Vakantie Pula, Kroatië

Pula, een van de best bewaarde geheimen van Kroatië

We kunnen niet langer zeggen dat Kroatië één van Europa’s best bewaarde geheimen is. Steeds meer vakantiegangers weten hun weg naar het zonnige land te vinden. Maar weten ze ook de weg te vinden naar het bijzondere Pula? Nee! Tijd om je mee te nemen naar deze oudste stad aan de Oost-Adriatische kust.

De oudste stad aan de Oost-Adriatische kust dus. Maar dat niet alleen; het is – met meer dan 60.000 inwoners – ook nog eens de grootste stad van Istrië én het heeft alle ingrediënten in huis voor een geslaagde zonvakantie in het zuiden van Kroatië. Het ligt namelijk direct aan de kust en een dagje strand is zo geregeld. Maar een vakantie Pula is meer dan dat. Wat dacht je van een flinke dosis cultuur?

Een stukje erfenis uit de Romeinse tijd

Vakantie Pula, KroatiëPula – wat burcht of bron betekent – stamt uit de Romeinse tijd. Voor liefhebbers van archeologische vondsten is deze stad dan ook een waar paradijs. Onder leiding van de keizer Augustus breidde de Romeinse bezitters de plaats enorm uit.

Van deze uitbreidingen kun je nog veel terugvinden, zoals de indrukwekkende amfitheater uit de 1e eeuw. Bloederige gevechten vinden er al jaren niet meer plaats. Wel kun je er in de zomermaanden concerten, operavoorstellingen en toneelstukken bijwonen. Of wat dacht je van het Kroatische filmfestival? Ook dit evenement vindt op deze bijzondere plek plaats.

Ook de Tweelingpoort en de Tempel van Augustinus uit de 2e eeuw zijn een aanrader. Naast de tempel vind je het oude stadshuis uit de 13e eeuw, het Gradska Palace.

Een kijkje in de schilderachtige stadskern

Bovenstaande bezienswaardigheden vind je trouwens allen in de (autovrije!) stadskern van de oude stad. Deze stadskern wordt – naast bovenstaande culturele bezienswaardigheden – gedomineerd door fraaie gebouwen, parken op de heuvelflank, een lange wandelstraat en levendige markten. Met name de overdekte markthal, waar vis- en vleeshandelaren hun dagelijkse waren aanbieden, is een aanrader.

Natuurliefhebbers opgelet!

Wil je buiten cultuur snuiven ook een dosis natuur? Bezoek dan de Briono-eilanden. De eilandengroep bestaat uit twee grote en tien kleine eilanden en is in zijn geheel een indrukwekkend nationaal park. Op Veli Brioni, een van de grote eilanden, vind je onder andere een safaripark.

De mooiste stranden in en rondom Pula

Stranden Pula, KroatiëOp slechts een paar kilometer ten zuiden van de stadskern vind je Ambrela Beach. Het familievriendelijk kiezelstrand draagt een Blauwe Vlag (veilig en schoon!) en er zijn parasols en strandstoelen te huur. Ook zijn er kleedhokjes en douches aanwezig én wordt iedereen in de gaten gehouden door de strandwacht.

Op ca. 10 km afstand van de stadskern vind je één van de mooiste stranden van Kroatië, Bijeca. Dit zandstrand (wat vrij uniek is, je vindt met name kiezelstranden in deze omgeving) strekt zich over een kilometer lengte uit. Jongeren, ouderen, families; ze vermaken zich allemaal met dank aan de restaurants, bars en winkels in de buurt én aangeboden watersportfaciliteiten. Verbranden is niet nodig; de aanwezig bomen bieden genoeg schaduw.

Op het iets zuidelijker gelegen schiereiland Premantura vind je een kustlijn van ca. 30 km die gekenmerkt wordt door kleine baaitjes en stranden. Een stuk rustiger, een stuk paradijselijker, maar ook minder faciliteiten. Neem dus zelf voldoende water mee!

En verder…

  • Bourgondiërs dienen tijdens hun vakantie fûzi te bestellen. Je vindt dit gerecht op veel menukaarten in Pula. Het is een soort pasta met truffel, de lekkernij waar de Kroatische stad bekend om staat. In de bossen rondom vind je namelijk witte én zwarte truffels.
  • Neem niet alleen een kijkje aan land, maar ook zeker onderwater; de onderwaterwereld voor de kust van Pula wordt gekenmerkt door kleurrijke vissen en andere zeedieren. Niet zo’n snorkelaar? Bezoek dan Aquarium Pua in het Verudela Fort om een goede indruk te krijgen.

Overnachten in Pula

Park Plaza Histria200% genieten van de Adriatische kust? Breng dan je vakantie door in Park Plaza Arena. Het hotel heeft een idyllische ligging aan het strand, beschikt over een buitenzwembad en animatieprogramma en biedt gratis WiFi aan aan gasten.

Een andere optie is Park Plaza Histria. Dit luxe hotel beschikt over o.a. diverse restaurants en bars (waaronder een champagnebar!), twee zwembaden én een wellnesscentrum. Op slechts een paar minuten lopen van het hotel vind je een kiezelstrand dat beloond is met de Blauwe Vlag. Vervelen is hier niet mogelijk!

Liever meer keuze uit hotels, appartementen en campings in Pula? Bekijk ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *