Wijken Rome

Rome van wijk tot wijk

Hoe je Rome in een korte tijd het best kunt verkennen? Van wijk tot wijk! De Italiaanse stad kent bijna net zoveel wijken als kerken, pleinen en smalle straatjes. En elke wijk heeft zo haar eigen karakter. We zetten onze drie favoriete wijken voor je op een rij. Tijd om kennis te maken met een andere kant van Rome!

Wijken Rome, TrastevereKarakteristiek Trastevere

Lange tijd werd Trastevere – wat letterlijk ‘over de Tiber’ betekent – in reisgidsen totaal onderbelicht. Anno 2016 is het echter de wijk met überromantische straatjes en gebouwen in diep-oranje aardetinten één van de opkomende wijken van de stad.

Ondanks dat de wijk steeds populairder wordt, kun je hier nog genieten van het authentieke Rome. De was hangt uit de ramen, Italiaanse mannetjes slenteren keuvelend over straat en oude Fiat 500’s kenmerken het straatbeeld.

Dé trekpleister van de wijk is de grote kerk, de Santa Maria. Waarschijnlijk stond de kerk er al in de 3e eeuw en daarmee is het de oudste Mariakerk van de Italiaanse stad. In de 12e eeuw is deze kerk overigens herbouwd en dat is de kerk die je nu kunt bezichtigen.

Ook de wekelijkse vlooienmarkt op zondagochtend op Piazza Porta Portese trekt veel bezoekers. Honderden kramen worden gevuld met antiek. Op andere dagen slenter je in de wirwar van steegjes langs authentieke winkels. Grote ketens vind je er namelijk niet!

Lekker eten doe je bij één van de pizzeria’s of trattoria. De terrasjes nodigen uit voor een hapje of een borrel. De volkswijk kent daarnaast een uitbundig uitgaansleven met diverse clubs en cafés. Sta dan ook niet raar te kijken als na het eten de wijk opeens volstroomt.

Wijken Rome: Worldhotel Ripa Roma in TrastevereNiet alleen de wijk is trendy; je vindt er ook diverse hippe hotels, zoals Worldhotel Ripa Roma. Stap de deur uit en voor je het weet sta je in de karakteristieke straatjes die Trastevere zo bijzonder maken. Met de tram ben je daarnaast zo in het oude centrum.

Hip & trendy Monti

Lange tijd was deze wijk direct achter het Colosseum een van Romes best bewaarde geheimen, maar ook Monti is in opkomst. En dat is niet zo gek als je ziet wat de wijk allemaal te bieden heeft.

Waar Monti lange tijd een arme volkswijk was vol sjacheraars en prostituees, is het anno 2016 een wijk vol kunstenaars, schrijvers, designers en ambachtslieden. Creativiteit ten top! En dat niet alleen, te midden van de vele hippe boetiekjes en werkplaatsen vind je trendy koffietentjes en kleine restaurantjes waar je geniet van lokale specialiteiten. En wat dacht je van een avondje in een luxe wijnbar?

Sla tijdens een bezoek aan Monti de volgende bezienswaardigheden niet over:

  • De fontein op Piazza Madonna dei Monti, ontworpen door Giacomo della Porto, die ook de kerk Madonna dei Monti ontwierp. De straatjes rondom het plein zijn levendig en in de avonduren drink je hier een drankje met de locals rondom de fontein.
  • Altijd op zoek naar de leukste snuisterijen? Breng een bezoek aan de overdekte vintagemarkt van Monti.
  • Palazzo delle Esposizioni is een bijzonder paleis uit 1883 dat nu dienst doet als kunsthal. Kunstliefhebbers zijn ook aan het goede adres bij Scuderie del Quirinale. Dit museum heeft een totale oppervlakte van maar liefst 3.000 m².
Wijken Rome: Monti, Hotel ColosseumHet rustig gelegen Hotel Colosseum ligt middenin de wijk Monti. De Italiaanse ingerichte kamers beschikken over gratis WiFi en het dakterras biedt een geweldig uitzicht over de wijk en verdere omgeving.

Bijzondere buitenwijk EUR

Wijken RomeEUR – wat staat voor Esposizione Universale di Roma, ofwel Wereld Tentoonstelling van Rome – is een wijk in het zuiden van Rome op de plek waar in 1942 de Wereldtentoonstelling zou worden gehouden.

De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten, de wereldtentoonstelling kwam er niet, maar er was wel een halve wijk gebouwd. In de jaren ’50 en ’60 begon men met het verder opbouwen van de moderne woon- en werkwijk, die inmiddels gekenmerkt wordt door bijzondere gebouwen.

Het meest bekende gebouw is zonder twijfel Palazzo della Civiltà del Lavoro. Dit vierkante gebouw doet denken aan het Colosseum en kreeg zodoende de bijnaam Colosseo Quadrato. In de bogen van de onderste verdieping staan beelden die elk een eigen beroep vertegenwoordigen.

Wat je nog meer niet mag missen in EUR?

  • Basilica dei Santi Pietro e Paulus, een kerk gewijd aan Petrus en Paulus. De kerk bevindt zich op het hoogste punt van de wijk.
  • De obelisk ter ere van Guglielmo Marconi, de uitvinder van de draadloze telegrafie. De obelisk ligt aan Piazza Marconi, waar je ook diverse musea vindt voor cultuurliefhebbers.
  • Neem een kijkje in de geschiedenis van Rome in het Museo della Civiltà. Aan de hand van schaalmodellen van o.a. het Forum Romanum, het Pantheon en het Colosseum krijg je een indruk van hoe Rome er in de 4e eeuw heeft uitgezien.
  • Het Palazzo dello Sport, het stadion dat werd gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1960, doet verrassend veel aan het Pantheon denken door met name het dak. Het stadion biedt ruimte voor meer dan 16.000 mensen.
  • Leuk met kinderen: Mediterraneum. Dit in 2015 geopende aquarium is de grootste van heel Italië. Je kunt er meer dan 5.000 verschillende vissen spotten!
Wijken Rome: EUR, Hotel Pulitzer RomaHotel Pulitzer Roma ligt middenin het bedrijvige EUR om de hoek van Piazza Marconi. Met de metro reis je ook zo af naar het historische centrum van Rome. Na een dag slenteren kom je bij in het bubbelbad op het dakterras.

Drie bijzondere wijken, maar er zijn nog zoveel meer wijken in Rome. Welke wijk is jouw favoriet en waarom?

Fotografie: Christian Mueller | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *