Sorrento, Amalfi ontdekken

Sorrento: de ideale uitvalsbasis om de Amalfikust te ontdekken

Amalfikust, doesn’t ring a bell? De Italiaanse streek staat bekend om het prachtige eiland Capri, het pittoreske Ischia, de imposante vulkaan, het antieke Pompeï en… het charmante Sorrento. Deze laatste is voor ons de ideale verblijfsplaats; alle hoogtepunten van het kustgebied zijn binnen handbereik. En het stadje zelf is ook nog een verrassend leuk!

Sorrento in een vogelvlucht

Vakantie SorrentoOp-en-top-Italië; dat is Sorrento. De stad ligt op het schiereiland Sorrentina aan de Italiaanse Amalfikust. Het ligt ten zuiden van Napels en naast toerisme leven de inwoners van citroenplantages, wijnbouw en de voedingsmiddelenindustrie. Zo wordt het o.a. dé citroenhoofdstad van Italië genoemd. Lekker eten & drinken staat zonder twijfel voorop tijdens jouw vakantie!

Naast dat het stadje zelf (dat samen met Piano di Sorrento, Sant’Agnello en Meta één agglomeratie vormt met bijna 50.000 inwoners) een fijn verblijf is om te vertoeven, is er ook in de omgeving genoeg te zien. Hierboven noemden we al enkele voorbeelden. Het wordt dan ook vaak gebruikt als uitvalsbasis om de Amalfikust te ontdekken. Maar laten we ons eerst tot het stadje zelf beperken.

Kleinschalig genieten

Sorrento is allesbehalve een typische strandbestemming. De stranden in het stadje zelf zijn erg klein (rondom vind je grotere stranden), je vindt er geen grote all inclusive hotels en het is ook zeker niet de goedkoopste bestemming.

Maar de kleinschaligheid is juist wat dit plaatsje interessant maakt, net als de grote hoeveelheid cultuur. Stijlvolle huizen worden afgewisseld met kerken en smalle steegjes. Scooters razen aan je neus voorbij. De typische Italiaanse charme hangt overal in de lucht.

What to see? De leukste bezienswaardigheden

De haven van SorrentoKleinschalig betekent niet dat er niets te zien is. Integendeel… Met name cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen!

Eén van de highlights van Sorrento is Cattedrale dei Santi Filippo e Giacomo. Deze 14e eeuwse kathedraal is een bijzonder mooie mengelmoes van Moorse, Siliciaanse, barokke, gotische en romaanse details. Ook bijzonder: de bronzen deur is 11e eeuws en afkomstig uit Constantinopel. Je kunt daarnaast een kijkje nemen bij de Romeinse ruïnes op de Punta del Capo en het 14e eeuwse klooster San Francesco.

Even bijkomen van al het cultuurgeweld? Aan het centrale plein Piazza Tasso vind je veel terrasjes, maar ook prachtige gebouwen. Vanaf hier loop je zo door naar Via San Cesareo, dé winkelstraat van Sorrento.

Je vindt er daarnaast twee havens; de Marina Grande en de Marina Piccola. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Marina Grande wél de kleinste haven. En tevens ook de oudste haven van Sorrento. Het ligt aan de kalksteenklippen waarop Sorrento is gebouwd. Bestel op een van de terrasjes een Spaghetti alle Vongola en kijk toe hoe de vissersboten af- en aanvaren.

Breng een bezoek aan Napels

Amalfikust ontdekken vanuit Sorrento, NapelsOp ca. een uur rijden vind je de stad Napels. Het is één van de favoriete uitstapjes onder vakantiegangers die hun tijd doorbrengen in Sorrento. In deze stad wordt meer op straat geleefd dan in welke andere Italiaanse dan ook. Dat maakt dat je hier écht tussen de Italianen leeft.

Smalle straatjes met wapperende was, zingende mama’s, voetballende kinderen, scooters; het is een drukte van belang. Maar wel met een unieke sfeer. En trek je je even terug uit de drukte, dan kun je zomaar rekenen op een plekje met een prachtig uitzicht over zee.

Al lopend kom je langs de bekendste bezienswaardigheden van de stad, zoals Castel Nuovo, de Duomo van Napels, Real Teatro di San Carlo en talloze prachtige paleizen. En laten we vooral ook niet het uitzicht op de imponerende vulkaan Vesuvius vergeten. Beklim de vulkaan (onder leiding van een gids) voor een geweldig uitzicht over Napels. Een must do!

Nog meer dagtripjes vanuit Sorrento

Amalfi ontdekken vanuit Sorrento: CapriMaar er zijn meer uitstapjes mogelijk tijdens een vakantie in Sorrento. We zetten een aantal opties voor je op een rij. Aan jou de keuze. Of niet, doe ze gewoon lekker allemaal!

  • Stap op de boot naar Capri, het eiland waar de (inter)nationale jetset graag bij elkaar komt. Goedkoop is het eiland niet, maar het is geweldig om je te vergapen bij de etalages van de chique winkeltjes in de smalle straatjes. Het eiland leent zich – naast winkelen – voor een autotochtje langs de prachtige kust, een boottocht langs diezelfde kust, een stranddagje in het zuiden, een goede lunch in het stadje Capri (bij voorkeur aan La Piazzetta) of een bezoek aan de blauwe grotten.
  • Minder chique, druk en duur, maar wel een stuk groener; dat is het eiland Ischia. Het heeft als bijnaam het ‘groene eiland’, door de aanwezigheid van bomen, bloemen en planten. Bijzonder; er komt een groen vulkanisch gesteente voor op Ischia. Hier bouwen ze ook wel huizen mee!
  • Met dank aan de Vesuvius (en een grote uitbarsting in 79 na Christus) is Pompeï een van de best bewaarde Romeinse steden! Maar liefst zeven meter dikke as zorgde ervoor dat de stad als het ware gemummificeerd werd. Hierdoor adem je hier nu nog de sfeer van vroeger. Bezoek diverse marktplaatsen, badhuizen, amfitheaters, tavernes en villa’s met fresco’s. Als je er rondloopt, kun je je haast niet voorstellen dat nog niet eens alles is opgegraven!
  • Houd jij ervan om door kleine dorpjes te slenteren? Ga naar het rustige Praiano, een klein plaatsje gelegen op kliffen en met een klein strandje. In het centrum vind je winkeltjes, restaurants, barretjes en een aantal bijzondere historische bezienswaardigheden. Breng in elk geval een bezoek aan Chiesa Parochiale de San Gennaro Kerk. Je hebt vanaf het dorpje overigens ook een geweldig uitzicht over de kustlijn.
  • Een andere aanrader is het nog rustigere Furore. Het kent geen echt dorpscentrum; alles ligt verspreid over de klif. Aan deze klif dankt het dorpje ook haar bijnaam ‘het geschilderde stadje’; de klif is voorzien van veel graffitischilderingen.

Voor welk hotel ga jij?

In ons aanbod vind je – afhankelijk van de gekozen periode en beschikbaarheid – ca. 20 hotels in Sorrento om uit te kiezen. Voor elk budget en elke type vakantieganger. We zetten een aantal mooie opties voor je op een rij:

  • Hotel Caravel is een sfeervol hotel met een topservice. Als je je hier niet thuis voelt, weten we ook niet meer! Je kunt er rekenen op o.a. een zwembad met whirlpool, à la carte restaurant en nette kamers.
  • Middenin het centrum van Sorrento verblijven? Kies voor het elegante Hotel Michelangelo. Je kunt er rekenen op o.a. een zwembad, gratis WiFi, jaren ’60 sfeer en klassieke kamers.
  • Welkom instant vakantiegevoel! Villaggio Verde beschikt over een mediterrane tuin met citrusbomen en charmante houten bungalows. Je hebt er de beschikking over o.a. een zwembad, whirlpool en bar.

Wil je de keuze hebben uit meer hotels én heel graag de Amalfikust ontdekken vanuit Sorrento? Bekijk ons volledige aanbod. Bella vacanza!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *