Thassos

Thassos, de onbekende parel van Noord-Griekenland

Wil je wel naar Griekenland in het hoogseizoen, maar ben je wars van drukke stranden? Skip dan de bekende eilanden en ga naar Thassos. Vakanties naar deze onbekende Griekse parel bieden we sinds kort aan. En oh, wat zijn we verliefd!

Thassos in een vogelvlucht

Griekenland telt ca 6.000 eilanden, waarvan er ruim 200 bewoond zijn. Een van deze eilanden is het minder bekende Thassos. Je vindt dit pareltje in de Noord-Egeïsche Zee, voor de kust van het vasteland. Om precies te zijn de regio Tracië. Het is hiermee het meest noordelijke eiland van het Zuid-Europese land.

In de oudheid was het een belangrijk eiland. Het speelde een rol in de oorlogen tegen de Perzen en rijkdom was er door de goudmijnen en de handel in wijn, noten en marmer. Hoewel het lange tijd onderdeel van Turkije was, is het sinds de 20e eeuw weer in handen van de Grieken. En daar zijn ze – terecht! – maar al te trots op!

Klein maar fijn!

Vakantie ThassosLaten we Thassos eens in cijfers omschrijven. Je hebt dan direct door hoe klein het eiland feitelijk is. Niet te vergelijken met bijvoorbeeld Kreta of Rhodos.

  • De totale oppervlakte van Thassos is ca. 400 km². Ter vergelijk: Kreta is hiermee ca. 6x zo groot en Rhodos ruim 3x.
  • Het eiland kent ca. 14.000 vaste inwoners. Bijna een derde hiervan woont in de hoofdstad Thassos-Stad.
  • Je hebt tijdens een vakantie in Thassos de beschikking over 95 km aan kustlijn.

Of dit kleine oppervlakte ook voordelen heeft? Ja, je kunt veel zien in een korte tijd! Idealiter doe je dit per huurauto, die je direct tijdens boeking bij ons kunt regelen.

Groen, groener, groenst!

We vinden het altijd leuk om te weten waar een eiland haar naam aan dankt. Bij Thassos zijn de meningen daarover verdeeld. Het zou afgeleid kunnen zijn van de naam van de zoon van Poseidon, Thassos. Anderen beweren dat het is afgeleid van het Griekse woord Dasos, dat bos betekent.

Geen rare gedachte, als je je bedenkt dat Thassos een enorm groen eiland is en vele kilometers van de totaaloppervlakte worden bedekt met bos. Door deze bossen lopen prachtige wandelpaden, die je leiden naar de mooiste uitzichtpunten. Wandelschoenen mee!

Het landschap wordt vooral gekenmerkt door veel pijnbomen. Door de bijzondere variant, met lichte kaarsrechte stammen, werden deze vroeger gebruikt om scheepsmasten van te maken.

Golden Beach & andere mooie stranden

Vakantie ThassosKom jij naar Thassos om te genieten van de Griekse zon, zee en strand? In het noordwesten van het eiland vind je Chrysi Ammoudia.

Dit strand wordt, door het gouden zand, in de volksmond ook wel Golden Beach genoemd. Het ligt in een grote komvormige baai en is met een lengte van 2,5 km het langste strand van Thassos.

Ook Paradise Beach, een breed zandstrand nabij de hoofdstad, is een aanrader. Het fijne witte zandstrand wordt omzoomd door helderblauw water. Zet daarnaast Vathi Beach en Saliara Beach (ook wel Marble Beach genoemd) op jouw lijstje.

Andere must-sees op Thassos

Tijdens een vakantie op Thassos mag een bezoek aan de hoofdstad Thassos-Stad (officieel Limenas genoemd) niet ontbreken. Het bestaat uit een modern en oud gedeelte. In deze laatste vind je o.a. de ruïnes van het oude Dyonissos theater, de Tempel van Dionysus en de Tempel voor Athena Poliouchos.

Vakantie ThassosHet nieuwe gedeelte wordt gekenmerkt door de gezellige waterkant met tal van tavernes. Neem plaats bij een lokaal restaurant en bestel kourbani. Dit gerecht van gekookt rundvlees is erg populair bij de inwoners van Thassos.

Wat je nog meer kunt zien & doen op het eiland?

  • Verspreid over Thassos vind je tal van kloosters. Zet in elk geval het Klooster van Aartsengel Michail en het klooster van Saint Panteleimon op jouw lijstje.
  • In het binnenland vind je dorpen waar de tijd haast stil lijkt te hebben gestaan. O.a. Theologos, Maries, Rachoni, Sotiras en Megalo Kazaviti zijn aanraders.
  • Maak een uitstapje naar het hoogste punt van Thassos, de ruim 1.200 meter hoge berg Ypsarion. Een mooi uitzicht is gegarandeerd!
  • Voltooi de ‘Ronde van Thassos’. Hiermee wordt de ca. 75 km lange hoofdweg bedoeld die rond het eiland loopt. Reken op veel bochten en vooral verschrikkelijk mooie plaatjes.

Where to stay?

Vakantie ThassosJe hebt op Thassos de keuze uit meerdere (bad)plaatsen om te verblijven. Een selectie van onze favorieten vind je hieronder:

  • De grootste kustplaats van Thassos is Limenária. Het wordt gekenmerkt door een fraai haventje en dito strand. In de steegjes en straatjes van het oude centrum maak je nog kennis met het echte Griekse leven.
  • Zie jij relaxen aan het eerdergenoemde Golden Beach wel zitten? Dan is Skala Panagia een aanrader. Niet alleen heb je dit mooie strand tot je beschikking, je vindt ook nog eens gezelligheid aan het centrale plein.
  • Het gemoedelijk vissersdorpje Potos. In de haven spot je kleurrijke vissersbootjes, met een mooi strand op de achtergrond. Het strand wordt omzoomd door een boulevard vol tavernes en beachbars. Cultuurliefhebbers kunnen een kijkje nemen bij de nabijgelegen archeologische bezienswaardigheid Kastri.

Hotel gezocht!

Thassos hotelsOmdat Thassos een relatief kleine en onbekende bestemming is, vind je er niet zoveel hotels als op andere Griekse eilanden. Dat neemt niet weg dat we wel een paar heel fijne tips voor je hebben!

  • Verblijf in mediterrane sferen bij Aegean Sun Studios & Maisonettes. Dit gemoedelijke complex ligt praktisch direct aan het strand en beschikt over o.a. een ruim zwembad met apart kinderbad, een bar en gratis WiFi.
  • Bij Aelia Villa kun je rekenen op een warm onthaal door het Griekse personeel, een ligging nabij het strand en moderne appartementen. En die inrichting? Een plaatje!
  • Royal Paradise Beach Resort & Spa heeft nog geen 80 kamers en is daardoor zeker niet groot en massaal te noemen. Wel kun je er rekenen op flink wat faciliteiten. Waaronder een zoutwaterzwembad, wellnessfaciliteiten en twee restaurants.

Goed om te weten!

Thassos herbergt geen eigen vliegveld. In de meeste gevallen wordt er gevlogen op Kavala, een stad op het vasteland van Griekenland. Vanaf hier reis je in ca. een kwartier naar de haven en dan per ferry in ruim een half uur naar het eiland.

Zie jij zo’n vakantie naar Thassos wel zitten en ben je benieuwd welke hotels we nog meer in de aanbieding hebben? Check snel ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Thassos, de onbekende parel van Noord-Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *