Travelguide Mauritius

Wegdromen! De ultieme travelguide van Mauritius

Mark Twain had ergens een punt toen hij zei: “You gather the idea that Mauritius was made first and then heaven was copied after Mauritius”. Het eiland – gelegen in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagaskar – is een waar paradijs. En tegenwoordig ook een betaalbaar paradijs. Tijd om alle ins en outs van Mauritius op een rij te zetten, zodat je daarna direct jouw vakantie wilt boeken!

Mauritius in een vogelvlucht

Met een oppervlakte van nog geen 2.000 km² is het tropische eiland zo’n 10% kleiner dan de provincie Limburg. Het eiland is daarentegen wel erg divers; je vindt er mooie stranden (maar liefst 150 km aan strand!), genoeg mogelijkheden voor een actieve vakantie en bovenal een hoge dosis natuur. Wat dacht je van een van de langste koraalriffen ter wereld?

Mauritius zal je verrassen. Om de gastvrije bevolking, maar ook zeker om de prijs. Want het paradijselijke eiland stond jarenlang bekend als dé luxe strandbestemming die alleen weggelegd was voor de rijken der aarde. Anno 2017 ligt dat even anders; net als naar Bali en zelfs de Malediven, worden ook reizen naar Mauritius steeds betaalbaarder. Toch een keer voor die ultieme droomvakantie gaan?

Where to stay? De leukste plekken

De meeste hotels op Mauritius vind je in het noorden van het eiland. Een populaire badplaats is o.a. Trou aux Biches, waar je één van de mooiste stranden van het eiland vindt.

Travelguide Mauritius: Grand BaieDe grootste trekpleister in het noorden is echter Grand Baie, een voormalig vissersdorpje dat een jaar of tien geleden nog nauwelijks op de kaart stond. Nu vind je er een groot aanbod aan winkeltjes, kraampjes, restaurants, bars, cafés en mooie stranden. Watersportliefhebbers zijn er ook aan het goede adres en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bazaar of tijdens een bezoek aan de Tamil Surya Oudaya Sangam Tempel.

De oostkust van Mauritius staat overigens ook bekend om de mooie stranden. Én om luxe resorts! Spreekt dit jou wel aan? Verblijf dan zeker in Belle Mare. Ook het zuidoostelijk gelegen Blue Bay beschikt over een paradijselijk strand. In de weekenden kan je hier zonnen tussen de locals, die graag naar dit strand afreizen.

Top 5 bezienswaardigheden op Mauritius

Travelguide Mauritius: seven coloured earthEén van de bekendste hotspots van Mauritius is het eerdergenoemde Grand Baie. Daarnaast kent het eiland vooral veel hoogtepunten voor natuur- en cultuurliefhebbers. Kijk maar eens mee naar onze persoonlijke top 5 bezienswaardigheden op Mauritius, in willekeurige volgorde.

  • The Seven Coloured Earth is een natuurverschijnsel waarvan je nog lang onder de indruk zal zijn! Dit mooie gebied in het zuiden (nabij de watervallen van Charamel, die ook een aanrader zijn!) lijkt een beetje op onze duingebieden qua heuvellandschappen. De kleur daarentegen… Door verschillende vulkaanuitbarstingen en regen die daarop volgde zijn bijzondere kleurschakeringen ontstaan. In vulkanisch gesteente zit namelijk ijzer en aluminium, bij aanraking met water ontstaat er oxidatie en verandert het gesteente in roodbruin en blauwachtig grijs.
  • Kennismaken met de historische achtergrond van Mauritius? Volg La Route du Thé, een bijzondere route vanaf Domaine des Aubineaux naar het zuidelijk gelegen Rivièra des Anguilles. Onderweg kom je langs suikerplantages en kun je een kijkje nemen bij distilleerderijen. Ook maak je kennis met het koloniale verleden van het eiland.
  • Boek een dagtrip naar het paradijselijke Ile des Deux Cocos. Dit eiland in het zuidoosten leent zich voor een dagje snorkelen en luieren op een hagelwit strand. Er is één restaurant, daar geniet je van lokale specialiteiten.
  • Een uitstapje met een triest randje, maar erg bijzonder: Le Morne Brabant. Dit eiland was in de 19e eeuw een toevluchtsoord voor gevluchte slaven. Na de afschaffing van de slavernij reisde een politie-expeditie naar het eiland om het goede nieuws te vertellen. Niet alle slaven begrepen de boodschap; ze sprongen van de rotsen af, hun dood tegemoet. Elk jaar op 1 februari wordt hier de afschaffing van de slavernij herdacht. Het eiland staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Les 7 Cascades, in het binnenland van Mauritius, is een indrukwekkend natuurgebied dat zich prima leent voor wandelingen langs watervallen, rotspartijen en stromende rivieren. Breng een bezoekje aan de Tamarind Falls en geniet van het uitzicht vanaf Bout du Monde.

De beste reistijd

Door haar ligging nabij de evenaar is Mauritius een bestemming die je feitelijk in elk seizoen kunt bezoeken. Nederlanders ontvluchten graag de Hollandse winters om hier de warmte op te zoeken. Maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden

Zo is het in het westen doorgaans het warmst, in het oosten kun je weer rekenen op de meeste wind. Ideaal als je wilt surfen! De winters op Mauritius staan haaks op de onze, deze duurt van mei tot november. In deze maanden is het er droog en nog steeds warm. De zomers (van november tot mei) zijn een tikkeltje warmer, maar ook vochtiger. Je kunt regelmatig rekenen op een tropische bui. Houd je van regen ontwijken? Oktober is doorgaans de droogste maand.

Onze favoriete hotels op Mauritius

Mauritius wordt met de dag betaalbaarder, zeker als je op zoek gaat naar aanbiedingen. Een hotel dat regelmatig tegen lage prijzen te boeken is, is Be Cosy Aparthotel. Je kunt hier zomaar 10 dagen verblijven voor nog geen € 850,-. Je hebt een zwembad en restaurant tot je beschikking en in de omgeving vind je mooie stranden en het levendige Grand Baie.

Travelguide Mauritius: favoriete hotelsEen stukje luxer is Veranda Pointe Aux Biches. Het ultieme vakantiegevoel is hier direct aanwezig door de tropische omgeving. Je kunt er daarnaast rekenen op comfortabele kamers, een uitstekende service, meerdere zwembaden én een ligging aan een hagelwit zandstrand. Relax!

In stijl verblijven en genieten van op-en-top luxe? Bij een Hilton-hotel zit je altijd goed! Hilton Mauritius Resort & Spa ligt aan de warmere westkust van het eiland. In de tropische tuin vind je meerdere zwembaden (waaronder een infinity pool) en vanuit de tuin loop je zo het paradijselijke zandstrand op. Extra ontspanning vind je in het wellnesscentrum. Wat dacht je van een massage? Vergeet de sleur van alledag!

Praktische weetjes!

  • Mauritius voert geen officiële spreektaal. Er wordt veel Frans gesproken, maar ook met Engels kan je goed uit de voeten op het eiland.
  • Afdingen is geen – zoals in Azië – onderdeel van een koopproces. Respecteer de winkeliers en marktkoopmannen en als je toch wilt onderhandelen, ga niet verder dan 10-20%.
  • Mauritius beschikt over een unieke keuken; ze hebben de Franse, Indiase, Chinese en Afrikaanse keuken gemixt. Ze gebruiken graag saffraan en kaneel, maar ook verse kruiden als tijm en basilicum. Curry’s en roti vind je er veel op de kaart en ze werken het liefst met verse producten. En vergeet er vooral geen rum bij te drinken!
  • Fooi geven is in hotels en restaurants niet nodig, maar wel welkom. Met name portiers en schoonmaaksters verdienen niet veel. Laat gerust je waardering in de vorm van een fooi weten.

Wil jij een retourtje naar dit paradijsje boeken? Bekijk snel ons volledige aanbod of check onze scherpe last minutes. Laat je ons even weten hoe het was?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *