New York weetjes

Zes dingen die je misschien nog niet wist over New York

Heb jij een tripje naar New York op de planning? Lucky you, dat wordt ongetwijfeld een onvergetelijke stedentrip. Om jouw reis nog leuker te maken zetten wij zes verrassende weetjes over New York voor je op een rijtje. Zo ga jij de stad met hele andere ogen bekijken.

1. New York was ooit Nieuw Amsterdam

New York weetjes: Wall StreetWaarschijnlijk heb je er tijdens een geschiedenisles vroeger wel iets over opgevangen; New York was vroeger in Nederlandse handen. In 1626 kochten ‘wij’ Manhattan Island van de toenmalige bewoners voor 60 gulden. De Nederlanders noemden de stad toen New Amsterdam.

De naam New York kreeg de stad toen in de 17e eeuw de Engelsen het gebied innamen. Het was een eerbetoon aan de Hertog van York die een handje had geholpen bij de overwinning.

Tegenwoordig zie je verspreid door de stad nog enkele referenties aan de Nederlandse overheersing. De wijken Brooklyn en Harlem danken hun naam bijvoorbeeld aan de plaatsen Breukelen en Haarlem en de bekende Wall Street werd door de Nederlanders ooit Walstraat genoemd.

2. Bijna 5 miljoen metroreizigers per dag

De New Yorkse metro is een handig middel om van A naar B te reizen en de grote afstanden in de stad af te leggen. De eerste bovengrondse metro’s reden al aan het einde van de 19e eeuw. In 1904 werd de eerste ondergrondse lijn geopend.

Het metronetwerk van New York is 368 km lang en heeft 472 stations verspreid over de stadsdelen Manhattan, The Bronx, Queens en Brooklyn. Het is daarmee een van de drukste en grootste ter wereld. Per weekdag reizen meer dan 5 miljoen mensen met de New Yorkse metro. En daar ben jij er tijdens jouw trip waarschijnlijk een van.

Straatmuzikanten die in de New Yorkse metro willen spelen, moeten daarvoor eerst auditie doen.

3. De hoogste wolkenkrabber is 541 meter hoog

Weetjes New York: One World Trade CenterNew York barst van de wolkenkrabbers. Met name als je in het Financial Disctrict loopt voel je je opeens heel erg klein. De titel hoogste gebouw van New York is al vele malen van eigenaar gewisseld. Vanaf 30 april 2012 komt One World Trade Center, met 541 meter en 94 verdiepingen, die eer toe. Het gebouw dankt haar naam aan de wolkenkrabber 1 WTC (North Tower) die tijdens de aanslagen van 9/11 werd verwoest.

In vergelijking met One World Trade Center is de bekendste wolkenkrabber van New York, Empire State Building, maar een kleintje. Met 381 meter is het majestueuze gebouw nog altijd wel de op twee na grootste toren van de stad. Welke eer het Empire State Building wel ten deel komt? Het was het eerste gebouw ter wereld met meer dan 100 verdiepingen; welgeteld 102.

Over het Empire State Building gesproken… Deze imposante toren heeft zijn eigen postcode. Het is 10118.

4. Duizenden lichamen onder de parken van New York

Weetjes New York: Washington Square ParkOké, dit is misschien een beetje een gruwelijk feitje, maar we willen je hem toch niet onthouden…

Onder de groene zoden van Washington Square Park liggen naar schatting tussen de 20.000 en 125.000 lichamen begraven. Hoe dit komt? Vanaf 1797 diende het park ca. 30 jaar lang als kerkhof. Bovendien werden er een tijd lang executies uitgevoerd. Jakkie!

En Washington Square Park is niet het enige park waar lichamen onder liggen. Ook in Madison Square Park, Union Square Park en Bryant Park zijn onder de grond vele lichamen begraven. Denk daar maar eens aan als jij straks in een van deze parken rondloopt.

5. Een fortuin voor een taxivergunning

Het bekendste symbool van New York zijn misschien wel de gele taxi’s. Om aan een taxivergunning te komen moet je 1 miljoen euro neertellen. Dit lijkt misschien duur, maar de taxi-industrie is big business. De chauffeurs hoeven echt niet op een houtje te bijten.

Waarom de taxi’s hun gele kleur hebben? De oprichter van het eerste taxibedrijf had ergens gelezen dat het menselijk oog het meest gevoelig is voor de kleur geel.

6. Meest taalkundige stad ter wereld

Ruim 35% van de bevolking van New York is buiten de Verenigde Staten geboren. De stad is dan ook echt een smeltkroes van culturen en nationaliteiten. Dat zie je bijvoorbeeld terug in China Town, waar Chinese emigranten zich vestigden.

In totaal worden er door deze smeltkroes ca. 800 verschillende talen worden gesproken in New York. Spaans en Engels voeren hierin de boventoon.

Sla deze weetjes op en kom goed beslagen ten ijs tijdens jouw stedentrip in New York.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

2 thoughts on “Zes dingen die je misschien nog niet wist over New York

    1. Hoi Lana. Ook dat lees je terug in het artikel: “Hoe dit komt? Vanaf 1797 diende het park ca. 30 jaar lang als kerkhof.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *