National Park Wadi El Gemal, Egypte

National Park Wadi El Gemal: de vallei van de kamelen

Over Egyptische pareltjes gesproken: zo’n 50 km ten zuiden van de populaire badplaats Marsa Alam ligt Nationaal Park Wadi El Gemal. Met een oppervlakte van meer dan 5.000 km² is er genoeg te zien!

Wadi El Gemal in een vogelvlucht

Gezien de relatief recente opening (2003) is Nationaal Park Wadi El Gemal een van de jongste bezienswaardigheden aan de Rode Zee. Maar zeker niet de minste! Op een mega-oppervlakte vind je een rijke variëteit aan flora en fauna, op het land en in het water.

Dat betekent dat je urenlang slenteren aan een prachtig zandstrand af kunt wisselen met een duik in het verfrissende zeewater. Neem een snorkel mee, want de onderwaterwereld is er fantastisch. Daarna kun je prachtige mangrovebossen ontdekken, waar de kamelen graag wat afkoeling zoeken. Kamelen zijn overigens niet de enige dieren die er voorkomen. O.a. gazellen en ezels hebben van het Nationaal Park Wadi El Gemal hun onderkomen gemaakt.

In het midden van het park vind je een van de grootste woestijnwadi’s van Egypte, de Wadi El Gemal, ofwel de Vallei van de Kamelen. Hier dankt het park ook haar naam aan.

Waar de naam Wadi vandaan komt? Een wadi is een rivierdal in een droog gebied dat voor het grootste deel van het jaar ook droog staat. Totdat het met bakken uit de hemel komt en de wadi volstroomt met water. Aan dit water dankt het nationaal park haar verscheidenheid aan flora en fauna.

Bijzonder is het contrast tussen de oostelijke en westelijke woestijn. Waar het westen vooral een reusachtige zandbak is, heeft het oosten veel meer kleur. Dit komt doordat de Wadi El Gemal heeft gezorgd voor een uniek ecosysteem dat water uit de bergen brengt. Naast de rijke flora en fauna vind je in dit deel van het park massieve rotsen en bergen.

National park Wadi el Gemal

Een kijkje op Wadi El Gemal Eiland

Aan de kustlijn van Nationaal Park Wadi El Gamal vind je diverse eilandjes. Het meest bekende eiland is het gelijknamige Wadi El Gemal Eiland. Samen met de andere eilanden is dit de broedplaats voor diverse vogelsoorten.

In het water rondom de eilanden kun je zomaar een dolfijn spotten of oog in oog komen te staan met de zeldzame soepschildpad. En wist je dat deze leeft van o.a. het lokale zeegras dat hier groeit? De kust herbergt daarnaast meer dan 100 vissoorten.

De lange smaragdengeschiedenis

Wadi El Gemal staat bekend om de rijke mineralen die je er vindt. Sterker nog; deze mineralen waren de reden dat hier al voor de Romeinse tijd een smaragdmijn te vinden was. De oude nederzettingen rondom de mijnen kun je met een georganiseerde tour nog steeds bezoeken.

De meest bekende nederzetting is Mons Smaragdus (ook wel bekend als Emerald Mountain). Hier heb je de mogelijkheid om een oude mijn te bezoeken en er is een tempel uit rotsen gehouwen. Deze is gewijd aan de god Isis.

En om nog even bij de smaragden te blijven; smaragden werden na hun vondst getransporteerd naar het Romeinse dorpje Umm Kabu, waar ze klaar werden gemaakt voor de export over de Nijl. Ook dit dorpje kan je nog bezoeken. Smaragden werden ook verwerkt vanuit het dorpje Marfuah. Als je dit dorpje bezoekt, combineer je het bij veel tours met een bezoek aan de nabijgelegen heuvel. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en de ruïnes van een Romeins fort.

Op zoek naar mangrovebossen en gazelles

De wadi mond bij Ras Baghdadi uit in een delta met een moeras van 500 m². Hier komt zoet water samen met zout water. Op en rond deze plek vind je mangrovebossen. Mangroven kunnen namelijk eenvoudig zout water overleveren; de wortels filteren het zeewater en de bladeren trekken de zoutkristallen aan. Als je goed kijkt, zie je ze ook op de bladeren liggen.

Uniek in Nationaal Park Wai El Gemal is overigens ook de Salvadora Persica, een boom die ook wel bekend staan als de Tandenborstel Boom. Van oudsher werden de takjes van de boom gebruikt als tandenborstel. En met dank aan een overvloed aan zoet water (relatief gezien) is de delta ook dé plek om vossen, gazellen en wilde katten te spotten.

National park Wadi el Gemal - mangrove
Elders in de woestijn vind je acacia bomen. Deze kunnen de droge omstandigheden overleven doordat hun buitengewoon lange wortels het grondwater diep onder het oppervlak gebruiken om zichzelf te voeden.

Wadi El Gemal bezoeken

Ga je graag zelfstandig op pad als je op reis bent? Skip dat nu een keertje. Het nationale park is zo groot dat verdwalen eenvoudig is. Teruggevonden worden door redders is een stuk lastiger. Ga dus altijd georganiseerd op pad of regel een privégids die Wadi El Gemal op zijn duimpje kent!

Verblijf in Gorgonia Beach Resort

Uniek: je kunt ook overnachten in Nationaal Park Wadi El Gemal. Het luxe Gorgonia Beach Resort ligt namelijk in het natuurpark. Het hotel ligt direct aan een privéstrand en beschikt over een eigen huisrif.

Er staan meerdere restaurants tot je beschikking en je hebt de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven. Afkoelen kan in één van de zwembaden en er zijn diverse sportfaciliteiten. Kinderen vermaken zich met dank aan het kinderbad, de miniclub, een speeltuin en de kinderdisco. Alles in huis voor een geslaagde zonvakantie dus!

National park Wadi el Gemal - Gorgonia Beach Resort

Wil je meer te weten komen over Nationaal Park Wadi El Gemal, dan rest je maar twee dingen; een vakantie boeken naar de Egypte. Enjoy!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *