Mooiste Zuid-Egeïsche Eilanden

Ga je mee? De mooiste Zuid-Egeïsche Eilanden

Zeg je Kos, Rhodos of Santorini dan weet iedereen waar je het over hebt. Maar zeg je Zuid-Egeïsche Eilanden dan valt er niet altijd direct een kwartje. Tijd voor verandering! Na het lezen van dit artikel weet je wel alles over de Griekse eilanden en kies je eenvoudig welk eiland het beste bij jou past.

Zuid-Egeïsche Eilanden in een vogelvlucht

De Zuid-Egeïsche Eilanden vormen samen één van de dertien regio’s van Griekenland. De regio bestaat – en de naam verklapt het eigenlijk al – uit de zuidelijk gelegen eilanden in de Egeïsche Zee. Ter beeldvorming: deze zee vind je tussen het Griekse vasteland en Turkije.

Welke eilanden hieronder vallen? De eerdergenoemde eilanden Kos, Rhodos en Santorini zijn de meest bekende. Maar daar mag je ook nog o.a. Karpathos, Mykonos, Paros en Naxos bij optellen.

Hoe je weet welk eiland het beste bij jouw vakantievoorkeuren past? We zetten ze voor je op een rij, dan hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Gemoedelijk Kos

Mooiste Zuid-Egeïsche Eilanden: KosKos behoort steevast tot onze top 3 Griekse eilanden en dat is natuurlijk niet zonder reden. Naast dat je hier – overigens net als op alle andere Zuid-Egeïsche eilanden – het ultieme Griekenland-gevoel ervaart, is het ook nog eens een heel gemoedelijk eiland.

Het heeft een relatief klein oppervlakte (nog geen 300 km²) en je kunt het eenvoudig per huurauto ontdekken. Of per fiets. Want door het vlakke noorden is Kos hét fietseiland van Griekenland. Ideaal als je bijvoorbeeld in de buurt van Kos-Stad verblijft en ’s avonds de levendigheid wilt opzoeken in de hoofdstad.

Ga je voor gemoedelijkheid? Kies dan voor een van de oostelijk gelegen badplaatsen, waaronder Tigaki. Families komen hier maar al te graag met dank aan het langzaam in zee aflopende strand. De barretjes aan het strand zorgen voor de nodige gezelligheid en watersporten kun je er volop beoefenen.

Een dagje sightseeing? Voor cultuur ga je naar de eerdergenoemde hoofdstad Kos-Stad, in het bergdorpje Zia geniet je van een vers visje bij zonsondergang, relaxen kan in de Embros Thermen en voor een ultiem dagje strand tippen we Paradise Beach.

Check al onze reistips voor Kos

Mitsis Family Village Beach Hotel, KosMitsis Family Village Beach Hotel is een ideale plek voor een vakantie met het hele gezin. Jump in het zwembad, maak gebruik van faciliteiten voor jong & oud en verblijf o.b.v. all inclusive. Het strand ligt op een steenworp afstand!

Stijlvol Mykonos

Mooiste Zuid-Egeïsche Eilanden: MykonosMykonos wordt ook wel het Ibiza van Griekenland genoemd. Waarom? Dit dankt het eiland met name aan de trendy beach clubs en luxe bars én de geweldige boutique hotels.

De waterkant in Mykonos-Stad is the place to be in de avonduren. Voor welk rooftop terras ga jij? En andere hippe plek is Super Paradise Beach. Overdag chill je hier op een ligbedje en ’s avonds klinken er op zwoele zomeravonden de beats van bekende dj’s.

Maar Mykonos is meer dan alleen trendy. Heb je een huurauto tot je beschikking en wil je kennismaken met de authentieke kant van het eiland? Maak dan een rondtocht langs de dorpjes in het binnenland. Eentje die je niet mag overslaan is Ano Mera.

Dé plek voor cultuur blijft echter het eerdergenoemde Mykonos-Stad. Het oude centrum wordt gekenmerkt door smalle, kronkelige straatjes met eindeloos veel witte huisjes en gekleurde balkonnetjes. Kerkjes en koepeltjes (waaronder de prachtige Panagia Paraportiani) kom je er veelvuldig tegen.

Check al onze reistips voor Mykonos

Super Paradise Suites, MykonosIn stijl verblijven op Mykonos? Super Paradise Suites – juist, aan dat mooie strand! – heeft een zwembad en ligging to die for. In het restaurant proef je van de Griekse keuken en aan de bar worden fijne cocktails geserveerd.

Cultureel Rhodos

Mooiste Zuid-Egeïsche Eilanden: RhodosBen je op zoek naar cultuur op de Zuid-Egeïsche Eilanden, dan moet je wat ons betreft op Rhodos zijn. Waarom? Omdat de hoofdstad Rhodos-Stad – althans, het oude gedeelte – zo uit de middeleeuwen lijkt weg te lopen. Alles binnen de stadsmuren is meer dan 2.400 jaar oud. Prachtige gebouwen (waaronder het Paleis van de Grootmeesters) sieren hier het straatbeeld.

Ook op de rest van het eiland valt genoeg te beleven. Zo is het witte stadje Lindos een absolute must-see. Het dorpje wordt – en de naam doet het al vermoeden – gekenmerkt door witte huisjes en bovenaan het dorpje vind je de Akropolis. Vanaf hier word je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de baai.

Andere aanraders zijn de opgravingen van Kamiros, de Vlindervallei, de Zeven Bronnen (Epta Piges) en het Klooster van Tsambika. Voor een wijnproeverij ga je naar het dorpje Empona.

Check al onze reistips voor Rhodos

CCasa Cabana Boutique Hotel & Spa, RhodosVind je dat je deze zomer wel een extra bijzondere vakantie hebt verdiend? Casa Cabana Boutique Hotel & Spa is een stijlvol en kleinschalig complex met naar keuze kamers met privézwembad. Ook fijn: de ligging te midden van restaurants en barretjes.

Charmant Santorini

Mooiste Zuid-Egeïsche Eilanden: SantoriniSla een gemiddelde reisgids over Griekenland open en je ziet witte kerkjes met blauwe koepeltjes. Deze foto’s zijn in de meeste gevallen gemaakt op Santorini, waar de kerkjes haast niet te tellen zijn. Charmant! Maar er is meer dat dit Zuid-Egeïsche eiland zo geliefd maakt…

Neem bijvoorbeeld het noordelijk gelegen plaatsje Oia. Het wordt gekenmerkt door pastelkleurige huisjes, die door kleine trappetjes (trek je sneakers aan!) met elkaar verbonden zijn. Tijd om te lunchen? Ga naar de lagergelegen haven en bestel een verse vis uit de vitrine. Op een weegschaal wordt hij voor je afgewogen & à la minute klaargemaakt.

Santorini herbergt meer bijzondere plekken. Neem nu bijvoorbeeld Red Beach, dat haar naam echt eer aan doet. En in de hoofdstad Fira vind je de schilderachtige katholieke wijk met een wirwar aan witte straatjes. Aan de oostkust vind je prachtige stranden.

Check al onze reistips voor Santorini

Finikia Memories, SantoriniSantorini biedt prachtige hotels met infinity of privézwembaden, maar die zijn niet allemaal even goedkoop. Ga voor een betaalbaar alternatief; het kleinschalige en stijlvolle Finikia Memories. Extra fijn: het ligt op loopafstand van het centrum van Oia.

Nog meer Zuid-Egeïsche Eilanden om te ontdekken

Bovenstaande eilanden zijn de meest populaire Zuid-Egeïsche Eilanden, maar er zijn ook nog wat minder bekende en vooral minder toeristische eilanden. Check deze ook zeker even:

  • Helderblauw water, prachtige zandstranden, schilderachtige dorpjes, groene berghellingen en een grillige kustlijn: het zijn slechts enkele kenmerken van Karpathos, het ‘kleine broertje’ van Rhodos. Klinkt fantastisch, niet?!? Toch hebben nog niet veel mensen dit eiland ontdekt. En dat heeft zo zijn voordelen; het is er rustiger dan op bovenstaande Zuid-Egeïsche Eilanden.
  • Wil jij een zonnig klimaat, landschappen vol olijfbomen, spierwitte dorpen, adembenemende zonsondergangen en de mooiste stranden zonder dat je dit moet delen met veel toeristen? Dat is wat je in het kort kunt verwachten tijdens een vakantie op Naxos.
  • Ook op Paros heeft het toerisme nog niet echt zijn weg gevonden. En dat betekent dat je hier in sfeervolle tavernes tussen de locals geniet van lokale gerechten. De eindeloze zandstranden hoef je niet met veel mensen te delen en… oh, die landschappen!

Welk van de Zuid-Egeïsche Eilanden past het beste bij jou?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Ga je mee? De mooiste Zuid-Egeïsche Eilanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *