Umbië, groene hart van Italië

Umbrië, het groene hart van Italië

Umbrië is een van de weinige streken van Italië die geen kuststrook heeft. Waarschijnlijk ook de reden dat veel Nederlanders deze streek nog niet hebben ontdekt en elk jaar weer Toscane massaal bezoeken. Maar Umbrië heeft zoveel te bieden dat je de kust en stranden amper zult missen. Tijd om een kijkje te nemen!

Waar de rest van Italië door de jaren heen is veranderd, met de tijd is meegegaan, doen de inwoners van Umbrië er alles aan om het oorspronkelijke karakter te bewaren. Ze willen de onbedorvenheid van de streek in ere houden en hun tradities in leven houden. We moeten toegeven; dat lukt ze goed!

Umbrië in een vogelvlucht

Umbrië ligt in de laars van Italië, ‘ingepakt’ tussen de streken Marche, Toscane, Latium en Abruzzen. Hierdoor beschikt Umbrië niet over een eigen kuststrook. Dit wordt rijkelijk gecompenseerd door de gastvrije bevolking, groene heuvels en mooie wijn- en olijfgaarden. En wat dacht je van de vele mooie dorpjes en steden waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan? Umbrië biedt een fijne mix van cultuur en natuur en staat garant voor een veelzijdige vakantie.

Hoe je Umbrië het beste kunt ontdekken? Boek een hotel in Perugia, de meest centrale plek in Umbrië. Verblijf hier en ontdek per auto de streek. De belangrijkste dorpen, steden en bezienswaardigheden liggen op een half uur tot een uur rijden. Ook een verblijf in Assisi behoort tot de mogelijkheden.

Perugia, het bruisende hart van Umbrië

Umbrië: het groene hart van ItaliëHet bruisende hart – en tevens de hoofdstad – van Umbrië is Perugia. In deze stad met internationale allure woont maar liefst een zesde van alle inwoners van de streek. Het staat bekend als studenten- en kunststad.

De kleine straatjes en pittoreske steegjes in de binnenstad leiden je langs de belangrijkste bezienswaardigheden – waaronder de kathedraal San Lorenzo, Palazzo dei Priori en Fontana Maggiore – en kleine winkeltjes. De leukste winkelstraat is Corso Vannucci. Het uitgaansleven speelt zich voornamelijk rondom Piazza IV Novembre af.

Gio wine and jazz area, UmbriëOns meest populaire hotel in Perugia is Gio wine and jazz area, waar alles draait om jazz en wijn. Een hotel voor levensgenieters pur sang! Na een lange dag de dorpjes in Umbrië te hebben bezocht, kun je bijkomen aan het zwembad.

Traditioneel Isole Maggiore

Op ca. 40 km ten westen van Perugia lig het Trasimenomeer, ofwel Lago Trasimeno. Middenin dit meer, per boot te bereiken, ligt Isola Maggiore. Dit eilandje met een oppervlakte van slechts 2 km² heeft rond de 100 inwoners die er alles aan doen om de tijd stil te laten staan. Hier maak je nog kennis met kantklossende vrouwen en eeuwenoude tradities zijn hier springlevend.

Spello, kleurrijk Umbrië

Dit kleine stadje op ca. een half uur rijden van Perugia is met recht kleurrijk te noemen. Niet alleen door de vele kleurrijke balkonnetjes die wemelen van de bloemen en planten, maar ook diverse bezienswaardigheden zijn allesbehalve grauw. In de Santa Maria Maggiore vind je een bijzondere – en kleurrijke – majolicavloer gemaakt van tegels uit de keramiekstad Deruta.

En één keer per jaar wordt er – tijdens het evenement dat Infiorata heet – bloementapijten door de straten van het dorpje gelegd. In één nacht, wat een monnikenwerk. En dan te bedenken dat deze vele blaadjes tijdens een processie de volgende dag worden platgetrapt.

Magisch Assisi

Umbrië het groene hart van Italië: AssisiVraag aan een willekeurige vakantieganger die in Assisi is geweest, hoe hij of zij het heeft ervaren en het woord ‘magisch’ zal ongetwijfeld vallen. En terecht! Als je door de autovrije binnenstad loopt, met al die kleine straatjes waar de franciscaner monniken het straatbeeld bepalen, lijkt het of je uit een roman bent weggelopen.

Assisi is de geboortestad van de 13e eeuwse katholieke heilige St. Franciscus. Dit is de reden dat er nog elk jaar veel pelgrims naar de stad komen. Het belangrijkste aandenken aan de heilige is de Basilica di San Francesco. De bouw van deze kerk startte twee jaar na het overlijden van de heilige, in 1228. Bijzonder is dat er twee kerken op elkaar zijn gebouwd. Overigens werd een deel van de kerk in 1997 vernield door een aardbeving. Na twee jaar renovatie is deze nu weer in de oorspronkelijke staat.

Wat je nog meer niet mag missen tijdens een verblijf in of een bezoek aan Assisi? Het klooster van San Franciscus, het kasteel op de heuvel, de Rocca Maggiore en het centrale plein Piazza del Comune.

Hotel Valle di Assisi, UmbriëLiever in Assisi dan Perugia verblijven? Hotel Valle di Assisi ligt in het betoverende landschap van het magische dorpje, tussen de oude olijfbomen en wijngaarden. Geniet hier van rustig én culinair Umbrië.

Openluchtmuseum Todi

Op ca. 45 minuten rijden van Perugia ligt het kleine plaatsje Todi. Dit romantische plaatsje is misschien wel het meest authentieke en romantische plaatsje van Umbrië. Slenter door de straatjes en verbaas je over het pittoreske Piazza del Popo met de mooie 12e eeuwse kathedraal.

Het hooggelegen Orvieto

Vanaf Perugia ben je een ruim een uur onderweg nar Orvieto. Laat je hier niet door tegenhouden; Orvieto is een uniek stadje, dat afwijkt van de gemiddelde Italiaanse stad. Waarin het afwijkt? Je vindt hier o.a. geen binnenstad omringd door een Middeleeuwse muur.

Lange tijd was Orvieto de vluchthaven van de Paus. Orvieto lag namelijk veilig; op de top van een 30 m hoge turfsteenrots. Je bereikt het stadje dan ook per kabelbaan. Of lopend, maar zeker in de zomer is dit vanwege de warmte geen aanrader.

Umbrië het groene hart van Italië, OrvietoHet leven speelt zich in Orvieto met name af rond Via Duomo, de hoofdstraat van de stad. Kleine boetiekjes staan hier vol met kleurrijk keramiek en verse olijfolie. En op warme dagen kun je in de schaduw op een terrasje genieten van het goede Italiaanse leven. Bestel bij de ober een koel glas Orvieto Classico, de witte wijn waar de stad bekend om staat. Een bezoek aan de Duomo zelf mag hier overigens niet ontbreken! Er werkten maar liefst 300 kunstenaars aan de versiering van de kerk. Met resultaat! Het gebouw wordt gesierd door prachtige mozaïeken, reliëfs, pilasters en rijk versierde bronzen deuren.

Ook de waterput Pozzo di San Patrizio is een bezienswaardigheid die je niet mag missen overigens. De 16e eeuwse put is maar liefst 63 meter diep en heeft een doorsnede van 13 meter. Hij werd in opdracht van Paus Clemens VII aangelegd om ook in tijden van oorlog een watervoorraad te hebben. Twee wenteltrappen zorgden ervoor dat waterdragende ezels aan de ene kant naar beneden konen en aan de andere kant naar boven. Dit systeem zorgt er anno 2016 nog steeds voor dat je – ditmaal als toerist – zonder opstoppingen naar beneden en boven kunt.

Heb je nog een beetje fut over dan kun je de 47 meter hoge Torre del Moro beklimmen. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Orvieto en de naastgelegen wijnvelden.

Hebben wij jou warm gemaakt voor deze streek en reis je het liefst nu meteen af naar Umbrië? Bekijk ons voordelige aanbod. Geniet, het Italiaanse leven is goed!

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *