Salou en Cambrils, Costa Dorada

Salou vs Cambrils: de contrasten van de Costa Dorada

Waar de een bij de Spaanse Costa’s denkt aan nachtenlang feesten, denkt de ander aan een ontspannen zonvakantie in een vissersdorpje. Aan de Costa Dorada kan het allebei! Salou en Cambrils zijn de twee uitersten van de ‘gouden kust’. En je kunt deze eenvoudig combineren.

Costa Dorada in een vogelvlucht

Laten we de kaart van Europa er even bij pakken; de Costa Dorada ligt in het oosten van Spanje, even ten zuiden van Barcelona. Vanaf daar loopt het door tot de volgende Costa begint, Costa del Azahar. De toepasselijke bijnaam van de Costa Dorada is ‘gouden kust’. Deze naam dankt het aan de kilometerslange zandstranden die de regio biedt. Als je je bedenkt dat de kust ruim 200 km beslaat, dan kun je je indenken hoe ‘goud’ het hier is.

Strand is echter niet het enige wat de streek biedt. In het binnenland vind je schitterende wijnvelden en verlaten dorpjes. Aan de kust wisselen levendige badplaatsen zich af met gemoedelijke vissersdorpjes. En stappen kun je er óók. Tot in de kleine uurtjes!

Deze contrasten zorgen ervoor dat de Costa Dorada zo geliefd is onder Nederlandse en Belgische reizigers. Om je te laten zien hoe groot dit contrast is, zetten we twee van de bekendste badplaatsen naast elkaar; Salou en Cambrils. Feestbestemming vs gemoedelijk vissersdorpje.

Feestbestemming Salou

Salou & Cambrils: Costa Dorada: feestenHet is zonder twijfel de meest bekende badplaats aan de Costa Dorada én ook nog eens de meest levendige. Salou kent zo’n 27.000 inwoners, maar elk jaar komen daar tienduizenden bezoekers bij die op zoek zijn naar de ingrediënten zon, zee, strand en feesten. En dat vinden ze er ook!

De zon zorgt in de zomermaanden voor temperaturen tussen de 28 en 32 °C en het aantal bars, cafés en uitgaansgelegenheden is bijna niet te tellen. Nederlandse muziek word goed vertegenwoordigd in feestcafés als ’t Gat en de Skihut en nachten doorhalen kan ook in één van de grootste discotheken van Europa, Pacha.

Je kunt er daarnaast – en dat verklaart meteen de bijnaam van Salou, Playa d’Europe – rekenen op zo’n 13 km aan strand. Er is altijd wel een plekje vrij!

Salou vs Cambrils, Costa Dorada: California GardenWil jij jouw bruisende vakantie in Salou op loopafstand van het centrum én het strand doorbrengen? Ga naar California Garden, een complex met o.a. meerdere zwembaden, sportfaciliteiten en een buffetrestaurant.

Overigens een kleine kanttekening; je kunt in Salou meer dan alleen feesten. Families komen er ook met grote regelmaat. Waarom? Een deel van de stranden is zeer geschikt voor kinderen, met name het lange Playa Levante. Ook het attractiepark Port Aventura (we schreven er eerder over) is een grote trekpleister. Je vindt in Salou dan ook een groot aantal familiehotels

Sfeervol & gemoedelijk Cambrils

Salou vs Cambrils: haven in de Costa DoradaAls je op zoek bent naar een plek waar je vandaag de dag nog steeds kunt genieten van de verste vis, dan zit je goed in Cambrils. In het voormalige vissersdorpje, op slechts 7 km afstand van Salou, speelt de visserij nog steeds een belangrijke rol. Elke dag is er een verse vismarkt waar lokale restaurants hun inkopen doen. En daar kan jij van profiteren als je ’s avonds plaatsneemt in een restaurantje aan met name de haven.

Het oude gedeelte van Cambrils is een walhalla voor rustzoekers. Smalle straatjes herbergen culturele trekpleisters als de verdedigingstoren Torre de L’Ermita en het vestingwerk Castell de Vilafortuny. De rijke historie van de vissersplaats zie je duidelijk terug! Zo authentiek vind je het in Salou niet meer. Ook leuk: op woensdag kun je in el Caso Antiguo een leuke streekmarkt vinden. Olijfolie en salsa romesco kun je hier inslaan voor het thuisfront!

En een dagje zonnebaden? Dat kan aan één van de negen zandstranden, waarvan Platja Prat d’en Forès het meest bekende en bezochte is. Langs dit strand aan de haven vind je een gezellige promenade en een fietspad met palmbomen. Maak gebruik van dit fietspad; per fiets is het enorm leuk om de badplaats en de omgeving te ontdekken.

Hoewel het nachtleven in Cambrils het zeker niet haalt bij dat van Salou, hoef je je hier in de avonduren ook zeker niet te vervelen. Er is genoeg vertier in de vorm van restaurants, cafés en enkele uitgaansgelegenheden. En… met de taxi ben je zo in Salou. Het is immers maar 7 km rijden!

Salou vs Cambrils, Costa Dorada; H10 Cambrils PlayaH10 Cambrils Playa is een ideaal hotel voor families. Er worden, zowel overdag als ’s avonds, activiteiten georganiseerd en ook aan faciliteiten geen gebrek. Neem een duik in het zwembad, leef je uit op het multisportveld of zoek de rust op in de leesruimte.

Het fijne aan deze twee contrasten? Je hoeft dus niet te kiezen door de korte afstand! Je kunt het eenvoudig combineren tijdens jouw vakantie aan de Costa Dorada.

Fotografie: gg-foto | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Salou vs Cambrils: de contrasten van de Costa Dorada

  1. Ik heb een vraagje, wat is de leeftijdgehalte in salou?
    Want in blanes en lorret de mar komen wel jongen mensen op af, salou daardoor wat ouder?

    1. Dit hangt met name af van het seizoen. In de zomervakantie ligt de gemiddelde leeftijd vaak lager dan de maanden daarbuiten. Dan reizen er simpelweg meer jongeren af naar de Spaanse Costa’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *