Vakantiegevoel vasthouden

Welkom thuis! 18 tips om het vakantiegevoel vast te houden

Uit onderzoek blijkt dat het gros van de vakantiegangers niet volledig uitgerust is na een vakantie, en voor de mensen die wél uitgerust terugkeren geldt dat ze het vakantiegevoel maar een weekje kunnen vasthouden. In 60% van de gevallen is dit zelfs al binnen één dag. Dat is toch zonde als je daar een jaar naar toe hebt gewerkt? Tijd voor verandering!

Met deze 18 tips om jouw vakantiegevoel vast te houden, verval je misschien toch iets minder snel in die dagelijkse sleur en de hectiek van werken. Zo hoef je je niet na een week werken heel hard na te denken over wat je ook alweer hebt gedaan op vakantie. Of dat je überhaupt het gevoel hebt dat je niet pasgeleden op vakantie bent geweest…

1. Houd vakantiegeuren in stand

Wist je dat geur veel met onze hersenen doet? Door het luchtje te gebruiken die je ook op vakantie gebruikte of door dezelfde shampoo te gebruiken als in je hotel, ben je in gedachten zo weer terug op de vakantiebestemming. En smeer je zelf ook gerust nog in met zonnebrandcrème en aftersun, óók als de zon niet schijnt. Welkom vakantiegevoel!

2. Kook lokale gerechten

Vakantiegevoel vasthoudenOok smaak kan helpen om het vakantiegevoel vast te houden. Haal bij thuiskomst alle boodschappen in huis om de lokale gerechten te maken die je op vakantie zo vaak at. Bijvoorbeeld een Griekse salade of een verse pasta. En gebruik ook scheutig alle lekkere kruiden die je kocht op de lokale markten. Ben je in Frankrijk geweest? Houd een wijnproef-avondje.

3. Neem vakantiegewoontes thuis over

Had je op vakantie gewoontes die je thuis niet had? Zoals de dag starten met een bak yoghurt, na het eten een limoncellootje drinken, elke avond lezen voor het slapengaan. Door deze vakantie-gewoontes over te nemen in het dagelijks leven houd je de vakantiesfeer langer vast.

4. Start op woensdag met werken

Nog niet begonnen met werken na je vakantie? Als het nog kan, kies er dan voor om op woensdag te starten i.p.v. op maandag. Een korte eerste werkweek zorgt ervoor dat ons vakantiegevoel vasthouden net even wat makkelijker is.

5. Doe niet alles tegelijk

Luid je werkweek na de vakantie rustig in. Doe niet alles tegelijk, want dat deed je ook niet op vakantie. Schrijf aan het begin van de dag drie dingen op die je echt moet doen i.p.v. een ellenlange to do lijst. Minder stress en dus meer ruimte om het vakantiegevoel vast te houden.

6. Bekijk je vakantiefoto’s veelvuldig terug

Vakantiegevoel vasthoudenTerugkijkend naar vakantiefoto’s krijgen de meeste mensen een dikke glimlach op hun gezicht. Hang een foto op bij je bureau, of pas je bureaublad aan. Nog leuker: maak in de avonduren na je eerste werkdagen een fotoalbum van jouw vakantiefoto’s en blijf in gedachten nog wat langer op je vakantiebestemming.

7. Zorg ervoor dat je laatste vakantiedag een topdag is

Misschien voor de afgelopen vakantie niet meer van toepassing omdat je al terug bent, maar neem deze tip dan mee voor je volgende vakantie. Zorg ervoor dat je laatste vakantie een topdag is. De laatste dag is namelijk bepalend voor het gevoel waarmee je terugkijkt op je vakantie. Hoe beter de laatste dag, hoe positiever je terugdenkt.

8. Geef geld uit aan herinneringen, niet aan spullen

Ook voor de volgende vakantie: ga niet shoppen op jouw vakantiebestemming, maar besteed je vakantiebudget aan herinneringen. Boek excursies, ga dineren op mooie plekken, ontmoet nieuwe mensen. Als je dan toch geld uitgeeft op vakantie doe dit dan aan dingen die je thuis met grote regelmatig doen denken aan je vakantie. Wat dacht je van een kleurrijke hangmat?

9. Doe inspiratie op voor je volgende vakantie

Niets fijner dan wegdromen bij mooie stranden en prachtige steden. Om inspiratie op te doen voor jouw volgende bestemming. Bijvoorbeeld op Pinterest, Instagram of een van de vele reisblogs.

Vakantiegevoel vasthouden; boek je volgende vakantie10. Boek je volgende vakantie

Inspiratie is pas echt leuk als je het omzet in een boeking. Wat dacht je van een korte stedentrip in de herfst? Wij hebben voordelige aanbiedingen zodat jouw vakantievoorpret snel weer kan beginnen.

11. Leer een vreemde taal

De taal van jouw vorige bestemming bijvoorbeeld. Wedden dat je volgend jaar weer naar dezelfde vakantiebestemming gaat? Extra leuk: doe dit met je partner.

12. Wees toerist in eigen stad!

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat we in het buitenland een stad van binnen en buiten willen leren kennen, maar onze eigen woonplaats veel minder een blik waardig gunnen? Neem in de weekenden na je vakantie de tijd om jouw eigen stad door de ogen van een toerist te bekijken.

13. Verzamel vakantie-muziek

Zet je favoriete vakantienummers in een speciale playlist op je smartphone of in Spotify. Swing mee op de nummers die je met veel plezier hebt geluisterd tijdens je vakantie.

14. Leef (met mate) onregelmatig

Hoe erg we ook hangen aan de drie R’s (rust, reinheid en regelmaat) uit onderzoek blijkt dat we meer ontspannen zijn als we afwijken van regelmaat. Want dat is wat je ook doet op vakantie; later opstaan, later eten, langer tafelen. Durf thuis ook van je regelmaat af te wijken, doe waar je zin in hebt.

15. Houd contact met de mensen die je op vakantie hebt ontmoet

Door over je vakantie(ervaringen) te praten houd je je vakantie levendig en daarmee wordt het vakantiegevoel vasthouden ook een stuk makkelijker. Mede met dank aan Facebook moet dit toch makkelijk te realiseren zijn? Plan ook een paar weken na de vakantie een avondje in waarop je samen vakantiefoto’s bekijkt (als je enigszins dicht bij elkaar woont).

16. Ga vaker op vakantie

We weten dat niet iedereen een eindeloos vakantiebudget heeft, maar uit onderzoek blijkt wel dat vaker en korter op vakantie gaan meer effect heeft. Sterker nog: de hoogste mate van ontspanning ervaren we op onze 8e vakantiedag, daarvoor hoef je dus geen twee weken weg te gaan. Verdeel je vakantiedagen dus over het jaar, i.p.v. dat je één of twee lange vakanties neemt.

17. Slaap genoeg!

Vakantiegevoel vasthouden: slapenWist je dat we één derde van onze vakantie slapend doorbrengen? Opeens komen we wel aan die acht uur nachtrust toe. Houd dit thuis vast, zodat de moeheid (en dus de behoefte aan een nieuwe vakantie) niet te snel toeslaat.

18. Wees sociaal

Op vakantie breng je doorgaans meer tijd door met vrienden en familie dan thuis. En hoewel we daar doorgaans enorm van genieten, vallen we thuis wel meteen in de valkuil van bankhangen en tv kijken na een lange werkdag. Hoeveel energie de dag ook heeft gekost, geef jezelf een schop voor je kunt en ga er op uit om te socializen. Mensen met een actief sociaal leven zijn simpelweg gelukkiger!

Hoe lukt het jou, dat ultieme vakantiegevoel vasthouden? Deel je gouden tips.

 

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

9 reacties op “Welkom thuis! 18 tips om het vakantiegevoel vast te houden

 1. lieve mensen,

  na een fantastische vakantie op Cuba, werden wij de laatste dag met een nare tijding bericht dat mijn jongere broer als gevolg van een bedrijfsongeval om het leven is gekomen. Dan lijkt de vakantie ineens heel ver weg…..

 2. Geachte Laura,
  Wij appreciëren in hoge mate Jullie aanpak en begeleiding :-)!!
  Dit draagt erg lekker bij aan het opbouwen en onderhouden van het “vakantiegevoel”.
  Proficiat en doe zo voort !!

  Tip 7/18 van Jullie suggesties om dat vakantiegevoel wat langer bij te houden, zet ons nu aan om toch eens te reageren.
  Wij hebben zelf onze parking in Eindhoven gezocht en gereserveerd en het is het tweede jaar op rij dat Quickparking ons met een totaal onaanvaardbare naservice opzadelt. Vorig jaar werden we na aankomst helemaal NIET opgehaald en werden wij uiteindelijk geholpen door een concurrerende firma; dit jaar stonden wij ruim anderhalf uur in de (flinke) regen omdat zij hun shuttleservice uitvoerden met één buisje voor 9 personen voor ong. 30 wachtenden. Quickservice dus NOOIT MEER.
  Maar dat heeft uiteraard helemaal niets te maken met de uitstekende begeleiding die wij van Vakantiediscounter hebben mogen ervaren. D.i. dus “eigen schuld … dikke bult”.
  Volgend jaar zullen we zeker Jullie aanbieding(en) ivm de parkeermogelijkheden beter opvolgen.

  Hartelijk dank en wij checken Vakantiediscounter.nl telkens wij een (grotere) reis plannen :-).

  Beleefde groeten,
  Robert en Paulette Mijnendonckx – Vennekens, België

 3. Een fijne korte vakantie gehad. En inderdaad de lastste dag moest een superdag worden en dan krijg je een dag vantevoren een bericht dat je retourvlucht is gewijzigd en maar liefst 12 uur!! eerder terug moet😩

 4. Dag Laura,

  nog een weekje en dan vertrekken we naar Gran Canaria (Zuiden).
  Kan je ons tips geven om dolfijnen te gaan spotten?

  Alvast bedankt,

  Luc

 5. Dag Laura

  Fijne vakantie in Seferihisar, all-inclusief geboekt maar de maand mei was nog veel dicht in resort, hadden ze moeten vermelden, zou het fijn vinden tegemoetkoming Ben tevreden voor de verder rest, boeken vaak via jullie 👍🏽

  1. Faciliteiten kunnen inderdaad seizoensgebonden beschikbaar zijn; je vindt dit ook terug op de informatie-pagina van Club Resort Atlantis. Uiteraard ben je vrij om hier melding van te maken via het contactformulier op de website. De klachtenafdeling zal dan meekijken naar de vooraf verschafte informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *