Wintersport in Tsjechië

Opkomend! Wintersport in Tsjechië

Wanneer we wintersport en Tsjechië in één zin zeggen wordt er een beetje raar opgekeken. Meestal volgt dan al snel de vraag of dat eigenlijk wel mogelijk is. Natuurlijk is dat mogelijk! Maar goed, in welke mate en waar moet je zijn? Lees er alles over in dit artikel.

We geven meteen toe dat dit land niet te vergelijken is met landen als Oostenrijk en Zwitserland. Maar een wintersport in Tsjechië, de opkomende wintersportbestemming van dit seizoen, heeft wel degelijk veel te bieden. En nog tegen een gunstige prijs ook.

Waarom een wintersport in Tsjechië?

De kilometervreters die Les Quattre Vallées op hun favorieten lijstje hebben staan, kunnen gerust even door scrollen, maar voor menig wintersporter is Tsjechië toch wel echt leuk om naar toe te gaan. Dit komt door a) de ligging, b) de sneeuwzekerheid en c) de betaalbaarheid. Tijdens een wintersport in Tsjechië zal je niet veel massatoerisme tegenkomen, maar dat maakt het meteen ook zo interessant.

Ligging & sneeuwzekerheid

In Tsjechië zal je geen gigantisch hoge bergen aantreffen zoals in de Alpen, maar dat is hier ook helemaal niet nodig. De meeste skigebieden zijn te vinden in het zogenaamde Krkonossky národní park, beter bekend als Reuzengebergte op de grens met Polen, waar de hoogste berg slechts 1.603 meter is. De meeste pieken liggen rond de 1.200 meter hoogte en dat zal voor de Alpenganger even wennen zijn!

Qua sneeuw zit je tijdens een wintersport in Tsjechië ondanks de geringe hoogte toch gewoon goed. En dat komt door het landklimaat in Tsjechië. De winters in het Reuzengebergte zijn koud en sneeuwpakken van drie meter zijn hier niet ongewoon. Veel van de bergen liggen bovendien zes maanden onder een sneeuwpak, dus qua sneeuwzekerheid is er niets te klagen.

Goedkoop

Wintersport in Tsjechië goedkoopNiet alleen de dikke sneeuwhoeveelheden spelen in het voordeel van Tsjechië, het grootste voordeel merk je toch echt in je portemonnee! Het voormalige Oostblok land is namelijk bijzonder goedkoop. Zeker als je dit vergelijkt met de welbekende skigebieden in de Alpen. Je betaalt tijdens een wintersport in Tsjechië niet met de euro maar met de Tsjechische Kroon (CZK). Eén euro is ongeveer 27 CZK waard.

In Zwitserland ben je in sommige gebieden ongeveer € 8,- kwijt voor een biertje op de piste, in Tsjechië kost het in de meeste gebieden niet meer dan 25 CZK, oftewel minder dan één euro! Een avond uit eten voor twee met een uitgebreid driegangendiner kost je gemiddeld slechts € 20,- en ook de hotels en skipassen zijn hier alles behalve duur te noemen.

Van Tsjechië kunnen we dan ook volmondig zeggen dat het één van de allergoedkoopste wintersportbestemmingen van Europa is!

Hotels in Tsjechië; hoge service, lage prijs

Tsjechen zullen er alles aan doen om jouw vakantie tot een succes te maken. Naast een hoge mate van service zijn de hotels zeker goedkoop te noemen in vergelijking met de bekendere wintersportbestemmingen.

In het meest bekende skigebied, Spindleruv Mlyn, heb je de mogelijkheid om voor iets meer dan € 250,- al zes dagen onder de pannen te zijn. Bijvoorbeeld in Orea Resort Horal. Ook in een ander skigebied, Pec Pod Snezkou, kan je voor hetzelfde geld en dezelfde periode in het Hotel Horizont verblijven. En dan hebben we het trouwens nog steeds over het hoogseizoen! Al met al kan je dus in Tsjechië voor een prikkie in de sneeuw zitten. Wat zeggen we, voor de helft van de Alpen-prijs kan je gewoon én in het hoogseizoen én in een vier sterren hotel verblijven.

Verder is daar nog de mogelijkheid om in Harrachov te verblijven. Ski Areal Harrachov is met vier liften en vijf afdalingen zeker niet groot te noemen, maar wanneer je voor eveneens € 250,- in Orea Hotel Sklar verblijft, kan je binnen vijf minuten onderaan de piste staan. Ideaal dus wanneer je aan het après-skiën bent geslagen en naderhand naar huis moet!

Wintersport in Tsjechië: apres skiAprès-ski in Tsjechië

Je verwacht het misschien niet, maar in Tsjechië kan je ook goed après-skiën! Dat de meeste wintersporters even flink willen bieren en dansen op foute muziek na een lange dag hebben ze hier goed begrepen. In bijna alle skigebieden zijn dan ook meerdere gezellige barretjes te vinden en met name in Spindleruv Mlyn en Harrachov zit je goed voor leuke après-ski feestjes.

Buiten dat, snappen ze hier ook goed wat de echte après-ski hits zijn! Vergelijkingen met Oostenrijk zijn altijd lastig te maken, maar de gezelligheid en de Duitse schlagers zijn hier zeker te vinden. Het enige verschil? De drank is een stuk goedkoper.

Ook aan de nachtbrakers is gedacht. Je kunt in Harrachov en Spindleruv Mlyn namelijk flink uit je dak gaan omdat er meerdere discotheken te vinden zijn die tot in de late uurtjes open blijven. Ook voor de party’s hoef je dus echt niet alleen in de Alpen te zitten!

Andere activiteiten

Ondanks dat je er prima kan skiën is Tsjechië niet echt een land dat wintersport ademt. Desondanks heeft het land heel veel te bieden en als je bereid bent om een dagje skiën op te geven voor iets anders is er voldoende te zien! De legendarische stad Praag ligt bijvoorbeeld op ongeveer 150 kilometer van de berggebieden en is een absolute aanrader als je een dagje cultuur wilt snuiven.

Als je liever in de bergen wilt blijven, neem dan een keer een kijkje op de hoogste berg van Tsjechië de Sněžka (Sneeuwkop), die precies op de grens met Polen ligt. Bovenop deze berg is een meteorologisch observatiestation te vinden en de Laurentiuskapelle. Deze kapel werd in eerste instantie in de 17e gebouwd en is door de jaren heen meerdere keren verwoest en gerestaureerd. In Spindleruv Mlyn is overigens ook nog de mogelijkheid om te gaan snowtuben, bobsleeën of naar het aquapark te gaan. Ruime keuze voor de hele familie is hier dus zeker aanwezig!

Ga jij dit jaar voor een wintersport in Tsjechië? Bekijk ons voordelige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Robert

Robert staat al sinds jongs af aan in de sneeuw en ondanks een uitstapje op een snowboard ligt zijn hart bij het skiën. Nu zoekt hij jaarlijks tussen de bergen naar de vallende vlokken en vanuit zijn voorliefde voor alles wat met winter(sport) te maken heeft is hij Snowchamps gestart, dé plek om heel de BeNeLux enthousiast te maken voor de winter(sport)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *