Vesuvius Napels

Napels: maak kennis met de verwoestende vulkaan Vesuvius

Van diep in de vulkaan begint de lava op te borrelen. Met een oorverdovend geweld spuwt de Vesuvius vuur, as en rots de lucht in. Vandaag, 24 augustus, staat in het teken van de machtige vulkaan Vesuvius en zijn bekende uitbarsting in 79 n.C.

Een stukje geschiedenis

Vesuvius Napels, stukje geschiedenisDe Vesuvius, een vulkaan ten zuidoosten van de Italiaanse stad Napels, mag dan nu al jarenlang niet zijn uitgebarsten, dat was wel anders in het jaar 79 n.C. De eerste tekenen vormden zich in de ochtend van 24 augustus met rook uit de berg. Het duurde niet lang voordat een regen van as de omgeving teisterde. De dag erna kwam de lava los, reisde kilometers af en vernietigde alles in zijn pad.

De uitbarsting verzegelde het lot van velen. De vulkaan verwoestte steden zoals Pompeï en wist duizenden mensen onder de lava te bedelven. Er woonden (en wonen) namelijk tal van mensen aan de voet van de vulkaan. Hiermee is het een van de gevaarlijkste vulkanen in de wereld.

Al is de Vesuvius een actieve vulkaan, je kunt vandaag de dag veilig de vulkaan bezoeken, omdat de Vesuvius goed wordt gemonitord. Kies je hiervoor dan duik je in één van de relevantste stukken Romeinse geschiedenis. Eén die een onbetwiste indruk weet achter te laten.

De Vesuvius beklimmen

De vulkaan beklimmen, kan ik uit eigen ervaring vertellen, is iets wat je niet wilt missen. Pas wanneer je de Vesuvius beklimt, word je je ervan bewust hoe machtig groot dit stukje Moeder Natuur is. Je kunt helemaal naar boven lopen, tot aan de top waar je in het hart van de vulkaan kijkt. Meestal komt er nog rook uit de krater. Dankzij de aangelegde paden is deze wandeling eenvoudig af te leggen overigens.

Niet alleen de Vesuvius zelf is indrukwekkend, maar ook het uitzicht wat daarbij gepaard gaat. Je kijkt uit over Napels en andere omliggende dorpen en steden. Er zijn meerdere plekken waar je schitterende foto’s kunt maken.

Een tip: neem een steentje mee tijdens jouw klim. Zo heb je een leuke gratis souvenir die je aan jouw tocht naar de Vesuvius zal doen herinneren.

De opgravingen van Pompeï en Herculaneum

Vesuvius Napels, opgravingen PompeiMisschien nog wel indrukwekkender zijn de opgravingen van Pompeï en Herculaneum. Beide dorpen zijn op verschillende manieren door de Vesuvius bedolven. Pompeï kreeg te maken met as en giftige gassen waar Herculaneum werd bedekt met een stroom gloeiendhete lava.

In Pompeï kan je daadwerkelijk uren rondlopen. Ben je minder bekend met de Romeinse geschiedenis? Dan is het aan te raden om je door een gids te laten rondleiden. Zo leer je meer over de belangrijkste gebouwen en de bewoners van Pompeï.

Het dorp Pompeï zal je mogelijk bekender in de oren klinken dan het dorp Herculaneum. Toch is Herculaneum van de twee juist door de lava het best bewaard gebleven. Je krijgt dan ook een goed idee van hoe men hier gewoond heeft, omdat het grootste deel van de gebouwen intact is gebleven.

Vesuvius Napels, Hotel DianaWil je de opgravingen en de Vesuvius tot in de puntjes ontdekken? Dan is Hotel Diana your kind of place. Dit hotel ligt namelijk in de buurt van de opgravingen van Pompeï! Ook zit je om de hoek van het station, zodat je direct naar Napels kunt.

Ontdek Napels

Bezoek je de Vesuvius, dan is het ook erg leuk om in het nabijgelegen Napels te verblijven. Passeer dan zeker niet de kans om een wandeling door deze Italiaanse stad te maken. Het oude centrum van Napels is namelijk een plaatje. Niet voor niets staat deze op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het pronkstuk is de Castel Nuovo, een kasteel dat stamt uit de 13e eeuw.

Maar er zijn meer prachtige bezienswaardigheden die deze plaats uniek maken. Zo zijn er diverse paleizen, waarvan het Koninklijk Paleis de kroon spant. Ook is er een wereldberoemd operatheater, het Real Teatro di San Carlo.

Verblijf je in Napels dan pak je fijne voordelen, omdat Napels geenszins duur is. Voor een pizza of pasta en een Italiaanse cappuccino betaal je niet de hoofdprijs. En dit is ook nog eens heel erg lekker, want Napels staat bekend om zijn fantastische keuken. Loopt het water bij jou al in de mond?

Heb je Napels op het oog voor jouw eerstvolgende vakantie? Bekijk dan ons volledige aanbod vol voordelige vakanties.

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *