Huurauto Puglia ontdekken

Waarom een huurauto de beste manier is om Puglia te ontdekken

De Zuid-Italiaanse regio Puglia is in opkomst. En dan met name als rondreis-bestemming. Wat maar weinig mensen echter weten, is dat je ook op één plek kunt verblijven voor de rust én toch veel kunt zien. Als je maar de goede uitvalsbasis kiest!

Puglia in een vogelvlucht

Laten we beginnen met een stukje topografie; Puglia bevindt zich in de hak van de laars van Italië. De zuidelijke ligging zorgt voor een zonovergoten klimaat. Het komt dan ook mooi uit dat je er prachtige stranden vindt. Cultuur, lekker eten, gastvrije inwoners en charmante dorpjes krijg je er op de koop toe. Een bestemming om van te houden!

Vanwege de afstand denken veel mensen (onterecht!) dat je per se rond moet reizen om genoeg mee te krijgen van de regio. Niets is minder waar. Wie een goede uitvalsbasis kiest en een auto huurt, heeft genoeg uitstapjes om uit te kiezen. We lichten onze twee favorieten voor je uit!

Trulli-hoofdstad Alberobello

Puglia ontdekken per huurauto: AlberobelloEén van de bekendste plaatsen in Puglia is Alberobello, ofwel de trulli-hoofdstad. Het landschap wordt hier gekenmerkt door duizenden karakteristieke wit/grijze huisjes met kegeldaken. Een smurfenlandschap zonder blauw en rood, met een beetje fantasie.

Alberobello is een fijn stadje om – met name in de vroege ochtend en avond, wanneer het gros van de toeristen nog moet arriveren of al weg is – door de straatjes te slenteren, souvenirs te kopen en het ene na het andere bijzondere huisje te bewonderen.

Het is daarnaast een fijne uitvalsbasis vanwege de centrale ligging. Je hebt heel wat opties voor dagtripjes:

  • De omgeving van Alberobello wordt gekenmerkt door contrades. Dit zijn kleine gehuchtjes met een verzameling trulli. Allemaal een stuk minder gepolijst dan in het stadje zelf. En de inwoners maken er graag een praatje met je óf nodigen je zelfs uit in hun huis.
  • Locorotondo wordt geroemd om haar hoge ligging; je hebt een geweldig uitzicht over de omliggende Valle d’Itria. Bijzonder is ook de vorm van het stadje. Locorotondo (dat afstamt van locus rotundus) heeft een rond stratenplan. Dit staat in mooi contrast met de rechthoekige huisje. Niet gek dat dit stadje op de lijst borghi piu bella d’Italia prijkt; het wordt gezien als een van de mooiste stadjes van het land.
  • Nog zo’n prachtig exemplaar op de borghi piu bella d’Italia is Ostuni. Inwoners zijn hier verplicht elk jaar hun huis wit te kalken, wat zorgt voor een geweldig straatbeeld én de bijnaam ‘het witte stadje van Puglia’. De wirwar aan steegjes in het oude centrum is een walhalla voor fotografieliefhebbers. Het ene na het andere plaatje verschijnt voor je neus; mooie trappetjes, gekleurde bloemetjes, wapperende was en betegelde koepels.
  • Ten zuiden van Alberobello vind je Martina Franca, een stadje dat gekenmerkt wordt door gebouwen in barok- en rococo-stijl. Overdadige paleizen vormen een mooi contrast met het pittoreske straatbeeld vol kleurrijke versierde balkonnetjes en waslijnen met onderbroeken.
  • Een dagje naar de kust? Op ca. een half uur rijden van Alberobello ligt Polignano a Mare. Het stadje prijkt – met dank aan haar immense kliffen – in menig reisgids. Boven op de kliffen is het oude stadscentrum gebouwd. Het is een doolhof vol straatjes met als centrale middelpunt Piazza dell’Orologio. Hierachter vind je een aantal bijzondere straatjes waar de traptreden, deuren en muren zijn voorzien van gedichten.
  • Polignano a Mare is prima te combineren met een bezoek aan Monopoli. De charme van dit vissersdorpje zit hem vooral in het leven dat – net als het water bij de oude haven – langzaam voortkabbelt. De inwoners maken onderling graag een praatje, maar zijn ook makkelijk benaderbaar voor jou als toerist.
  • Wie geen moeite heeft met een wat langere reistijd (ca. een uur) kan vanaf Alberobello de grens met de regio Basilicate oversteken. Hier vind je het bijzondere Matera, dat gekenmerkt wordt door – letterlijk! – een opeenstapeling van grotwoningen. Wandel door een haast surrealistisch landschap. Trappetje af, trappetje op en de aangegeten kilo’s van al dat lekkere Italiaanse eten is er zo weer af.
Puglia per huurauto ontdekken, Alberobello: Grand Hotel la Chiusa di ChietriWie midden in Alberobello wil verblijven, kan het beste boeken bij Trulli Holiday. Verspreid door het centrum bezitten zij meerdere originele trulli. Liever wat rustiger én met zwembad? Ga voor het luxe Grand Hotel la Chiusa di Chietri.

Otranto

Puglia per huurauto ontdekken: OtrantoOtranto is het meest oostelijke plaatsje van Puglia. Inwoners en en toeristen omarmen het massaal door de ligging aan zee, de kleurrijke haven, het oude centrum én de aanwezigheid van een stadstrand.

Wat volgens ons echter het grootste pluspunt is aan Otranto is de gemoedelijke sfeer die je ervaart als je door de smalle straatjes slentert van hoogtepunt naar hoogtepunt, al zijn dat er niet superveel. Bezoek in elk geval de kathedraal met de Capella dei Martriri, ofwel de kapel van de martelaren. Ook de stadsmuren zijn prachtig en vanaf Torre del Alfonsio heb je een waanzinnig uitzicht over de haven.

Er is daarnaast – wanneer je met een huurauto op pad wilt – genoeg te doen in de omgeving. Net als voor Alberobello hebben we een aantal fijne suggesties voor je:

  • Lecce wordt ook wel het Florence van Puglia genoemd. Best wel gek als je je bedenkt dat Florence wordt gekenmerkt door haar straatbeeld uit de renaissance. In Lecce is het barok wat de klok slaat. Dit zie je terug in o.a. gebouwen vol sierlijke details en ornamenten en het gebruik van roomwit kalksteen. Dit pietra lecce wordt vervaardigd in de buurt van de stad. Breng zeker een bezoek aan Basilica de Santa Croce, het amfitheater, het standbeeld van de heilige Sant’Oronzo en het schilderachtige Via Giuseppe Libertini.
  • Een van de meest gefotografeerde plekken van Puglia is Grotta del Poesia, ten zuiden van Roca Vecchia. Dit kleine, natuurlijk zwembad wordt omgeven door rotsen en is een plaatje om te zien. Het dankt haar naam aan het Griekse woord posia, dat waterbron betekent. Volgens de legende is het echte verhaal een stuk romantischer. Regelmatig zou een prinses hier een duik nemen en haar verschijning zou geleid hebben tot talloze gedichten. Welk verhaal ook klopt, het is wel een fijne plek om een duik te nemen.
  • Wie van Grotta del Poesia weer richting Otranto rijdt via de kust kan ook een verkoelende duik nemen bij Grotta Ronzu Beddu, Torre Sant’Andrea en Scoglio Tafaluro. Torre Sant’Andrea wordt gekenmerkt door een mooie rotsenboog.
  • Santa Cesarea Terme – dat omgeven wordt door cactusvijgen, olijfboomgaarden en de bekende stenen muurtjes die je ook in Valle d’Itria vindt – is al sinds de oudheid bekend om haar zwavelhoudende water. Rond 1920 bloeide het opeens op als kuuroord. Nu is het vooral een gezellig plaatsje voor een kop koffie!
  • Vanaf Santa Maria di Leuca, dat precies op de grens van de Adriatische en Ionische Zee ligt, kun je bij goed weer Griekenland en Albanië zien liggen. Je vindt er ook een bijzondere bezienswaardigheid; bij de 19e-eeuwse vuurtoren vind je de Basilica di Santa Maria de Finibus Terrae. Op deze plek zou Petrus voor het eerst voet aan Italiaanse wal hebben gezet. Om deze reden wordt het gezien als voorportaal van het paradijs.
  • Kalé Pólis, ofwel mooie stad, zo noemden de Grieken Gallipoli. De Italianen veranderden dit later in de huidige naam, maar dat deed zeker geen afbreuk aan hoe mooi dit stadje is. Neem een kijkje bij de oude vissershaven vol kleurrijke bootjes, bewonder diverse palazzo’s en laat je imponeren door de plaatselijke duomo.
Puglia per huurauto ontdekken: Corte dei Melograni ResortCorte dei Melograni Resort , dat op slechts 3 km van Otranto ligt, wordt omgeven door olijfbomen en is dé plek voor een rustige vakantie vol zon, cultuur en natuur. Extra fijn; het is kleinschalig en je voelt je direct welkom door het gastvrije personeel.

Alberobello & Otranto combineren?

Wie niets tegen wat langere dagjes uit en kilometers vreten heeft, kan de beide bestemmingen ook nog vanuit één hotel combineren. Alberobello & Otranto liggen op ca. 2 uur rijden van elkaar. Veel van de genoemde plaatsen bevinden zich hiertussen, waardoor de reistijd zelfs nog korter kan zijn. Combineer dus gerust!

Jouw huurauto direct geregeld!

Bovenstaande red je overigens niet als je aangewezen bent op het openbaar vervoer. En excursies zijn leuk, maar bieden wel minder vrijheid. Een auto huren in Puglia is wat ons betreft dus de beste optie.

Extra fijn is dat je die huurauto ook direct al tijdens jouw boeking via ons kunt regelen. Dat brengt ook direct wat voordelen met zich mee:

  • Alles is inclusief; je hebt geen eigen risico, maar wel een gratis glas-banden-bodem schadedekking én een aanvullende WA-verzekering van € 7.500.000,-
  • Onze partner Sunny Cars werkt uitsluitend samen met geselecteerde en betrouwbare autoverhuurbedrijven op de plaats van bestemming
  • Er is 24/7 een noodnummer beschikbaar in geval van calamiteiten

Vanuit welke uitvalsbasis wil jij Puglia per huurauto ontdekken?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *