Cumbuco, Brazilië

100% laidback garantie in het Braziliaanse Cumbuco

Er heerst een relaxte sfeer, het is hét kitesurfersparadijs van Brazilië en toerisme kennen ze er nog maar een klein beetje. We hebben het over Cumbuco, een van de nieuwste bestemmingen in ons aanbod.

Cumbuco in een vogelvlucht

Het vissersdorpje Cumbuco ligt in het noordoosten van Brazilië, nabij de bekende stad Fortaleza. Deze stad herbergt maar liefst 25 km aan strand. Toch raden we aan om vanaf hier af te reizen naar Cumbuco. Oók daar heb je genoeg strand tot je beschikking. En dat strand hoef je met minder mensen te delen…

Het toerisme in Cumbuco staat voor Braziliaanse begrippen echt nog in de kinderschoenen. Authenticiteit vind je hier zeker nog, maar de hotels en restaurants zijn wel ingericht op westerse toeristen. Met dank aan het klimaat kun je hier dan ook het hele jaar door genieten van een tropische én relaxte zonvakantie.

Je vliegt in nog geen 10 uur rechtstreeks van Amsterdam naar Fortaleza met KLM. Vanaf daar ben je in ca. 45 minuten rijden in Cumbuco.

Cumbuco, het kitesurfersparadijs van Brazilië

Cumbuco, Brazilië: kitesurfenHet kilometerslange strand van Cumbuco nodigt uit om de hele dag te zonnen. En laid back met een cocktail in je hand elke avond genieten van een prachtige zonsondergang is geen straf. Maar het strand biedt meer mogelijkheden. Kitesurfen bijvoorbeeld.

De sport is hier mateloos populair. Zo populair dat het uitgeroepen is tot de kitesurfstad van het land en op wereldniveau prijkt het steevast in de top 10-lijstjes. Elk jaar worden hier ook niet zonder reden de wereldkampioenschappen kitesurfen gehouden. Met name tussen juni en februari vind je hier de beste wind van Brazilië.

De vele surfscholen aan het strand ontvangen je dan ook met open armen. Voor beginnerslessen of cursussen voor gevorderden. Extra pluspunt: veel hotels beschikken over een eigen kitesurfschool en/of leraar.

Aan de rand van het strand vind je prachtige zandduinen, op sommige plekken tot wel 200 meter hoog. De duinen bieden de mogelijkheid om een avontuurlijke buggytour te maken. Ook leuk: ga een middagje sandboarden.

Nog meer doen in Cumbuco

Cumbuco, Brazilië: zandduinenIn Cumbuco draait alles om het strand en de zandduinen. En dat is ook terug te zien in de activiteiten die je er kan ondernemen.

Want naast kitesurfen, door de duinen crossen en sandboarden zijn activiteiten als jetskiën en parasailen er mateloos populair. Ook paardrijden over het strand en door de duinen behoort tot de mogelijkheden. Maar wat als je nu een keer iets heel anders wilt doen?

We raden je aan o.a. een boottocht te maken met de jangada’s, die je op enkele plekken zelfs nog op het strand ziet liggen. Ze zijn volledig uit hout vervaardigd en worden nog steeds gebruikt om te vissen. Je ziet de vissers ook nog elke ochtend voor dag en dauw vertrekken. ’s Middags laden ze hun dagvangst van boord. En daar geniet jij ’s avonds van in een van de vele strandtentjes.

Wil je je tussen de locals begeven? Ga dan juist niet in deze strandtentjes eten, maar begeef je naar het dorpsplein. Hier zie je weer een hele andere kant van Cumbuco; het lokale Braziliaanse leven.

Een geslaagd dagtripje naar Fortaleza

Cumbuco Brazilië: FortalezaWe noemden de stad eerder al, Fortaleza. Het is een van de grotere steden van Brazilië en zeker een must-see als je in Cumbuco verblijft. Het zou zonde zijn om alleen kennis te maken met het vliegveld. Want naast een 25 km lang zandstrand heeft het meer te bieden!

Wist je bijvoorbeeld dat de Braziliaanse stad Nederlandse roots heeft? Het werd gesticht in de 17e eeuw, toen nog als Fort Schoonenborch. Erg lang waren we hier niet aan de macht; nog geen vijf jaar later kwam de stad in handen van de Portugezen. Je kunt nog wel overblijfselen uit deze tijd bezoeken, zoals het Forte de Nossa Senhora da Assunção. Je moet dan wel goed zoeken naar verwijzingen naar de Hollanders.

Andere aanraders in Fortaleza zijn het culturele centrum Dragão de Mar en de levendige markt langs het strand van Iracema. Ook kan je onder begeleiding van een gids een van de favela’s (krottenwijken) van de stad bezoeken. De boulevard Beira Mar is daarnaast de plek om je tussen de inwoners te begeven. Je vindt er restaurants, sportvelden, een skatepark en een gezellige avondmarkt.

’s Avonds is Fortaleza overigens misschien nog wel op haar best; dan gaan de voetjes van de vloer. De meest bekende plek is Praia do Futuro. Aan dit strand worden ’s avonds forró feesten gehouden. Forró, een belangrijke muziek- en dansvorm, is een afkorting van forrobodó en betekent zoiets als wanorde. Dan weet je enigszins wat je te wachten staat…

Wil je nog een heel andere kant van Brazilië zien? Maak niet alleen een uitstapje naar Fortaleza, maar ook naar Guaramiranga. Dit bergstadje, op ca. 100 km van Cumbuco, ligt op 900 meter hoogte en biedt rondom een verrassend natuurgebied met regenwoud en watervallen.

De beste reistijd voor Cumbuco

Het hele jaar door kun je in dit deel van het land rekenen op max. temperaturen van 25 °C of hoger. In onze wintermaanden is het er zelfs max. 30 °C. Met dank aan het Atlantische briesje voelt het echter nooit te warm aan.

Houd er wel rekening mee dat het regenseizoen van januari t/m mei is, maar laat je hier niet door afschrikken. De meeste regenbuien zijn kort en hevig én in de avond. En het droogt – weer met dank aan dat Atlantische briesje – allemaal snel op! Extra pluspunten: in dit seizoen kun je doorgaans erg fijne aanbiedingen scoren!

Een greep uit het hotelaanbod in Cumbuco

Cumbuco, Brazilië, hotelsHet vissersdorpje weet haar charme goed te behouden. Dit komt o.a. doordat je er weinig grote hotels vindt en vooral veel kleinschalige pousada’s direct aan het strand. Tijd om een selectie te maken van onze favorieten!

  • Overnachten in Boutique Hotel 0031 betekent niet alleen wakker worden in de zandduinen. Het betekent ook kleinschaligheid, live muziek en een fijn zwembad. Die relax-stand heb je zo gevonden!
  • Windtown Brazil Cumbuco biedt een fantastische ligging direct aan het strand! Je krijgt er ook nog eens fijne kamers (waarvan sommige met hangmat!), een goed aangeschreven restaurant en gratis WiFi op de koop toe.
  • Relaxen, sunsnacken, kitesurfen en bovenal heel veel plezier maken; daar draait het om in het kleinschalige Duro Beach Hotel. Het beschikt o.a. over een ligging direct aan het strand, authentieke kamers en een eigen kitesurfschool.
Cumbuco, Brazilië, hotelsHoewel je er vooral kleinschalige pousada’s vindt, kun je in Cumbuco ook terecht voor een compleet verzorgde (all inclusive) vakantie. Neem nu bijvoorbeeld Vila Gale Cumbuco, met o.a. meerdere restaurants en een prachtig zwembadcomplex.

Zie jij zo’n vakantie in Cumbuco wel zitten én ben je benieuwd naar de andere hotels? Bekijk hier ons volledige aanbod.

Fotografie: Fragoso Marin Fotografia | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “100% laidback garantie in het Braziliaanse Cumbuco

  1. ik ga nieuwjaar vieren in Brazilië, Cumbuco. Heeft iemand dit al meegemaakt? Wordt het aanbevolen om het in het hotel te vieren of wordt er nog iets georganiseerd? Ik wilde eigenlijk naar Rio de Janeiro, maar dan moeten we weer vliegen. Heeft iemand goede tips of ervaring?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *