Redenen vakantie Gambia

9 redenen om NU een vakantie naar Gambia te boeken

Hoewel de winter nu nog heel ver weg lijkt, is er niets fijner dan een goed vooruitzicht op de planning hebben. Een vooruitzicht waarbij je jouw winterjas kan inruilen voor bikini en een flinke dosis vitamine D op kan doen. Gambia is hier de aangewezen plek voor. Boek jij nu zodat je iets hebt om naar uit te kijken?

Een (winter)zonvakantie voor weinig

In de maanden december en januari ligt de max. temperatuur in Gambia rond de 30 °C en in oktober, november, februari en maart is het nog een tikkeltje warmer.

Dit is significant hoger dan de temperaturen in bijv. Egypte en op de Canarische Eilanden. En op veel regen hoef je er niet te rekenen; het regenseizoen van Gambia loopt gelijk met onze zomer.

Een extra voordeel van Gambia t.o.v. Egypte en Canarische Eilanden? Betaalbaarheid! Houd er daarbij wel rekening mee dat Gambia een opkomende vakantiebestemming is en minder luxe kent dan de andere bestemmingen. Hotels zijn meer basic. Aan de andere kant heeft dit ook zo zijn charme. Daarover later meer!

Redenen vakantie Gambia: hotels, Ngala LodgeHeb je iets meer budget te besteden en houd je wel van een flinke dosis luxe? Ga dan voor een vijfsterren hotel. Onze favoriet is Ngala Lodge, een adults only hotel met en rustige ligging, culinaire specialiteiten in het restaurant en twee zwembaden.

Authentiek Afrika in een notendop

Zoals gezegd; Gambia is meer basic dan concurrerende winterzonbestemmingen en andere Afrikaanse bestemming als Kaapverdië en Senegal. Hoe dit komt?

Gambia is sinds 1965 onafhankelijk, maar heeft de afgelopen decennia flink geleden onder het regime van Yahya Jammeh. De inwoners hebben niet altijd een even goed woord over voor de president; het woord dictator komt regelmatig naar voren. Na zijn gedwongen aftreden in 2017 is er veel veranderd, maar ze hebben nog een flinke inhaalslag te maken.

Redenen vakantie Gambia: authentiek AfrikaToch heeft dit voor jou als vakantieganger ook een mooie bijkomstigheid; je maakt hier nog kennis met authentiek Afrika en het lokale leven. Ondanks het toerisme zijn het culturele erfgoed en de tradities nog niet verloren gegaan. Zo kun je tijdens een dagtrip in het binnenland kennismaken met verschillende tribes en zo maar midden in een moestuin hun stamdans leren.

Ook leuk: maak een veel geboekte dagtrip langs de hoogtepunten in het zuiden van Gambia. Wat er dan op het programma staat? O.a. een bezoek aan de visafslag in Tanji, waar de vis wordt gedroogd en gerookt waar je bij staat. Ook Sanyang Beach (beter bekend als Paradise Beach) is een aanrader. De vissersvrouwen staan hier elke dag klaar om hun mannen op te wachten als ze de verse vis binnenhalen. Deze maken zij vervolgens klaar voor verkoop op het strand.

Met het opkomende toerisme hebben we geen idee hoe lang Gambia nog zo authentiek blijft als het nu is. Je doet er daarom goed aan om geen jaren te wachten met een bezoek aan het land. Misschien toch maar komende winter…?

De fijne stranden aan de westkust

Redenen vakantie Gambia: strandKololi & Kotu zijn de twee bekendste badplaatsen van Gambia. En met name Kotu is een aanrader voor strandliefhebbers.

Vanuit de meeste hotels kun je zo het fijne zandstrand oplopen. Bedjes en parasols worden in overvloed verhuurd en goedkope sapjes bestel je aan de kleine kraampjes, waar de hartelijke Gambianen je vriendelijke toelachen. Grenzend aan het strand vind je souvenirwinkeltjes.  Leuk voor het thuisfront!

Ook Kololi kent overigens strand. Door de ligging is het strand echter wel deels verloren gegaan door erosie. Daar hebben de hotels wat op gevonden; middels rotsblokken beschermen ze de kust. Boven de rotsen zijn grote zandplateaus gecreëerd zodat je kan zonnen met het echte strandgevoel. Voor een duik in zee zijn er vaak trappen en steigers aangelegd. Let wel goed op de vlaggen; door stromingen is het niet altijd veilig.

redenen vakantie Gambia: Kairaba Beach HotelLuxe onder de Gambiaanse zon? Dat vind je in Kairaba Beach Hotel Je staat in no time met je voeten in het zand, hebt de beschikking over een riant zwembad én kunt kiezen uit meerdere restaurants voor een heerlijke maaltijd.

Gastvrij onthaal aan The Smiling Coast of Africa

Redenen vakantie Gambia: gastvrijheidGambia heeft als bijnaam The Smiling Coast of Africa. En dat die bijnaam er niet zonder reden is gekomen, zie je direct na aankomst.

De Gambianen lachen je breed toe en heten je welkom in hun land. Met trots spreken ze keer op keer over The Gambia, een bijnaam die is ontstaan om verwarring met Zambia te voorkomen.

Al snel na aankomst zal het je duidelijk zijn; we mogen dankbaar zijn voor het goede leven in Nederland. Gambia kent veel armoede, een Gambiaan verdient – als hij mazzel heeft – zo’n € 50,- per maand en daar moet een gezin van gevoed worden.

Maar ondanks dit klagen ze niet. Sterker nog; des te blijer zijn ze met elke toerist, die feitelijk direct bijdraagt aan hun inkomen. Ze doen dus graag een stapje harder voor je!

Wees je er van bewust dat ze met weinig inkomen je wel sneller aanspreken om hun winkel te bekijken of in hun restaurant plaats te nemen. Zeg met respect ‘nee’ en loop rustig verder en je zult hier verder geen last van hebben.

Twee landen in één vakantie bezoeken

Redenen vakantie Gambia: SenegalHet westen van Gambia grenst aan de Atlantische Oceaan. Vanuit het noorden, oosten en zuiden wordt het land in zijn geheel omsloten tot buurland Senegal. Door de geringe afstand is het mogelijk om beide landen in één vakantie te bezoeken.

Vanuit o.a. Kololi en Kotu worden dagelijks dagtrips aangeboden naar bijv. Fathala Wildlife Resort. In dit natuurgebied sta je oog in oog met giraffen, zebra’s, buffels, apen en neushoorns. Een mooie ervaring!

Al geldt dat ook al voor de weg ernaartoe. Per ferry steek je de Gambia-rivier over, tussen een massa aan locals. Ook de grensovergang die daarna volgt is een schouwspel an sich. Een must-do dagtrip!

Nog meer redenen…? We hebben ze voor je! 

  • Gambia is een veilig land; er zijn maar weinig Afrikaanse landen met zo’n laag criminaliteitscijfer. En omdat toeristen zoveel bijdragen aan het land ben je feitelijk nog eens extra beschermd. Uiteraard is alert zijn altijd aan te raden. Let bijvoorbeeld wel op je tas op drukke markten en maak ’s nachts geen wandeling alleen over verlate stranden.
  • De reistijd is zoooo fijn! Wie naar het Caribische gebied vliegt, kan al snel rekenen op een minimale vluchttijd van negen uur. Voor Gambia is dit – afhankelijk van de wind – ca. 6-6,5 uur. En met dank aan het geringe tijdsverschil (twee uur in onze zomertijd, een uur in de wintertijd) hoef je ook niet bang te zijn voor een jetlag.
  • Waar in Senegal de voertaal Frans is, is de officiële taal in Gambia Engels. Dit maakt de communicatie met de locals erg gemakkelijk. Zelfs met kinderen kun je Engels praten!
  • Niet alleen vakanties naar Gambia zijn goedkoop, ook het leven ter plaatse is alles behalve duur. Een biertje? Reken op de meeste plekken op max. € 1,50. Een driegangendiner? Die scoor je zomaar voor nog geen € 20,-. Dit lukt op bijvoorbeeld de Canarische Eilanden een stuk moeilijker!

Hebben wij jou overtuigd en boek je het liefst meteen een (winter)zonvakantie naar Gambia? Check snel ons voordelige aanbod.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *