bezienswaardigheden-oia-santorini

Waarom Oia dé must-see van Santorini is

De meest bezochte plek op Santorini is zonder twijfel Oia. Dit plaatsje is een pareltje met dank aan de prachtige pastelkleurige huisjes, charmante wit/blauwe koepeltjes en adembenemende zonsondergangen. Een must-see als je afreist naar het Griekse eiland.

Oia in een vogelvlucht

Bezienswaardigheden Oia, Santorini: centrumLaten we beginnen bij Santorini zelf. Het eiland vormt samen met o.a. Mykonos de eilandengroep Cycladen. Dit is dé plek waar je die prachtige witte huisjes en blauwe koepelkerkjes van de ansichtkaarten vindt. Groot is het eiland niet; het beslaat een oppervlakte van slechts 100 km². Ja, dat is kleiner dan ons eigen Texel!

Less is more. Althans in het geval van Santorini. Gemoedelijkheid en kleinschaligheid voeren hier de boventoon. Die kleinschaligheid vind je met name terug in de vele kleine boutique hotels, maar ook in de dorpjes in het binnenland.

Oia is wat dat betreft wel een klein beetje een uitzondering; het kleine stadje in het hoge noorden is dé trekpleister van Santorini. Genoeg vakantiegangers die het júist daarom links laten liggen. Bang voor de drukte. Ja, midden op de dag kan het er zeker druk zijn, maar laat je hier alsjeblieft niet dit mooie stadje door ontzeggen.

Een kijkje in het centrum van Oia

Hoewel de gemeente Oia in totaal een oppervlakte van bijna 20 km² beslaat, loop je in ca. 15 minuten van de ene naar de andere kant. Het kent geen noemenswaardige bezienswaardigheden, maar je zal toch keer op keer verrast worden.

Als je het stadje inloopt, kom je uit bij een moderne en relatief nieuwe boulevard. Langs deze boulevard vind je chique boetiekjes, hippe rooftopbars en goed aangeschreven restaurants.

Als je iets verder doorloopt, kom je uit bij het – wat ons betreft – mooiste deel van Oia. Hier word je getrakteerd op een uitzicht op prachtige pastelkleurige gebouwtjes en eindeloos veel trappetjes en gangetjes. Charmant! Pas wel op dat je niet jaloers wordt op de vakantiegangers die daar liggen te chillen aan hun privézwembad van de prachtige – en vaak onbetaalbare – hotels…

Visjes eten in Ammoudi Bay

Bezienswaardigheden Oia, Santorini: Ammoudi BayHet centrum is het hoogstgelegen deel van Oia. Denk niet dat als je hier alles hebt gezien, je weer kunt vertrekken. Je zou dan een ander heel bijzonder stukje missen; de haven in Ammoudi Bay. Je bereikt deze via eindeloos veel trappen vanaf het centrum, maar je kunt ook buitenom per auto of taxi afreizen. Waarom dit deel een aanrader is? Hier eet je de beste vis van Santorini.

Bij Ammoudi Fish Tavern hangen de octopussen bijv. voor je te drogen aan de waslijn. Als je niet van octopus houdt, kies je een verse vis uit de vitrine. En na afloop krijg je een gratis dessert van het huis, de Griekse variant van donuts.

Wandel van Oia naar Fira

Wie stiekem al de kaart van Santorini erbij heeft gepakt, kan zien dat het eiland zo’n beetje de vorm heeft van een halve maan. Deze vorm is ontstaan door verschillende uitbarstingen. Aan deze vulkaanrand is niet alleen Oia gebouwd, maar ook de hoofdstad Fira.

Tussen de twee plaatsen is een wandelpad. Een redelijk lange overigens, want je doet er zo’n drie tot vier uur over om van de ene naar de andere plaats te wandelen. Als je houdt van wandelen, is dit zeker een must-do. Gedurende de hele wandeling heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn, diverse plaatsjes en oh zo blauwe zee!

Zo ontvlucht je de drukte

Bezienswaardigheden Oia, Santorini: zonsondergangDit gezegd hebbende moeten we je eigenlijk al hebben overtuigd om Oia te bezoeken. Mocht je toch nog bang zijn voor te veel drukte, dan hebben we nog wat tips voor je:

Oia – en dat geldt eigenlijk ook voor de hoofdstad Fira – is met name druk vanwege de vele dagtoeristen die aanleggen met een cruiseboot. ’s Ochtends vroeg zijn deze nog niet aan wal en einde middag moeten ze alweer terug aan boord.

Door Oia voor 10.00 of na 18.00 uur te bezoeken vermijd je de cruisegangers. Ga lekker om 08.00 uur op pad en eet een keer in een van de vele leuke tentjes in die schattige pastelkleurige gebouwtjes i.p.v. in jouw hotel.

Nog een tip: rond zonsondergang gaat iedereen naar de ruïne van het oude kasteel voor het mooiste plaatje. Dit is immers een van de hoogste punten. Een mooie plek, maar kan je in die crowd écht genieten van de zonsondergang? Ga liever dineren in het eerdergenoemde Amoudi Bay en ga even van tafel tijdens de zonsondergang om naar een hoger punt te lopen.

Je kunt de zonsondergang ook vanaf het water bewonderen door een sunset cruise te boeken. Dit kan o.a. via onze partner GetYourGuide.

De leukste hotels in & rondom Oia

Bezienswaardigheden Santorini, Oia: hotelsLekkerbekkend speuren we elke keer naar de mooiste boutique hotels in Oia. Want oh, wat vind je hier bijzondere pareltjes. Een kleine selectie:

  • Een verblijf in Katikies Hotel betekent pure luxe! Niet alleen heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de caldera en haar kliffen, je hebt ook nog eens prachtige infinity pools tot je beschikking en geniet ’s avonds van voortreffelijke culinaire maaltijden.
  • Zijn luxe, een ontspannen sfeer, adults only formule, een infinity zwembad én ontbijt op de kamer dingen waar jij blij van wordt? Dan zit je goed bij Elea Resort!
  • Je kunt niet anders dan gecharmeerd zijn van Hotel Katikies Kirini. Het haast sprookjesachtige adults only hotel prikkelt al jouw zintuigen. Relax aan het zwembad op één van de luxe loungebedjes. Schuif aan in een van de beste restaurants van het eiland. Of nip van jouw cocktail terwijl je je laat verrassen door de prachtige zonsondergang.

Oia is – door de populariteit en de bijzondere hotels – niet de meest goedkope plek om te verblijven op het eiland. Gelukkig kun je het stadje vanwege de kleinschaligheid ook vanuit andere plaatsen in no time bereiken per huurauto of bus. Bekijk al onze vakanties naar Santorini voor meer mogelijkheden.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *