BAGAGEREGELS

Transavia gaat geld vragen voor grotere handbagage: wat betekent dit voor jou?

Transavia verandert haar bagagebeleid. Vanaf 15 juni is een rolkoffer aan boord niet meer gegarandeerd. Wie deze wel mee wil nemen aan boord, dient vooraf cabineruimte in de bagagevakken boven de stoelen te reserveren.

Transavia brengt vanaf 15 juni geld in rekening wanneer reizigers een rolkoffer of grote rugtas gegarandeerd mee willen nemen in de cabine. Betekent dit dat je altijd voor handbagage kosten komt te staan? Nee.

Waarom deze nieuwe maatregel?

Sinds ruimbagage niet standaard meer bij de reissom is inbegrepen, kiezen steeds meer reizigers ervoor om enkel met handbagage af te reizen. Zeker bij korte reizen als stedentrips.

Nadeel: de plekken in de bagagebakken zijn hier nooit op afgestemd en er blijft steeds minder ruimte over. Kleine (rug)tassen moeten waar nodig al bij de voeten worden geplaatst en dit beperkt mensen tijdens de vlucht. Tijd voor verandering vond Transavia.

Ze hebben daarom onderzoek gedaan onder Nederlandse en Franse reizigers. Hieruit blijkt dat passagiers graag zekerheid willen over hun handbagage en ook een bedrag willen betalen voor het gegarandeerd meenemen van de rolkoffer of grote rugzak aan boord.

Transavia is overigens geen uitzondering als het aankomt op het aanpakken van handbagage. Bij bijv. Condor mag je enkel kleinere formaten handbagage meenemen, voor grotere stukken dien je te betalen. Ook bij Ryanair zijn de mogelijkheden voor handbagage beperkt.

De nieuwe handbagage-regels van Transavia?

Transavia hanteert nu al twee groottes qua handbagage (bekijk hier hun huidige bagageregels), waarbij de kleinere bagagestukken gegarandeerd aan boord mogen. Valt jouw handbagage onder het grootste formaat? Dat kan het zijn dat deze bij de gate alsnog in het ruim moet. Gratis, maar je hebt jouw spullen dus niet bij de hand.

Vanaf 15 juni veranderen de regels. Je mag dan als reiziger een rolkoffer (55x35x25 centimeter) én een accessoire zoals een kleine handtas of laptoptas (van 40x30x20 centimeter) meenemen aan boord. Samen mag de handbagage 10 kilo wegen.

Echter; enkel het accessoire mag daarmee altijd gegarandeerd mee aan boord, een rolkoffer of grote rugtas kan geweigerd worden bij te weinig plek boven de stoelen. Jouw rolkoffer moet dan – weliswaar nog steeds gratis – in het ruim.

De kosten van gegarandeerd grotere ruimbagage

Wil jij zeker weten dat jouw rolkoffer aan boord kan? Dan dien je vooraf een plek te reserveren in de bagagebakken. Dit kan al vanaf € 5,- per enkele vlucht.

Wat zijn de opties voor jou?

  • Zekerheid. Boek vooraf gegarandeerde handbagage bij. Dit betekent dat jouw rolkoffer sowieso aan boord mag en niet in het ruim hoeft. Wie bijbetaalt voor handbagage, krijgt ook prioriteit bij het instappen, zodat er altijd genoeg ruimte is in de bagagebakken boven je stoel. Deze zekerheid is echter gelimiteerd; er is een beperkte ruimte. Je moet er dus – net als bij stoelreserveringen – op tijd bij zijn.
  • Een gokje wagen. Wil je wel graag een rolkoffer of andere grote handbagage meenemen, maar niet betalen? Dan kan je de gok wagen dat er genoeg plek is, maar dien je er wel rekening mee te houden dat je je handbagage dient af te staan omdat het (weliswaar kosteloos) in het ruim moet. Het is daarom raadzaam een kleine tas (de accessoire zoals hierboven benoemd) mee te nemen voor jouw kostbare spullen.

Gelden deze regels ook voor eerder gemaakte boekingen?

Tussentijdse aanpassingen van bagageregels gelden voor alle reizigers geldt die na 15 juni reizen. Immers; het is geen verplichting om te kiezen voor gegarandeerde (grote) handbagage.