Als je vanaf 1 juli 2016 naar een van de eilanden van de Balearen (Mallorca, Menorca of Ibiza) gaat, zal je als reiziger voor een extra plaatselijke kostenpost komen te staan. We praten je graag bij over deze zgn. ecotax.

Het parlement van de Balearen introduceert per 1 juli 2016 een nieuwe belasting. Deze ‘Belasting voor Duurzaam Toerisme’ – in de media ook wel Ecotax genoemd – heeft als doel om de omgeving te behouden en onderhouden en de kwaliteit van het toerisme op de eilanden te verbeteren.

Voor alle overnachtingen in een toeristenaccommodatie (d.w.z. hotels, appartementen, vakantiehuizen en campings) is vanaf 1 juli 2016 deze belasting verschuldigd. Deze belasting zit niet bij de reissom inbegrepen, omdat het een plaatselijke belasting is en dan ook pas bij aankomst wordt geïnd. De hotels zullen dit bedrag overdragen aan de regionale overheid.

Wat houdt dit in voor uw vakantie? Dat is afhankelijk van het soort accommodatie, het aantal sterren en de lengte van uw reis, alsmede van de leeftijden van de reizigers. De kosten bedragen tussen de € 1,- en € 2,- p.p.p.n. Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven deze belasting niet te betalen en vanaf de 9e dag van het verblijf geldt een korting van 50%.

Dit zijn de richtlijnen die wij hebben ontvangen van de lokale overheid en touroperators, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. We snappen dat niemand zit te wachten op deze extra kosten, maar zowel wij als de touroperator hebben geen invloed op lokale politieke beslissingen. We informeren u alleen wel graag zodat u niet onaangenaam wordt verrast bij aankomst.

Let op! Vertrek je voor 1 juli 2016 naar de Balearen, maar verblijf je hier ook nog enkele dagen na 1 juli dan dien je over deze dagen wel ecotax te betalen.