga tijdens de stedentrip in Riga naar de Kathedraal van Riga (luister vooral naar het orgel!) en de St. Jacob’s Kerk. Bij de Sint-Pieterskerk beklim je de 72 meter hoge toren. Wat een geweldig uitzicht!

Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad? Het barokke Dannensternhuis laat zien hoe welvarende inwoners leefden in de middeleeuwen. Ga voor oude ambachtshuizen naar de Skārņu Street. De Kruittoren – waar ooit het buskruit werd opgeslagen – huisvest het Oorlogsmuseum.

Cultuurliefhebbers zitten goed met een stedentrip in Riga. Het Letse Nationale Opera en Ballet presenteert theaterstukken, opera’s en balletvoorstellingen van wereldniveau. Geen kaartjes bemachtigd? Wandel toch een keer langs; de buitenzijde van het 19e-eeuwse gebouw is al een bezienswaardigheid op zich.

Lekkerbekken opgelet!

Foodies gaan tijdens een stedentrip in Riga minimaal één keer naar de Centrale Markt. Dit foodwalhalla bestaat uit vier oude hangars en is daarmee een van de grootste markten van Europa. Typisch Letse producten zijn bijvoorbeeld honingraten, hennepboter, roggerood en gedroogde paddenstoelen.

Andere vakanties in Riga

Daarom boek je bij dé VakantieDiscounter:

  • Gegarandeerd de beste deal
  • Uiteraard géén boekingskosten
  • Zekerheid van ANVR en SGR
  • Zeven dagen per week geopend

Veilig aangesloten bij:

Die snapt vakantie.

4.3 / 5

Al jaren vertrouwd!

Al jaren boeken wij onze vakanties bij De Vakantiediscounter. Omboeken,...

Lees verder