Tips voor het fotograferen van locals

8 simpele tips om locals mooi op de foto te zetten

Gaan fotografie en reizen voor jou hand in hand samen? Duik je graag in de lokale cultuur en zet je graag de inwoners van jouw vakantiebestemming op de foto? Lees snel deze tips voor de mooiste portretten van locals.

Zet mij neer in een klein dorpje in Thailand, of een school in Zuid-Afrika en je hebt geen kind meer aan me. Niets mooier dan mensen op de foto zetten in hun eigen omgeving. Maar er zijn wel een paar ‘spelregels’. Niet iedereen wil per definitie op de foto en je hebt rekening te houden met een andere cultuur. Hoe ik er toch in slaag om mensen op reis mooi op de foto te zetten, leg ik je uit aan de hand van de volgende tips. Succes!

1. Zorg dat je onderdeel bent van het lokale leven

Het vastleggen van een vreemde is niet altijd een makkelijke opgave. Je moet redelijk uit je comfortzone stappen om een vreemde op straat aan te schieten en te vragen of je hem en haar op de foto mag zetten. Voor jezelf misschien een drempel te ver, maar ook voor diegene aan de andere kant kan het intimiderend overkomen.

Zorg dat je onderdeel uitmaakt van het lokale leven en het wordt een stuk eenvoudiger. Koop wat bij het stalletje op de markt, waarvan je die marktkoopman zo graag wil fotograferen, ga eten met locals of nog beter; neem een lokale gids mee. Deze kan je meenemen naar plekken waar anderen niet komen én fungeert tevens als een brug tussen de toerist en de local, waardoor je bijna onderdeel wordt van hun leven.

2. Geef je camera eens aan een ander

In sommige culturen gelooft men dat een camera een stukje van je ziel kan stelen als er een foto wordt genomen. Het is dus niet raar dat er soms wantrouwend naar jou en je camera wordt gekeken. Breek het ijs door contact te zoeken met een kind in de omgeving; er is er altijd wel eentje zo nieuwsgierig dat je hem de camera kunt geven en hij foto’s kan maken van zijn familie en vrienden. Het vertrouwen gewonnen? Grote kans dat ze je vragen om hen op de foto te zetten.

Fotograferen locals: camera weggeven

3. Vraag toestemming

Nee, je hoeft niet voor elk portret toestemming te vragen. Fotografeer je midden op straat in een totale setting laat het dan vooral achterwege en pak het moment. Maar wil je een close-up nemen doe dit dan niet ongevraagd. Dat rimpelige vrouwtje bij de tempel of die ene marktkoopman zit er misschien helemaal niet op te wachten.

Leg contact met de locals door naar ze te lachen en oogcontact te zoeken. Maak een praatje en begin niet zomaar met fotograferen, zorg eerst dat je het ijs breekt. Bij de marktkoopman breek je het ijs trouwens eenvoudig door iets van zijn kraam te lopen.

4. Bezoek een festival of evenement

Festivals en evenementen op een vakantiebestemming zijn niet alleen geweldig om mee te maken, het biedt je ook nog eens kans om de mooiste portretten te schieten. En je krijgt zelden nul op rekest. Mensen zijn vrolijk en in een uitgelaten stemming. Je komt veel makkelijker dichtbij en schiet de meest intieme portretten terwijl je tegelijkertijd de sfeer heel goed kunt vastleggen.

Fotograferen locals evenement

5. Leer de lokale taal

Taalbarrières zijn nooit handig op reis, maar in het bijzonder niet als je mensen op de foto wilt zetten. Hoe ga je het vragen en nog belangrijker; hoe ga je hun vertrouwen winnen? Door ze in hun eigen taal te benaderen is de kans op een goed contact vele malen beter. Leer dus voor je op reis gaat altijd een paar woordjes.

6. Bedank diegene die je op de foto hebt gezet

Fotograferen locals, stroopwafelsEn dan bedoel ik niet met een simpel thank you, gracias of merci. Nee, geef jouw ‘modellen’ een tastbaar bedankje. Zelf heb ik – als ik naar landen ga waar de mensen voorop staan – een polaroid camera bij me.

Naast de foto’s die ik maak met mijn spiegelreflex, maak ik er ook een met de polaroid. De foto overhandig ik vervolgens aan mijn model. Een dikke glimlach is gegarandeerd! En staan er meer mensen in de omgeving dan heb je maar zo de kans dat je er nog wat modellen bij hebt.

Het uitdelen van koekjes aan kinderen kan overigens ook prima werken als bedankje. En als je mazzel hebt levert het zo’n mooi plaatje op als hiernaast.

Fotograferen locals: polaroidDeze retro-ogende polaroid camera van Fuji is voorzien van alle moderne gemakken. Binnen een paar minuten heb jij een bedankje voor je model.

7. Vraag niet teveel van hun tijd

Tijd is een kostbaar goed, niet alleen in het drukke westen. Waar jij op reis bent en alle tijd van de wereld hebt, geldt dat niet altijd voor de inwoners van jouw vakantiebestemming.

Vraag ze om een gunst, maar vertel meteen dat het slechts tientallen seconden kost. Of dat haalbaar is? Ja! Stel je camera vooraf goed in qua licht en gebruik je evt. reisgenoot vast als proefpersoon. Tijdwinst gegarandeerd!

8. Verlies je spontaniteit niet

Er schuilt een kleine valkuil in bovenstaande tips, de spontaniteit kan verloren gaan. En dus ga ik iets zeggen wat haaks op deze tips staat: omarm spontaniteit en zorg dat je niet over elke foto lang nadenkt. Hierdoor kun je de bijzondere momenten missen. Spontaan heeft soms wel tot gevolg dat de omstandigheden niet altijd even perfect zijn, maar ook imperfectie kan mooi zijn!

Nog wat inspiratie nodig voor je aan de slag gaat met deze tips? Bekijk de onderstaande slideshows met foto’s die ik op eerdere reizen maakte.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

2 reacties op “8 simpele tips om locals mooi op de foto te zetten

  1. Foto’s van mensen vind ik zo gaaf altijd om te zien. Ze hebben iets “extra’s” tegenover de andere vakantiefoto’s. Ik vind het erg moeilijk om deze foto’s zelf te maken. Juist het stukje “praatje” vind ik erg lastig met vreemden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *