Paardrijden Egypte, El Gouna

Magisch! Paardrijden in Egypte bij zonsopgang

Wil jij een unieke beleving tijdens een vakantie in Egypte? Ga paardrijden bij Habiba Horses. Op hun website prijkt heel groot Happy animals, happy guests: riding as it should be. En dat is ook echt hoe het is!

Er is de laatste jaren (terecht!) veel aandacht voor excursies waar dieren bij zijn betrokken. Hoe zit het met het welzijn van dieren? Worden ze niet misbruikt voor ons plezier? Soms is het duidelijk dat iets écht niet kan, soms is het een grijs gebied.

In het geval van Habiba Horses is het daarentegen overduidelijk; het welzijn van de paarden staat voorop hij stalhoudster Kerstin en haar personeel. De paardrijtochten zijn niet zonder reden door de toetsing van het Animal Welfare Program gekomen.

Ruim drie jaar geleden werkte Kerstin nog in de sales- en marketingwereld in Duitsland. Nu runt ze een kleine stal in de Egyptische badplaats El Gouna en biedt ze vakantiegangers een geweldige ervaring die we je dan ook niet willen onthouden.

De kleinschaligheid van Habiba Horses

Kerstin: “Toen ik naar Egypte kwam, wilde ik paarden uit Luxor en Caïro halen. Paarden die vooral in miserabele situaties leefden. Want ze krijgen hier meer dan regelmatig slecht of weinig te eten en worden in sommige gevallen zelfs mishandeld. Tel daarbij op dat ze ook nog eens de hele dag in de zon staan en dat ze na een toer geen tijd hebben om te herstellen; de volgende toeristen staan alweer te wachten.”

Haar eerste paard, Heidi, kwam uiteindelijk helemaal niet uit Caïro of Luxor. “Ik kwam haar bij toeval op het spoor in Hurghada. Ik ben toen verder gaan zoeken en heb maneges afgelopen op zoek naar paarden. Inmiddels kent iedereen in de omgeving Habiba Horses en gaat het vooral van mond tot mond. Op dit moment hebben we ruim 15 paarden. Op één na allemaal gered uit verkeerde handen. Deze laatste is een veulentje geboren op de manage zelf.”

De wederopbouw van de paarden

Paarden die uit zulke situaties komen, hebben een lang traject te gaan voor ze ingezet worden voor paardrijtochten bij Habiba Horses.

Paardrijden Egypte, El Gouna: Habiba Horses“Alleen met goede zorg, goed eten, veel liefde, geduld en bovenal respect kunnen de paarden herstellen. We nemen hier dan ook uitgebreid de tijd voor. Eerst worden ze lichamelijk opgelapt en daarna gaan we aan de slag met het fysieke stuk. Je moet je voorstellen dat de paarden zeker in het begin argwanend zijn naar mensen. Wat wil je als je slecht bent behandeld…?”, aldus Kerstin.

Is een paard eenmaal opgelapt, dan wordt er per paard gekeken wat er mogelijk is. Sommige paarden hebben een max. van twee uur per dag, andere paarden kunnen ingezet worden voor tochten van vier uur. Er zijn paarden die maar enkele dagen per week worden ingezet, sommige kunnen elke dag op pad.

“Waarbij het ook aan het paard is om het tempo te bepalen. Als deze niet wilt galopperen, wordt het stapvoets of in draf rijden. We forceren ze nergens toe. Sowieso doseren we het galopperen altijd en kan dit enkel op specifieke plekken. We zoeken daarnaast ook het juiste paard uit bij de ervaring van de rijder. Zowel newbies als gevorderden kunnen hierdoor bij ons terecht.”

Paardrijtocht bij zonsopkomst

Zelf mocht ik deze zomer een van de tours van Habiba Houses ervaren; een prachtige wandeling van 2,5 uur bij zonsopgang. Dat betekende vroeg uit bed en om 04.30 uur in het zadel voor een rustige wandeling van ca. een half uur richting de kust. Terwijl de oranje zon langzaam uit zee rees, wow! Het mooiste aan de hele tour moest toen nog volgen; het zwemmen met de paarden.

“Water is voor ons een belangrijk onderdeel van deze tour,” aldus Kerstin. “Zwemmen in water werkt bevorderend voor o.a. botten en spieren en de afkoeling hebben ze ook zeker nodig. Alleen in de winter gaan we niet de zee in; dan is het water simpelweg te koud.”

Als je het water ingaat met de paarden gaat alle kleding uit, behalve je zwemkleding. Het zadel wordt afgedaan en je gaat met de begeleiders de zee in. Eenmaal diep genoeg zwemmen de paarden met jou op hun rug. Zwaar? Nee, het is dus heel erg goed. En Habiba Horses heeft een gewichtsgrens; je mag niet zwaarder dan 90 kilo zijn. Ook dit weer ter bescherming van de paarden.

De bergen in

Habiba Horses biedt niet alleen de zonsopkomst tours aan; je kunt ook met de paarden de bergen in. Dit zijn tochten van max. vier uur, die enkel in de winter worden aangeboden. Kerstin: “Omdat we in de winter niet het water ingaan, bieden we dit als alternatief. Omdat het langere tochten zijn, zetten we alleen de paarden in die daar ook écht fit genoeg voor zijn. Halverwege er is een stop van minimaal een half uur bij een bedoeïenendorp. Met vers hooi en water voor de paarden.”

Zie jij – afhankelijk van jouw vakantieperiode – een paardrijtocht bij zonsopgang óf in de bergen in wel zitten? Ga naar de website van Habiba Horses om deze bijzondere ervaring in te plannen.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *