Wijken Amsterdam

Amsterdam van wijk tot wijk

Wil jij een dagje of weekend naar Amsterdam en eens wat anders zien dan bekende plekken als de Dam, de Wallen en de grachtengordel? Rond het centrum liggen buurten die zeker een bezoek waard zijn! Elke wijk heeft haar eigen karakter; van het hippe Noord tot de chique wijk de Plantage. Ontdek Amsterdam zoals je de stad nog niet kent!

De Pijp

Wijken Amsterdam: de PijpTen zuiden van het centrum ligt de levendige wijk de Pijp. Deze hippe buurt is een echte must voor shopliefhebbers. Je vindt hier tevens veel leuke koffietentjes en restaurants.

Het hart van de Pijp is de bekende Albert Cuypmarkt, een van de grootste dagmarkten van Europa! Loop langs de ca. 250 kramen met verse groenten, vis en andere lekkernijen. Of heb je zin in een verse stroopwafel? Kan ook! Als shopliefhebber ben je hier sowieso aan het juiste adres; je vindt hier veel kraampjes en winkels met kleding en bijzondere stoffen. Leuk detail: aan deze typisch Amsterdamse markt staat een beeld van André Hazes, die in deze wijk is opgegroeid.
De Albert Cuypmarkt is open van maandag t/m zaterdag vanaf ca. 9.00 tot 17.00 uur.

Rond de markt kun je terecht bij diverse tentjes om te ontbijten, lunchen of dineren. Loop door de levendige straatjes die je rond de Albert Cuyp vindt en je zit sowieso goed. Neem – als het weer het toelaat – plaats op een van de vele terrassen en ga lekker mensen kijken!

Oud-West

Wijken Amsterdam: Oud-WestIn de levendige wijk Oud-West verveel je je nooit! Hier zie je alle nationaliteiten aan je voorbij komen, shop je in de vele hippe winkels en kun je struinen over rustige grachten.

Middenin Oud-West vind je de Ten Katemarkt. Op deze markt kun je verse groenten en fruit, kleding en allerlei hebbedingetjes scoren. Marktkooplieden doen flink hun best om hun waren te verkopen. Als je fruit en groente in wilt slaan voor een prikkie, ga dan rond het eind van de middag naar de markt. De marktkooplieden willen van hun producten af en geven ze soms zelfs gratis mee!
De Ten Katemarkt is geopend van maandag t/m zaterdag van ca. 9.00 tot 17.00 uur.

Breng tijdens je bezoek aan Oud-West ook zeker een bezoek aan de Hallen. Deze oude tramremise vind je aan de Ten Katemarkt en is een rijksmonument dat onlangs is omgetoverd tot een creatieve hotspot. Hier vind je hippe winkels, een groot leescaf

Wijken Amsterdam: Oud-West, Hotel De Hallen In de Hallen kun je ook logeren! Hotel De Hallen bevindt zich achter de Foodhallen. Loop vanuit dit viersterren hotel gemakkelijk naar de toeristische trekpleisters van de stad, zoals de grachtengordel en de Jordaan, terwijl je logeert in een niet-toeristische wijk.

De Baarsjes

Wijken Amsterdam: BaarsjesLoop je nog iets dieper West in, dan kom je terecht in de buurt de Baarsjes. Deze upcoming wijk bruist van de hippe cafés en restaurants en is een echte multiculturele plek!

Ga naar de drukke Jan Evertsenstraat, in de volksmond de ‘Jan Eef’ genoemd, waar je alle nationaliteiten aan je voorbij ziet komen. In deze buurt vind je geen enorme toeristische trekpleisters, maar als je houdt van struinen door de stad, is dit een goede plek. Veel panden in deze wijk zijn in gebouwd in stijl van de Amsterdamse School. Laat je verrassen door de imposante gebouwen en duik een hip terras op om mensen te kijken.

Plantage

Wijken Amsterdam: PlantageHoud je ervan om langs luxe huizen te struinen en even weg te dromen? Bezoek dan de wijk de Plantage in Amsterdam-Oost. Deze buurt huisvest een van Amsterdams’ populaire trekpleisters, dierentuin Artis. Deze oude dierentuin ligt midden in de wijk en in veel straten hoor je dan ook de olifanten brullen en de leeuwen schreeuwen. Leuk: vanaf de Plantage Middellaan kun je zelfs de flamingo’s zien.

Ander hoogtepunt van deze wijk is de Hortus Botanicus. Deze botanische tuin, niet ver van Artis gelegen, is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Je kunt hier kijken naar ca. 8000 verschillende soorten planten!

Dwaal door de imposante straten en ontdek de vele koffietentjes en restaurants die je hier vindt. Deze statige wijk ligt vlak aan het centrum van de stad, maar is (nog) niet heel toeristisch!

Oostelijk Havengebied

Wijken Amsterdam: Oostelijk HavengebiedHoud je van moderne architectuur? Bezoek dan het Oostelijk Havengebied. Deze buurt ligt vlak naast station Amsterdam Centraal en bestaat uit vier eilanden vol moderne gebouwen en bijzondere bruggen ziet. Vroeger vond je in deze wijk grote rederijen. Sinds 1985 wonen er mensen in moderne huizen en is het gebied geliefd onder architectuurliefhebbers.

De spectaculairste brug in deze buurt is de Phytonbrug, die het schiereiland Sporenburg met Borneo-eiland verbindt. Steek deze grote, rode brug over en geniet van het uitzicht over het water! Slenter vervolgens langs de mooie grachten en hop zo van eiland naar eiland.

Wijken Amsterdam: Oostelijk Havengebied, Movenpick Hotel Amsterdam City CentreLogeer in het Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre Dit hotel ligt aan de rand van het Oostelijk Havengebied, aan de noordzijde van station Amsterdam Centraal. Geniet hier van het schitterende uitzicht over rivier het IJ!

NDSM-Werf

Wijken Amsterdam: Ndsm-WerffAmsterdam-Noord is hip! Neem de pont vanaf station Amsterdam Centraal om binnen ca. 10 minuten de trendy buurt NDSM-Werf binnen te lopen. Deze voormalig scheepswerf dient tegenwoordig als culturele broedplaats en festivalterrein!

Zodra je de pont afstapt, spot je direct een aantal hippe restaurants. Je hebt op NDSM-Werf bij veel restaurants uitzicht over het water, waar je de schepen en pontjes af en aan ziet varen. Neem plaats en geniet!

Wanneer je NDSM-Werf bezoekt, loop dan zeker even de Scheepsbouwloods binnen. Dit is een complex voor kunstenaars en je kunt hier ateliers en werkplaatsen van binnen bekijken. Laat jezelf verrassen door wat deze creatieve mensen allemaal maken en geniet van de kunstzinnige sfeer die hier hangt!

Maandelijks vindt op dit terrein de grootste vlooienmarkt van Europa plaats, namelijk de IJ-Hallen. Check de website voor de actuele data en struin langs de vele kraampjes vol met kleding, meubels en hebbedingetjes. Je kunt hier gerust een hele dag spenderen!

Wijken Amsterdam: NDSM Werff, Amstel Botel Wil je op het NDSM-Werf verblijven met uitzicht over rivier het IJ? Logeer dan in het Amstel Botel Een hotel op een boot! Je bent vanuit het hotel binnen ca. 10 minuten per pont op station Amsterdam Centraal!

Welke Amsterdamse buurt zou jij graag bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod en trek erop uit!

Fotografie: Anton Havelaar | Melanie Lemahieu | Prasit Rodphan | Boris-B | Aija Lehtonen (allen Shutterstock.com)

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *