Hippiedorpje Pipa, Brazilië

Pipa, het hippiedorpje van Brazilië

In het noorden van Brazilië – te midden van indrukwekkende kliffen, het Atlantische woud en witte duinen – ligt Pipa. Dit voormalige hippiedorpje, dat in de jaren 70/80 door surfers werd ontdekt, is één van onze nieuwste bestemmingen. Tijd om er een kijkje te nemen!

Pipa in een vogelvlucht

Laten we beginnen met een stukje topografie; Pipa ligt in het noordoosten van Brazilië, zo’n 85 km ten zuiden van het grotere Natal. Het ligt direct aan de kust en is vooral een geliefde bestemming voor een zonovergoten vakantie. Die is ook haast gegarandeerd door het equatoriale tropische klimaat.

Je kunt er rekenen op ca. 300 dagen zon per jaar en het hele jaar door temperaturen tussen de 22 en 32 °C. Het zeebriesje zorgt voor verkoeling en genoeg luchtvochtigheid. Regen valt er met name in de wintermaanden juni t/m augustus en de zomermaanden januari en februari.

Ja, de seizoenen zijn hier precies tegenovergesteld. De regen die er valt, valt overigens vaak in korte buien. Dus zie dit zeker niet als belemmering om in een van deze periodes af te reizen naar Pipa.

Aan een van de baaien van Pipa vind je een grote wijnvat-vormige rots. Hier dankt het dorpje haar naam aan. Pipa betekent namelijk wijnvat in het oud-Portugees. Ook goed om te weten: ze spreken hier beter Portugees dan Engels.

Van hippiedorp tot bruisende vakantiebestemming

In de jaren 70/80 werd Pipa ontdekt door surfers. De diverse spots met ruige golfen trokken al snel surfers van over de hele wereld. En zoals het vaak gaat; ook andere vakantiegangers ontdekken daarna de charme van een bestemming.

Pipa is inmiddels een geliefd dorp onder zowel Braziliaanse als internationale toeristen. Dit heeft gelukkig geen afbreuk gedaan aan het hippiesfeertje. De relaxte sfeer typeert het dorp nog steeds; je wordt er met open armen ontvangen door de Brazilianen. De pittoreske straatjes worden daarnaast gekenmerkt door kleurrijke huisjes en tegels.

Zon, zee & strand in Pipa

Hippiedorpje Pipa, Brazilië: strandToch is het stiekem het strand waar het allemaal omdraait, want dit is waar alle smalle straatjes op uitkomen. Goudgeel zand met eindeloos veel palmbomen vol kokosnoten en omgeven door prachtige kliffen. Heaven!

Met een keuze uit ruim 10 km aan strand is er altijd plek voor jouw handdoekje. En vanuit de strandtenten, aan de rand van het strand, klinkt swingende Braziliaanse muziek. De vakantiesfeer kan er niet anders dan direct in zitten.

Het meest bekende strand van Pipa is Praia do Amor, ofwel het liefdesstrand. Volgens kenners – maar je moet wel goed kijken én een beetje fantasie hebben – spoelen de golven hier aan in een hartvorm. Het strand wordt omgeven door prachtige rode rotsen en aan het einde van het strand vind je natuurlijke warmwaterbronnen. Even samen onderdompelen?

Wanneer de zon aan het einde van de dag de zee in zakt, verplaatst de levendigheid zich van het strand naar het centrum. Hoewel het niet groot is, vind je er wel flink wat winkels vol kleurrijke slippers en surfshorts, een ruim aanbod aan restaurants en barretjes waar de caipirinha’s over de bar vliegen.

Doen tijdens een vakantie in Pipa!

Hippiedorpje Pipa, Brazilië: doenJe kunt ervoor kiezen jouw hele vakantie met een cocktail in de hand aan het strand door te brengen. Niets mis mee! Wie meer wil dan luieren, zit hier echter ook goed.

  • Surfen is zéker een must-do. Aan Praia do Amor kun je het hele jaar goede golven trotseren en dat geldt ook voor Praia do Afogados, dat wordt gezien als een van de beste surfspots aan de noordoostkust. Gevorderde surfers kunnen de strijd aangaan met de ruige golven bij Praia das Minas.
  • Baía Dos Golphinos is dé plek om dolfijnen te spotten. De dolfijnen komen hier rustig naar de kant, waardoor je feitelijk niet eens het water op hoeft. De beste manier om ze te zien, is echter door een kajak te huren. Grote kans dat ze om je heen komen zwemmen op slechts een paar meter afstand!
  • Kajakken kan ook in de lagune bij Tibau do Sol. Hier geen dolfijnen, maar wel mangroves en kleine eilandjes.
  • De hoge zandduinen nabij Pipa lenen zich perfect voor een buggytoer. Wie stalen zenuwen heeft, kan dit aan zijn of haar gids doorgeven om vervolgens op volle toeren (en gillend!) naar beneden te denderen. Tussendoor neem je een break om te sandboarden. Ook een toffe ervaring!
  • Hoewel Pipa is uitgegroeid tot een levendige vakantiebestemming is het achterland nog aanzienlijk rustiger. Je vindt er verlaten baaitjes, waar lokale vissers hun slag slaan. En in het binnenland vind je slaperige dorpjes. Tijdens een jeeptour kun je met dit alles in een korte tijd kennismaken.
  • Pipa ligt in de provincie Rio Grande do Norte. De hoofdstad van deze regio is de zonnige kuststad Natal. Maak zeker een dagtripje naar deze levendige stad. Waarbij een kijkje bij de gezellige boulevard en op de stranden niet mag ontbreken. Op de stranden wordt de nationale sport capoeira (een mix tussen vechtsport en dansen) in het openbaar uitgeoefend. Leuk om naar te kijken en misschien kun je zelfs meedoen!

De leukste hotels in Pipa

Pipa is recent toegevoegd aan ons aanbod en het aantal hotels is beperkt. Maar dat mag de pret niet drukken, want het zijn wel écht leuke hotels. Of eigenlijk vooral pousada’s. Wat dit zijn? In Brazilië staat dit voor een complex vergelijkbaar met een bed & breakfast of pension, waar je kan rekenen op een relaxed verblijf in traditionele gebouwen.

Hippiedorpje Pipa, Brazilië: hotelsEen goed voorbeeld hiervan is Pousada Thalassa. Je kunt er rekenen op een tropische tuin met twee zwembaden, gratis WiFi en poolbar. En bij de receptie staat 24 uur per dag personeel voor je klaar!

Toch iets luxer en groter verblijven? Bij Hotel Sombra e Agua Fresca waan je je in een exotisch vakantieoord. Het in koloniale stijl gebouwde hotel beschikt over luxe suites, een handjevol zwembaden en restaurant met panoramisch uitzicht. Genieten van Braziliaanse tunes? Eén keer per week wordt er live muziek gespeeld.

Ben jij al klaar om jouw koffers te pakken en af te reizen naar hippiedorpje Pipa? Enjoy!

Gilberto Mesquita | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *