Weekendje Amsterdam

Amsterdam: een weekendje toerist in eigen land uithangen

Het blijft bijzonder dat we de halve wereld over reizen om de mooiste plekken te ontdekken, maar dat we ondertussen veelal ons eigen land vergeten. Want zeg nu zelf, hoe goed ken jij bijvoorbeeld onze eigen hoofdstad. Boek een weekendje Amsterdam en ontdek de charme van een vakantie in eigen land.

De charme van de Grachtengordel

Weekendje Amsterdam : grachtenHet kantoor van dé VakantieDiscounter zit aan de Herengracht. En dat is geen straf! De Amsterdamse grachtengordel verveelt nooit; het is een attractie op zich.

De belangrijkste grachten van de Grachtengordel – die je eenvoudig te voet of per tram bereikt vanaf Amsterdam Centraal Station – zijn de Brouwersgracht, Keizersgracht, Herengracht en Prinsengracht. Rondom deze grachten vind je bijzondere historische panden uit de Gouden Eeuw.

Waar veel toeristen de grachten tijdens een weekendje Amsterdam vanaf een rondvaartboot beleven, geven wij de voorkeur aan een lange slentertocht over de grachten. Blijf op elke hoek net zolang stilstaan als je wilt en neem al het moois om je heen in je op.

Winkelen in de Negen Straatjes

Als je dan toch bij de Grachtengordel bent, ga dan meteen even shoppen. Want de Kalverstraat mag dan aantrekkelijk lijken, als je eenmaal de Negen Straatjes hebt ontdekt, is de Kalverstraat opeens niet meer zo interessant.

De Negen Straatjes is een verzameling van de straatjes die de Singel, Herengracht, Keizersgracht en de Prinsengracht met elkaar verbinden tussen de Raadhuisstraat en de Leidsegracht. De Negen Straatjes – Hartenstraat, Wolvenstraat, Huidenstraat, Reestraat, Runstraat, Berenstraat, Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat en Wijde Heisteeg – is een verzameling van unieke boetiekjes bijzondere horecagelegenheden en de mooie panden waar dit gebied om bekend staat.

In de Hartenstraat haal je de lekkerste koffie en een ontbijtje bij Screaming Beans. ’s Avonds ben je er aan het goede adres voor een glas wijn. Voor een gezonde lunch tijdens je weekendje Amsterdam ga je naar Pluk in de Reestraat.

Weekendje Amsterdam, The Dylan Hotel AmsterdamIn stijl verblijven tijdens jouw weekendje Amsterdam? Het luxueuze The Dylan Hotel Amsterdam ligt aan de Keizersgracht. De Negen Straatjes zijn binnen handbereik en lang zeulen met je tassen is niet nodig na een middag flink shoppen.

Duik in de geschiedenis van Amsterdam

Cultuurliefhebbers kunnen een weekendje Amsterdam met gemak vol plannen met bijzondere bezienswaardigheden en musea. Bezoek bijvoorbeeld het Anne Frank Huis dat sinds 1960 geopend is voor publiek. In dit huis schreef Anne Frank gedurende de Tweede Wereldoorlog het inmiddels wereldberoemde dagboek.

Ook Rembrandt woonde in Amsterdam; tussen 1639 en 1658 aan de Jodenbreestraat om precies te zijn. Hij kocht dit huis voor ca. € 6000,-  en mocht dit in delen betalen. Maar Rembrandt werd failliet verklaard en verhuisde naar een kleiner huurhuis op de Rozengracht. Zijn oorspronkelijke huis is nu Weekendje Amsterdam, Rijksmuseumomgetoverd tot Rembrandthuis; je vindt hier bijna de complete etsencollectie van zijn hand en het huis annex museum is aan de hand van een inventarislijst ingericht met meubels, kunst en voorwerpen uit de 17e eeuw ingericht.

Kunst vind je ook in het Rijksmuseum, waar maar liefst 200 zalen zijn gevild met ruim 1 miljoen voorwerpen van 17e eeuwse Nederlandse en enkele Italiaanse en Aziatische kunstenaars. Met als klap op de vuurpijl de Nachtwacht van Rembrandt.

Beschik je over stalen zenuwen en wil je op een bijzondere manier de geschiedenis van Amsterdam induiken? Breng een bezoek aan The Amsterdam Dungeon. Tijdens een rondtoer door deze bijzondere attractie vol duistere geheimen (en beulen!) duik je terug in 500 jaar historie.

Met de kids in Amsterdam

Een weekendje naar de grote stad niets voor kinderen? Echt wel! Juist Amsterdam is enorm leuk voor jonge stedentrippers in elke leeftijdscategorie. Neem ze bijvoorbeeld mee naar het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds Amsterdam, waar ze met o.a. Marco Borsato, Rafeal van de Vaart, DJ Tiësto en Koningin Maxima op de foto kunnen.

Natuurwetenschappers in dop zijn aan het goede adres bij Science Center NEMO, dat door haar bijzondere bouw en groene kleur een prominente plek inneemt bij het Centraal Station. In dit grootste science center van Nederland ontdekken de jonge toeristjes bijvoorbeeld hoe bruggen werken en bliksem ontstaat aan de hand van workshops, filmpjes, experimenten en demonstraties.


NEMO beschikt over het grootste dakterras van Amsterdam, met misschien wel het mooiste uitzicht over de binnenstad. Het dakterras is gratis toegankelijk, óók als je geen kaartje koopt voor het Science Center.

En wat dacht je van een bezoek aan Artis? Deze oudste dierentuin van Nederland, die voluit eigenlijk Natura Artis Magistra heet, heeft een indrukwekkende lijst van dieren, zowel het aantal soorten als het totaal aantal inwoners van de dierentuin. De charme van de dierentuin komt echter voort uit de historische 19e eeuwse panden die het park herbergt en waarin ook dieren leven.

Meer opties? Wat dacht je van het Amsterdams Museum, het Scheepvaartmuseum, het Eye Film museum of een middagje klimmen in de Klimhal nabij Amsterdam Centraal Station?

Weg van de drukte; zen in Amsterdam

Weekendje Amsterdam, VondelparkAls je zelf niet uit een grote stad komt, kan Amsterdam overweldigend zijn. Mocht je echt even behoefte hebben aan een flinke dosis rust tijdens jouw weekendje Amsterdam trek je dan even terug uit de drukke binnenstad. Bijvoorbeeld in het Vondelpark. Inwoners en toeristen komen samen in dit mooie stadspark, dat vernoemd is naar de dichter en schrijver Joost van den Vondel. Tijd voor een kop koffie of een wijntje? Bij mooi weer is het terras van het Blauwe Theehuis, dat hier al sinds 1937 gevestigd is, een aanrader.

Een net zo populaire park is overigens het Amsterdamse Bos, waar ook Spa Zuiver gevestigd is. Wissel het slenteren door de stad af met een dagje sauna en massages. Extra leuk is het om per fiets vanuit de binnenstad naar het sauna te gaan. Zo krijg je het meeste mee van de stad.

Gratis doen tijdens een weekendje Amsterdam

Museum in, museum uit; (bijna) overal betaal je entreekosten en dat kan best aantikken. Gelukkig zijn er ook genoeg dingen in Amsterdam te doen waarbij je geen portemonnee nodig hebt.

  • Loop vanaf het spui door een onopvallende deur en je komt uit bij het 14e eeuwse Begijnhof. Dit was vroeger het terrein van religieuze vrouwen die de gelofte van kuisheid had afgelegd. Op de serene binnenplaats, die je enkel overdag kunt bezoeken, vind je nu nog een kapel en een Engelse gereformeerde kerk.
  • Gratis een concert bijwonen? Ook geen probleem in Amsterdam! Elke dinsdagmiddag kun je om 12.30 uur gratis concerten bijwonen in het Nationale Opera & Ballet. Op woensdag rond dezelfde tijd zijn er gratis lunchconcerten in het Koninklijk Concertgebouw en ook het Conservatorium van Amsterdam verzorgt wekelijks gratis concerten.
  • In Amsterdam kun je gebruik maken van gratis pontjes. Neem bijvoorbeeld de pont naar de NDSM-werf, waar kunstenaars en creatievelingen zich de laatste jaren hebben gevestigd. Houd een paar euro’s op zak voor een kop koffie bij Noorderlicht Café.
  • Houd je van festivals? Check dan eerst de festivalkalender en plan daarna jouw weekendje Amsterdam. Gay Pride, de Uitmarkt, het Grachtenfestival en het Amsterdam Light Festival; het zijn maar een paar voorbeelden van de festivals die je gratis kunt bijwonen.
  • Maak kennis met de City of Diamonds tijdens een rondleiding in de Amsterdamse diamantfabriek Gassan Diamonds. Kijk tijdens een gratis rondleiding mee over de schouder van een diamantslijper en laat je door de gids alles vertellen over het proces van diamanten bewerken. Daarna moet je van goede huizen komen een van de aangeboden sieraden en diamanten te kopen. Kassa!

Een kijkje nemen op de Wallen

Zeg je Amsterdam dan zeg je de Wallen. Met name buitenlandse toeristen kijken hier hun ogen uit, maar zelf moet je er eigenlijk ook wel zijn geweest tijdens een weekendje Amsterdam. De Amsterdamse Wallen – in het buitenland bekend onder de naam Red Light District, vanwege de rode verlichting – duidt het gebied tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk aan. In dit oudste gebied van Amsterdam prijken prostituees achter het glas in de hoop clientèle naar binnen te lokken.


Als je denkt dat je hier even een biertje kunt drinken in Café Lowietje uit Baantjer dan kom je bedrogen uit; dit café staat helemaal niet op de Wallen, maar in de Jordaan. Tijdens de opnames werd een groot decorstuk voor het raam geplaatst zodat het leek alsof er wat bordelen rondom het café waren.

Als je dit alles wilt doen, dan is jouw weekendje Amsterdam aardig gevuld. We wensen je veel plezier! En zwaai vooral even naar ons als je over de Herengracht loopt.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Amsterdam: een weekendje toerist in eigen land uithangen

  1. Leuke tips. Vergeet ook het Amsterdamse Bos niet! Daar kan je met de kids prima een dagje doorbrengen, zoveel is er te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *