meivakantie

Spanje, Turkije en Griekenland onverminderd populair met de meivakantie

Ook voor de meivakantie kiest de Nederlandse consument voor een trip naar de zon. Pakketreizen naar Spanje, Turkije en Griekenland blijken onverminderd populair, evenals in 2022. *

*Data van online aanbieder pakketreizen dé VakantieDiscounter.

Aandeel top drie stabiel

De top drie zonbestemmingen voor de meivakantie is gelijk aan die van 2022. Het relatieve aandeel van deze drie landen in het totaal steeg met 8% (van 69% naar 75%).

Land 2023 2022
Spanje 30% 27%
Turkije 29% 23%
Griekenland 17% 19%

Opvallend is de top drie niet, aldus Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter: “Eigenlijk zijn dit elk jaar de toppers onder Nederlandse vakantiegangers. Wat wel verrassend is, is de verschuiving binnen Griekenland. Kreta blijft nog altijd favoriet, maar Kos was vorig jaar minder populair dan we gewend waren. Dit eiland wint nu terrein terug ten koste van Zakynthos en Chalkidiki.”

  2023 2022
1. Kreta (31%) Kreta (31%)
2. Kos (25%) Zakynthos (21%)
3. Rhodos (22%) Rhodos (20%)
4. Zakynthos (20%) Chalkikidi (19%)
5. Chalkidiki (11%) Kos (17%)

Keuze luchthaven

Afgelopen februari maakte Schiphol bekend dat zij het aantal vertrekkende reizigers in de meivakantie gaat beperken met 5%. Dit om het risico op vertragingen te voorkomen.

Dit heeft ook invloed op het (zoek)gedrag van de reizigers van VakantieDiscounter. “Wij zien aan de zoekdata dat mensen graag van andere luchthavens vertrekken, maar afhankelijk van je bestemming is dit niet altijd haalbaar. Daarbij komt dat vliegen vanaf regionale en Duitse luchthavens – door de hogere vraag – duurder is geworden. Uiteindelijk zien we daardoor een nagenoeg eenzelfde percentage reizigers als vorig jaar dat in de meivakantie vertrekt vanaf Schiphol”, aldus Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter.

Trends en verblijfsduur

De gemiddelde verblijfsduur van een vakantie stijgt iets van 7,4 in 2022 naar 7,8 dagen in 2023. Het aandeel van all inclusive vakanties in het soort verblijf groeit licht van 45% in 2022 naar 47% in 2023. De gemiddelde prijs per persoon van een achtdaagse vliegvakantie voor 2 personen is gestegen naar € 692,- (€ 641,- 2022).