Vakantiegevoel vasthouden

Welkom thuis! 18 tips om het vakantiegevoel vast te houden

Uit onderzoek blijkt dat het gros van de vakantiegangers niet volledig uitgerust is na een vakantie, en voor de mensen die wél uitgerust terugkeren geldt dat ze het vakantiegevoel maar een weekje kunnen vasthouden. In 40% van de gevallen is dit zelfs al direct na de vakantie weg. Dat is toch zonde als je daar een jaar naar toe hebt gewerkt? Tijd voor verandering!

Met deze 18 tips om jouw vakantiegevoel vast te houden, verval je misschien toch iets minder snel in die dagelijkse sleur en de hectiek van werken. Zo hoef je niet na een week werken heel hard na te denken over wat je ook alweer hebt gedaan op vakantie. Of dat je überhaupt het gevoel hebt dat je niet pasgeleden op vakantie bent geweest…

1. Houd vakantiegeuren in stand

Wist je dat geur veel met onze hersenen doet? Door het luchtje te gebruiken die je ook op vakantie gebruikte of door dezelfde shampoo te gebruiken als in je hotel, ben je in gedachten zo weer terug op de vakantiebestemming. En smeer je zelf ook gerust nog in met zonnebrandcrème en aftersun, óók als de zon niet schijnt. Welkom vakantiegevoel!

2. Kook lokale gerechten

Ook smaak kan helpen om het vakantiegevoel vast te houden. Haal bij thuiskomst alle boodschappen in huis om de lokale gerechten te maken die je op vakantie zo vaak at. Bijvoorbeeld een Griekse salade, een pan paella of een verse pasta. En gebruik ook scheutig alle lekkere kruiden die je kocht op de lokale markten. Ben je in Frankrijk geweest? Houd een wijnproef-avondje.

Vakantiegevoel vasthouden - eten

3. Neem vakantiegewoontes thuis over

Had je op vakantie gewoontes die je thuis niet had? Zoals de dag starten met een bak yoghurt, na het eten een glaasje limoncello drinken, elke avond lezen voor het slapengaan… Door deze vakantiegewoontes over te nemen in het dagelijks leven houd je de vakantiesfeer langer vast.

4. Start op woensdag met werken

Nog niet begonnen met werken na je vakantie? Als het nog kan, kies er dan voor om op woensdag te starten i.p.v. op maandag. Een korte eerste werkweek zorgt ervoor dat ons vakantiegevoel vasthouden net even wat makkelijker is.

5. Doe niet alles tegelijk

Luid je werkweek na de vakantie rustig in. Doe niet alles tegelijk, want dat deed je ook niet op vakantie. Schrijf aan het begin van de dag drie dingen op die je echt moet doen i.p.v. een ellenlange to-do ijst. Minder stress en dus meer ruimte om het vakantiegevoel vast te houden.

6. Bekijk je vakantiefoto’s veelvuldig terug

Terugkijkend naar vakantiefoto’s krijgen de meeste mensen een dikke glimlach op hun gezicht. Hang een foto op bij je bureau of pas je bureaubladachtergrond aan. Nog leuker: maak in de avonduren na je eerste werkdagen een fotoalbum van jouw vakantiefoto’s en blijf in gedachten nog wat langer op je vakantiebestemming.

Vakantiegevoel vasthouden - fotoboek

7. Zorg ervoor dat je laatste vakantiedag een topdag is

Misschien voor de afgelopen vakantie niet meer van toepassing omdat je al terug bent, maar neem deze tip dan mee voor je volgende vakantie. Zorg ervoor dat je laatste vakantie een topdag is. De laatste dag is namelijk bepalend voor het gevoel waarmee je terugkijkt op je vakantie. Hoe beter de laatste dag, hoe positiever je terugdenkt.

8. Geef geld uit aan herinneringen, niet aan spullen

Ook voor de volgende vakantie: ga niet shoppen op jouw vakantiebestemming, maar besteed je vakantiebudget aan herinneringen. Boek excursies, ga dineren op mooie plekken, ontmoet nieuwe mensen. Als je dan toch geld uitgeeft op vakantie doe dit dan aan dingen die je thuis met grote regelmatig doen denken aan je vakantie. Wat dacht je van een kleurrijke hangmat?

9. Doe inspiratie op voor je volgende vakantie

Niets fijner dan wegdromen bij mooie stranden en prachtige steden. Om inspiratie op te doen voor jouw volgende bestemming. Bijvoorbeeld op Pinterest, Instagram of een van onze reisblogs.

10. Boek je volgende vakantie

Inspiratie is pas echt leuk als je het omzet in een boeking. Wat dacht je van een korte stedentrip in de herfst? Wij hebben voordelige aanbiedingen zodat jouw vakantievoorpret snel weer kan beginnen.

11. Leer een vreemde taal

De taal van jouw vorige bestemming bijvoorbeeld. Wedden dat je volgend jaar weer naar dezelfde vakantiebestemming gaat? Extra leuk: doe dit met je partner.

12. Wees toerist in eigen stad!

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat we in het buitenland een stad van binnen en buiten willen leren kennen, maar onze eigen woonplaats veel minder een blik waardig gunnen? Neem in de weekenden na je vakantie de tijd om jouw eigen woonplaats door de ogen van een toerist te bekijken.

13. Verzamel vakantiemuziek

Zet je favoriete vakantienummers in een speciale playlist op je smartphone of in Spotify. Swing mee op de nummers die je met veel plezier hebt geluisterd tijdens je vakantie. Ook leuk voor in de auto!

14. Leef (met mate) onregelmatig

Hoe erg we ook hangen aan de drie R’s (rust, reinheid en regelmaat), uit onderzoek blijkt dat we meer ontspannen zijn als we afwijken van regelmaat. Want dat is wat je ook doet op vakantie; later opstaan, later eten, langer tafelen. Durf thuis ook van je regelmaat af te wijken, doe waar je zin in hebt.

Vakantiegevoel vasthouden - slapen

Nog meer tips om het vakantiegevoel vast te houden

We beloofden je 18 tips om het vakantiegevoel vast te houden, dus je hebt er nog vier van ons te goed. Hier komen ze:

  • 15. Houd contact met de mensen die je op vakantie hebt ontmoet. Door over je vakantie(ervaringen) te praten houd je je vakantie levendig en daarmee wordt het vakantiegevoel vasthouden ook een stuk makkelijker. Mede met dank aan Social Media moet dit toch makkelijk te realiseren zijn? Plan ook een paar weken na de vakantie een avondje in waarop je samen vakantiefoto’s bekijkt (als je enigszins dicht bij elkaar woont).
  • 16. Ga vaker op vakantie. We weten dat niet iedereen een eindeloos vakantiebudget heeft, maar uit onderzoek blijkt wel dat vaker en korter op vakantie gaan meer effect heeft. Sterker nog: de hoogste mate van ontspanning ervaren we op onze 8e vakantiedag, daarvoor hoef je dus geen twee weken weg te gaan. Verdeel je vakantiedagen dus over het jaar, i.p.v. dat je één of twee lange vakanties neemt.
  • 17. Slaap genoeg! Wist je dat we één derde van onze vakantie slapend doorbrengen? Opeens komen we wel aan die acht uur nachtrust toe. Houd dit thuis vast, zodat de moeheid (en dus de behoefte aan een nieuwe vakantie) niet te snel toeslaat.
  • 18. Wees sociaal. Op vakantie breng je doorgaans meer tijd door met vrienden en familie dan thuis. En hoewel we daar doorgaans enorm van genieten, vallen we thuis wel meteen in de valkuil van bankhangen en tv kijken na een lange werkdag. Hoeveel energie de dag ook heeft gekost, geef jezelf een schop voor je kont en ga eropuit om te socializen. Mensen met een actief sociaal leven zijn simpelweg gelukkiger!

Hoe lukt het jou, dat ultieme vakantiegevoel vasthouden? Deel je gouden tips.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *