herfstvakantie

Populairste vakantiebestemmingen in herfstvakantie niet het goedkoopst

Voor de herfstvakantie wordt massaal weer naar Spanje, Turkije en Griekenland geboekt, ondanks dat dit niet de goedkoopste bestemmingen zijn. Dit blijkt uit cijfers van dé VakantieDiscounter. “Wat opvalt is dat Nederlanders graag naar dezelfde bestemming (terug)gaan, ook al zijn er goedkopere reizen,” aldus Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter.

Goedkope bestemmingen herfstvakantie 2023*

*Dit geldt voor een 8-daagse vliegreis voor 2 personen

De top drie vakantiebestemmingen, waarvan twee in de Balkan liggen, zijn niet alleen goedkoper qua reissom. “Buiten het feit dat de reissom lager ligt, is het leven hier ook goedkoper”, aldus een woordvoerder van dé VakantieDiscounter. “Het zou zomaar kunnen dat er volgend jaar meer aandacht is voor deze bestemmingen vanwege de prijs.”

Top 5 vakantiebestemmingen

De top drie vakantiebestemmingen van de Nederlander bestaat net als vorig jaar uit Turkije, Spanje en Griekenland. Gezinnen met kinderen kiezen steevast voor Turkije (35%) terwijl reisgezelschappen zonder kinderen dit jaar het meest uitwijken naar Spanje (33%). Daarnaast blijven Italië en Portugal populair als vakantiebestemming.

2022 met kinderen 2022 zonder kinderen
Spanje (35%) Turkije (36%)
Turkije (18%) Spanje (29%)
Griekenland (14%) Griekenland (12%)
Portugal (5%) Egypte (4%)
Italië (4%) Italië (4%)
2023 met kinderen 2023 zonder kinderen
Turkije (35%) Spanje (33%)
Spanje (28%) Turkije (16%)
Griekenland (12%) Griekenland (15%)
Italië (5%) Italië (6%)
Portugal (4%) Portugal (4%)

Gemiddelde uitgaves

Zowel gezinnen met als zonder kinderen geven in 2023 meer geld uit aan hun herfstvakantie dan vorig jaar.

Gezinnen met kinderen Gezinnen zonder kinderen
2023 € 699,- € 780,-
2022 € 633,- € 696,-

 

“Reizen zijn – mede door de inflatie – het afgelopen jaar duurder geworden. Vermoedelijk is dit de reden dat we meer geld uitgeven aan de herfstvakantie. We zien geen verschuiving in bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen of het aantal sterren,” vertelt Laura van dé VakantieDiscounter.