alles-over-ischia-italie

Idyllisch Ischia; maak kennis met dit Italiaanse eiland

Een nieuwe bestemming in ons aanbod: Ischia. Naar dit eilandje voor de kust van Napels bieden wij sinds kort vakanties aan. Tijd om je kennis te laten maken met deze parel in de Tyrreense Zee.

Ischia in een vogelvlucht

Alles over Ischia, strandIschia is een vulkanisch eiland in de baai van Napels. Het heeft een oppervlakte van ruim 46 km² en is daarmee net iets groter dan Schiermonnikoog. Als je nu bang bent dat je snel uitgekeken bent op Ischia kunnen we je geruststellen; het eiland biedt meer dan genoeg opties voor een veelzijdige zonvakantie. Daarover later meer.

Het eiland telt ca. 60.000 inwoners en wordt vanwege de vele bossen ook wel het ‘groene eiland’ genoemd. Natuurliefhebbers zijn hier dus zeker weten aan het juiste adres. Daarnaast staat Ischia bekend om haar thermale bronnen en modderbaden; mensen met reuma of een botziekte komen hier dan ook graag.

Nog een korte duik in de geschiedenis van het eiland. De Grieken hebben Ischia lange tijd in handen gehad. Vanaf de vierde eeuw voor Chr. werd het eiland door de Romeinen bezet. Vanaf het eiland werd o.a. onbewerkte gebakken klei, terracotta en ander aardewerk verhandeld.

Het eiland is door uitbarstingen van de gelijknamige vulkaan Ischia ontstaan. In 1302 vond de laatste uitbarsting plaats en kreeg het eiland haar huidige vorm.

Castello Aragonese, dé must-see van Ischia

Alles over Ischia, kasteelVoor de kust van Ischia ligt op een rotsachtig schiereilandje Castello Aragonese. Dit middeleeuwse kasteel wordt via een dijk verbonden met het vasteland van Ischia en is een echte must-see.

Het kasteel is stokoud; zo’n 2.500 jaar. Het werd gebouwd door een Siciliaanse heerser uit het plaatsje Syracuse en werd in die tijd Castrum Gironis genoemd. In de middeleeuwen werd het eiland Insula Minor genoemd, oftewel klein eiland. In de Renaissance kwam het in handen van de koninklijke Aragonese-familie, waaraan het kasteel haar huidige naam dankt.

In 1441 werd het eiland met een stenen brug verbonden met het eiland Ischia en werden de muren versterkt om piraten buiten te houden. Rond 1700 woonden er ca. 2.000 families op het piepkleine eilandje en vond je er maar liefst 13 kerken. Het eiland werd in 1809 belegerd door Britse troepen en bijna compleet verwoest.

In 1912 is het kasteel verkocht aan een privé-eigenaar en sindsdien is het – mede dankzij toegangsprijzen – weer zoveel mogelijk in oude glorie hersteld. Wil je het Castello Aragonese bezoeken? Dat kan dagelijks vanaf 09.00 uur tot zonsondergang. Een kaartje kost ca. € 10,- voor volwassenen.

Ischia-Stad

Alles over Ischia, stadJouw eerste kennismaking met Ischia zal waarschijnlijk zijn met Ischia-Stad, de hoofdstad van het eiland. Deze stad kent twee kernen; Ischia Ponte en Porto. De dijk naar het bovengenoemde Castello Aragonese vind je in het deel Ischia Ponte. In Porto vind je de haven van Ischia.

De gezelligheid van Ischia vind je met name aan de Riva Destra, met tal van bars en restaurants, en in de winkelstraat Corso Vittoria Colonna. De must-see van Ischia is – naast Castello Aragonese – Torre di Guevara, ook wel bekend als Torre di Michelangelo. Deze toren, die werd gebouwd in 1433, deed dienst als verdedigingswerk voor het eiland.

Waarom Torre di Guevara ook wel Torre di Michelangelo wordt genoemd? Dat heeft alles te maken met de wereldberoemde kunstenaar die een tijdje in de toren zou hebben gewoond. In de toren zijn een aantal fresco’s gevonden die vermoedelijk van zijn hand zijn. Tegenwoordig wordt de toren – samen met de omliggende tuin – gebruikt voor exposities.

Alles over Ischia, Italië, Hotel Cleopatra IschiaMidden in het gezellige Ischia-Stad ligt Hotel Cleopatra Ischia. Castello Aragonese en het strand vind je op loopafstand. Liever relaxen bij een thermaal zwembad? Er is altijd wel een plekje te vinden bij dit kleinschalige hotel!

De mooiste stranden op Ischia

Alles over Ischia, strandIschia kent prachtige stranden met fijn zand. In het plaatsje Ischia is het strand van Cartaromana een aanrader. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op Castello Aragonese. Je vindt dit strand bij Ristorante Da Maria. Je moet er wel wat voor over hebben om er te komen (lees: een stevige wandeling bergopwaarts), maar dan kun je daarna wel ultiem chillen.

Wil je liever op een strand relaxen dat iets makkelijker te bereiken is? Dan zijn de stranden La Mandra en Lido aanraders. Heb jij een huurauto tot je beschikking? Ischia kent nog meer mooie stranden voor een flinke strandhop-sessie:

  • In de baai van Lido di San Montano, aan de noordkant van het eiland, vind je een idyllisch strandje omgeven door hoge rotsen.
  • Het brede strand van Spiaggia della Chiaia is de ideale plek voor families. Het zachte zand is ideaal om in te spelen en dankzij het langzaam in zee aflopende water kunnen kinderen veilig zwemmen.
  • Op het langgerekte strand van Sant’Angelo aan de zuidkust is altijd wel een plekje vrij. Dankzij de vele strandbarretjes en -restaurantjes kun je een ligbedje en parasol huren en is eten & drinken altijd binnen handbereik.
  • Het mooiste strand van Sant’Angelo ligt echter op een schiereilandje voor de kust van het vissersdorpje. Dit smalle strand leidt naar een hoge rots en is echt een unieke plek voor een flinke zonsessie.

Nog meer bezienswaardigheden op Ischia

Alles over Ischia, ForioIschia is de perfecte bestemming om een strandvakantie te combineren met leuke uitstapjes. Er is namelijk genoeg te zien op het eiland.

  • De berg Monte Empomeo is een echte blikvanger met zijn hoogte vam 787 meter. Op de vruchtbare hellingen van deze berg vind je wijngaarden en bossen. De top is bedekt met een laagje witte lava, een herinnering aan de vulkanische oorsprong van het eiland. Een verkenningstocht over de berg start je het beste in Serrara Fontana.
  • Acquedotto dei Pilastri is een aquaduct uit de 16e eeuw. Dit bouwwerk vervoerde het water van een hoogte van 400 meter omlaag, over een lengte van ca. 550 meter.
  • Op Ischia vind je verschillende plekken zogenaamde thermen en natuurlijke bronnen. Casamicciola (aan de noordkust) en Barano (aan de zuidkust) zijn de belangrijkste. Mensen met reuma of een botziekte kunnen hier genieten van de helende werking van de vulkanische modder en het heilzame water. Maar ook als je niet aan een van deze ziektes lijdt is het heerlijk om een spa-dagje te plannen.
  • In de tuinen van Giardini La Mortella waan je je voor even in het paradijs. Deze kleurrijke tuin vol met palmen, cipressen, citrusbomen, parasoldennen, aardbeibomen, fonteinen en watervallen is een heerlijk rustpunt tijdens jouw vakantie op Ischia.
  • In het plaatsje Forio vind je de mooiste kerk van heel Ischia, de Madonna del Soccorso. Deze kerk is op een muur boven zee gebouwd en biedt een schitterend uitzicht over de omgeving. Het witte gebouw steekt daarnaast prachtig af tegen het helderblauwe water. Wauw!
Alles over Ischia, Italië, Park Imperial Terme HotelVlakbij Forio vind je Park Imperial Terme Hotel. Met dank aan het strand op loopafstand, het fijne zwembad en de uitstekende wellnessfaciliteiten wordt het een heerlijke én relaxte vakantie.

Praktisch!

Ischia is een klein eiland en heeft geen luchthaven. Als je een vakantie boekt naar Ischia vlieg je daarom op de Italiaanse stad Napels. Vervolgens vaar in ca. 1 tot 1,5 uur met een ferry naar Ischia. Wanneer er bij jouw reis een transfer is inbegrepen, is deze overtocht al voor je geregeld.

Houd er rekening mee dat wanneer jouw vlucht laat of vroeg aankomt er misschien geen ferry meer vaart. Als je een reist boekt waar de transfer bij de prijs inbegrepen is, wordt er een overnachtingshotel voor je geregeld en kun je de volgende dag naar Ischia varen.

Ben jij net als wij ook enthousiast geworden over Ischia? Check dan snel ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *