Praktisch

Alleen reizen met een kind? Houd hier rekening mee!

Het is haast niet voor te stellen, maar kinderontvoering gebeurt vaak. En vooral steeds vaker. Om deze reden scherpt de koninklijke marechaussee komende zomer haar controles op onder meer Schiphol aan. En dus zetten we graag nog even alle informatie omtrent alleen reizen met een kind op een rij.

Sinds enige jaren moet elk kind met de Nederlandse nationaliteit dat van/naar/via landen in de EU reist, beschikken over een eigen paspoort of ID-kaart beschikken. Bijschrijven in de paspoorten van ouders is niet meer toegestaan.

Alleenreizende ouders hebben echter nog meer nodig dan alleen dit. In het bijzonder als je een andere achternaam draagt dan de meereizende kinderen. Situatie waarin dit voorkomt zijn o.a.:

  • Reizen met kinderen van moeders die reizen op hun meisjesachternaam
  • Reizen met kinderen van gescheiden ouders
  • Reizen met kinderen die niet van jezelf zijn (maar bijv. van een familielid of vrienden)

In dit geval zijn er diverse andere documenten nodig, waaronder een verklaring van de andere ouder, een uittreksel uit het gezagsregister en de Gemeentelijke Basisadministratie en een kopie paspoort van de toestemming gevende ouder.

Alle actuele regels m.b.t. alle benodigde papieren en een standaard verklaring in Nederlands en Engels zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Regel het ruim van tevoren en check het evt. dubbel met de ambassade van het land waar de reis heengaat.