Lokale specialiteiten Valencia

Valencia voor foodies! Maak kennis met de lokale specialiteiten

Reizen & eten; voor ons is het onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een vakantie is simpelweg gewoon niet compleet zonder kennis te maken met lokale specialiteiten. En Valencia kent er heel wat! Proef je mee?

De lokale specialiteiten van Valencia in een notendop

Wie voor lokale specialiteiten naar Valencia gaat, kan beter de week daarvoor maar weinig eten en het tijdens vakantie inhalen. Er is zovéél te proeven! En dan hebben we het niet alleen over de tapas in overvloed en de sangria die er in de zomer niet aan te slepen is.

We zetten de belangrijkste lokale specialiteiten van Valencia op een rij. En voor sommigen hebben we ook nog direct leuke adresjes voor je. Waar ga jij proeven?

Paella de Valenciana

Lokale specialiteiten Valencia: paellaPaella is een typisch Spaanse specialiteit. Maar wist je dat dit van oorsprong uit Valencia komt en dat families hier nog altijd graag op zondagmiddag samenkomen om het samen te eten? Jij kan ook kennismaken met Paella de Valenciana tijdens jouw stedentrip.

Op bijna elke menukaart hebben ze deze variant – met o.a. kip en konijn – wel staan. Voor de lunch, want paella is doorgaans geen dinergerecht. Let wel op waar je hem besteld; het duurt ca. 30 minuten voor de paella vers is bereid. In veel toeristenwijken staat jouw bord echter binnen 10 minuten op tafel. Niet speciaal voor jou bereid dus!

Zeker zijn van een goede en verse paella? Ons favoriete adres (en ook dat van locals) is Casa Carmela. Alleen voor de lunch geopend en in het weekend stampvol. Even reserveren dus!

Aqua de Valencia

It’s all in the name? Niet helemaal! Aqua de Valencia mag dan wel uit Valencia komen, water is het zeker niet. Deze cocktail bestaat ‘enkel’ uit wodka, cava, gin, sinaasappel en suiker.

Dit drankje werd in de jaren 60 bedacht door Constante Gil Rodríguez, een kunstenaar en mede-eigenaar van de kroeg Cervecería Madrid de Valencia. Vanaf de jaren 70 werd het steeds populairder; zo populair dat Constante er patent op wilde krijgen. Dat mislukte en hij kreeg er flink wat concurrentie bij. Het werd inmiddels bijna overal verkocht.

Hoewel je natuurlijk het liefst naar Cervecería Madrid de Valencia zou gaan om Aqua de Valencia te proeven, is dit helaas niet mogelijk. De kroeg sloot haar deuren in 2000. Een goed alternatief is Sant Jaume aan Calle de Caballeros.

Horchata

Lokale specialiteiten Valencia: horchataHorchata (oxhata in het Valenciaans) wordt in veel stalletjes op straat aangeboden. Het is een melkachtig drankje gemaakt van chufas (aardamandelen, niet te verwarren met gewone amandelen), water en suiker. De inwoners drinken het graag als verkoeling op warme dagen en als toerist kan je niet anders dan hier in inburgeren.

Gek genoeg is het niet eens 100% zeker dat horchata uit Valencia komt. Het woord horchata vind zijn oorsprong namelijk in Italië, taalkundig zou het horchada moeten heten als het een Spaans drankje is. Horchada is overigens het Italiaanse woord voor gerst, waar het drankje van oorsprong van werd gemaakt.

Tegenwoordig wordt het drankje dus gekenmerkt door de aardamandelen, in de volksmond ook wel tijgernootjes genoemd. Deze werden al gebruikt in het oude Egypte en de Perzen en Arabieren zijn al eeuwen dol op de amandelen; ze zouden goed zijn voor de spijsvertering. Een extra pluspunt, buiten dat het gewoon lekker is.

Waar je horchata het best kunt proeven? De inwoners komen graag samen bij Horchatería de Santa Catalania en bestellen dan naast hun drankje verse fartons. Dit is een lokale lekkernij van zoet deeg met poedersuiker. Lekker ook om de ochtend mee te starten!

Nog meer Valenciaanse specialiteiten

  • Churros worden haast in elke Spaanse stad wel gegeten, zo ook in Valencia. Maar lekkerder zijn eigenlijk Buñuelos de calabaza. Deze oliebollen met pompoen koop je bij voorkeur bij Buñoleria El Contraste in de opkomende wijk Ruzafa.
  • Dol op anijs? Dan is het alcoholische drankje cazalla een aanrader. Wel sterk, dus graag met mate. Traditionele cafés laten je dit drinken uit een grote, aardewerken kan. Dit kan o.a. bij Tasquita La Estrecha.
  • Hoe je turron het beste kunt omschrijven? Een combinatie tussen karamel en nougat, en dan een beetje kleverig. En verkrijgbaar in talloze varianten. Wij raken niet snel uitgegeten! En hoe leuk is het om deze Valenciaanse specialiteit als souvenir mee te nemen voor het thuisfront. Ga hiervoor naar Turrones Ramos, op loopafstand van de kathedraal te vinden.

Een kijkje op de lokale markten

Lokale specialiteiten Valencia: marktenHoe je nog meer kennis kunt maken met de lokale specialiteiten van een stad? Door een kijkje te nemen op een van de markten. In Valencia zijn er meerdere, Mercado Central is de meest bekende.

Mercado Central is één van de oudste en grootste overdekte markten van Spanje. Al in 1839 werd Mercado Nuevo, de voorloper van de huidige markt, geopend. Maar Valencia werd groter en groter en de markt werd te klein voor de vraag van de inwoners. In 1914 – na een flink beraad en meerdere projecten met diverse lokale architecten – startte de bouw van de huidige markt. Het project werd afgerond in 1928 en nog altijd doen de locals hier massaal hun dagelijkse inkopen.

Wat je er zoal kunt vinden? Sinaasappels, ook al zo’n lokale specialiteit van Valencia, worden er in overvloed aangeboden. Dat geldt ook voor olijven, kazen, hammen en verse vis. Laat je ogen overigens niet alleen op de vele verswaren vallen; ook het gebouw is prachtig

De leukste foodtours

Kennismaken met de smaken en specialiteiten van Valencia? Boek een uitgebreide foodtour. Hierbij bezoek je een tiental adresjes in het oude centrum & maak je direct kennis met een groot deel van de hierboven genoemde specialiteiten. Ook de alcoholische drankjes, dus proef riant; alles voor een goede bodem! Extra leuk: de gids – in sommige gevallen zelfs Nederlandssprekend – kan je alles vertellen over de ingrediënten en bereidingswijzen van de specialiteiten.

Valencia niet verlaten zonder eigengemaakte paella? Volg een cursus paella maken in een authentiek landhuis op een half uurtje rijden van de stad. Je krijgt gratis vervoer en in vier uur tijd leer je alle ins en outs. Na afloop krijg je recepten én een deelnamecertificaat mee.

Met een lokale gids de beste lokale markten van Valencia bezoeken? Ook daar is een fijne tour voor. Bij elke markt maak je weer kennis met nieuwe Valenciaanse specialiteiten en dan sluit je óók nog eens af met een geweldige paella-lunch.

Een avondje tapas eten?

Lokale specialiteiten Valencia: tapasrestaurantsEn wat is een vakantie in Spanje zonder een avondje tapas? In Valencia heb je de keuze uit een flink aantal tapasbars. We geven je een aantal suggesties:

  • Het Andalusische tapasrestaurant El Albero is op-en-top Spaans. Authentieke tegeltjes en Spaanse posters sieren de muren en daartussen kletsen de locals er druk op los. Terwijl ze genieten van Spaanse kroketjes, gazpacho en gefrituurde baby-inktvisjes. Extra fijn: het buitenterras met hoge tonnen waar je aan kan zitten.
  • Op zoek naar een bijzonder tapasrestaurant in de opkomende wijk Ruzafa? Ga een avond dineren bij Canalla Bistro. Tapas in een nieuw jasje om je vingers bij af te likken. En kijkend naar de kwaliteit ook nog eens betaalbaar!
  • Drinken & eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden bij La Pizarra. Dit tapasrestaurant hanteert een uniek systeem; bij elk glas drinken (of dit nu wijn, bier, frisdrank of water is) krijg je een kleine tapa geserveerd. Laat je verrassen! Ze hebben daarnaast ook een ‘echt’ menu. Dit wisselt continu en staat op een groot krijtbord geschreven.
  • Wie in het hart van het oude centrum verblijft, heeft geweldige tapasrestaurants binnen handbereik. Eten in gemoedelijke huiskamersfeer? Breng een avond door bij Tintofino Ultra Marino.

Ook leuk: slenter door de straatjes en kijk simpelweg waar de locals naar binnen gaan. Dit zijn vaak de beste adresjes!

Loopt het water je in de mond na het lezen over al deze lokale specialiteiten in Valencia? Bekijk ons voordelige aanbod & vlieg naar de Spaanse stad om al dit lekkers te proeven.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *