Dahab Egypte Sinaï

Dahab, de laidback bestemming in de Egyptische Sinaï

Hurghada, El Gouna, Marsa Alam en Sharm el Sheikh; het zijn stuk voor stuk bekende Egyptische badplaatsen. Minder bekend – maar zeker niet minder geliefd onder de reizigers die er al wél zijn geweest is Dahab. Deze badplaats in de Zuidelijke Sinaï heeft echt haar eigen karakter, dat misschien nog wel het best te omschrijven is als laidback.

Dahab in een vogelvlucht

Dahab, Egypte, SinaïEerst maar een stukje topografie. Dahab ligt op het schiereiland Sinaï, dat in het noordoosten van Egypte ligt. Niet zo zuidelijk als de bekendere broer Sharm el Sheikh, maar het behoort nog altijd tot de Zuidelijke Sinaï.

In het van oudsher hippiedorpje heerst nog altijd een ontspannen sfeer. Aan de levendige promenade vind je gezellige cafés, waar je op een kussen kunt plaatsnemen aan een van de lage tafels. Met waterpijp om het helemaal compleet te maken!

De lange stranden nodigen uit om te zonnen óf een duik te nemen in de prachtige onderwaterwereld die Egypte herbergt. Het wordt gezien als de parel van de Sinaï als het op duiken aankomt.

Bijzonder: in de jaren 70 was Dahab een opkomende bestemming. Israëlische jongeren en hippies gingen er graag heen op vakantie. Deze trend zette zich niet internationaal door. Vandaag de dag is het er dan ook nog altijd rustiger dan in Hurghada, El Gouna, Marsa Alam en Sharm el Sheikh.

Dhabab betekent in het Arabisch goud. De badplaats, met een aanpassing van slechts één letter, dankt haar naam aan de mooie gouden stranden die je er vindt.

Een kijkje in het oude centrum van Dahab

Als je ons naar het meest gezellige deel van Dahab vraagt, dan zeggen we direct Masbat. Dit is het oude en centrale deel van de stad. Kenmerkend zijn hier de vele winkeltjes, bazaars, restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden. Een andere fijne wijk is Asalah. Dit is waar de stad ooit begon als bedoeïenendorp.

Eindeloze surfmogelijkheden

In het zuiden van Dahab, vind je El Goze. Dit deel van de badplaats, gelegen aan een prachtige lagune, staat bekend om twee dingen: luxe hotels en de mogelijkheden voor windsurfen.

Want wist je dat het in Dahab maar liefst 300 dagen per jaar waait? In El Goze zijn de golven daarnaast relatief mild, waardoor beginners hier goed uit de voeten kunnen. Ben jij geen beginner? Verderop in de baai zijn er zwaardere omstandigheden voor de gevorderde surfers.

De geliefde en gehate Blue Hole

Dahab Egypte, Blue HoleEén van de meest bekende duikplekken is de noordelijk gelegen Blue Hole. Geliefd vanwege het zicht, de snorkelmogelijkheden en de prachtige onderwaterwereld. Je kunt zomaar walvishaaien, schildpadden, dolfijnen en manta’s tegenkomen.

Waarom deze plek dan ook gehaat is? Het staat bekend als een van de gevaarlijkste duikplekken ter wereld door de metersdiepe schacht die je er vindt.

Als je deze gok durft te wagen voor een duik op deze bijzondere plek, maak dan wel gebruik van duikinstructeurs met ervaring in dit gebied. Helaas vallen er nog elk jaar doden te betreuren onder mensen die te licht denken over de Blue Hole.

Speel je liever op safe? Ook de Canyon en de Islands zijn populaire duiklocaties in Dahab.

Cultuur snuiven tijdens een vakantie in Dahab

Saint-Catherinaklooster, SinaiAls je van cultuur houdt, zit je in de Sinaï goed. Op het schiereiland vind je o.a. een van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld, het Sint-Catharinaklooster. Het is vernoemd naar Catharina van Alexandrië, een heilige uit de Middeleeuwen.

Waar je het klooster vindt? Aan de voet van de twee hoogste bergen van Egypte, de Sinaïberg (ook wel de Mozesberg genoemd) en de Katherinaberg. Dat is niet ver van het dorpje Milga. Strategisch was de plaatsing van het klooster wel; op het pad naar de top van de Mozesberg.

Bijzonder is dat de ingang en de muren in het zuiden en westen nog in originele staat zijn. Ook uniek zijn de handschriften en iconen die stammen uit de vroege geschiedenis van het Christendom. Je vindt er o.a. nog een handschrift uit de 5e eeuw. Het is dan ook niet zonder reden dat het klooster een vermelding heeft op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wil jij het Sint-Catharineklooster boeken? Er is een excursie waarbij je dit klooster én de zonsopkomst op de Sinaïberg kunt combineren. Een unieke ervaring!

Een selectie uit onze hotels in Dahab

Dahab, Egypte: hotelsOmdat Dahab een stuk kleinschaliger is dan de andere badplaatsen bieden we er ook minder hotels aan. Maar de hotels die er zijn… We love them!

  • Le Meridien Dahab Resort wordt geprezen om haar geweldige uitzicht over de Golf van Aqaba, hoge mate van luxe én persoonlijke service. Je kunt er daarnaast rekenen op een ligging praktisch aan het strand, meerdere zwembaden en luxe kamers
  • Egyptische gastvrijheid, een ruime keuze aan ontspanningsfaciliteiten en viersterren luxe; je ervaart het bij Jaz Dahabeya. En jouw kamer? Die kijkt uit over zee, de Sinaïberg of het prachtige zwembad.
  • Ga jij voor een gemoedelijke familievakantie in Dahab? Hotel Happy Life beschikt over twee riante zwembaden met glijbanen. Genoeg waterpret, als dat er niet was door van de zwemsteiger in zee te duiken. Extra fijn: je kunt hier o.b.v. all inclusive verblijven.

Maak kennis met de lokale keuken

Omdat Dahab een stuk minder toeristisch en ontwikkeld is dan de grotere badplaatsen, is all inclusive hier niet zo gewoon als elders in het land. Is dat erg? Nee, want juist in Dahab kun je op een voordelige manier kennismaken met de lokale keuken. Je kan zomaar een vers visje voor € 5,- bestellen op een terrasje.

En door de voormalige overheersers geniet je hier van een mix van Turkse, Egyptische Libanese en Libische gerechten. Maak bijv. kennis met het bonengerecht foul of spinazie-achtige soep Molocheija.

Praktisch!

  • Dahab ligt op ca. 100 kilometer van Sharm el Sheikh. Je vliegt doorgaans dan ook op de luchthaven van deze badplaats.
  • In Dahab tref je geen openbaar vervoer aan zoals je misschien gewend bent; ze kennen er o.a. geen vaste buslijnen. Beter kan je ter plaatse gebruikmaken van taxi’s of excursies boeken. Spreek wel vooraf een prijs af.
  • Met dank aan het woestijnklimaat is het het hele jaar aangenaam in Dahab. Zelfs in de winter kan je nog rekenen op temperaturen tot 22-25 °C. Het kan dan overigens wel ’s avonds afkoelen, dus neem een lange broek en jasje of vestje mee.

Nieuwsgierig geworden naar Dahab? Bekijk snel ons voordelige aanbod & de actuele prijzen. En ga vervolgens laidback relaxen in Egypte. Enjoy!

Fotografie: Yakov Oskanov | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Dahab, de laidback bestemming in de Egyptische Sinaï

  1. Ik boekte 1 oktober jl savonds om 21.00 naar resort Ali baba Hurghada, en moest mijn visum nog boeken, dit zou ik smorgens 2-10 jl doen. Een kennis was recent ook naar Hurghada geweest bij resort Simdbad, en had alleen maar lof over dit resort, dit hoorde ik savonds na het boeken. Ik belde smorgens voor het visum en vroeg meteen om te wijzigen in resort Simdbad, de medewerker zei dat ik nog juist op tijd was. Nadat hij zijn meerdere gesproken had, moest ik de meerprijs natuurlijk betalen, en alsnog 25 euro omboekingskosten. We wachten Alibaba af. Dit was niet boeken zonder te vloeken, dikwijls heb je 5 dagen bedenktijd, wat niet geldt bij de vakantiediscounter volgens de medewerker, service hebben ze niet hoog in het vaandel.

    1. Geachte Jenny,

      Service staat bij ons wél hoog in het vaandel. Dit is o.a. de reden dat wij – in tegenstelling tot veel andere partijen – geen boekingskosten berekenen. Andere partijen rekenen boekingskosten om evt. tijd die er na boeking wordt besteed aan wijzigingen te dekken. Terwijl er maar op een klein gedeelte van de boekingen daadwerkelijk wijzigingen plaatsvinden.

      Wij zijn van mening dat het boeken de klant tijd kost en ons niet. Om die reden rekenen wij geen boekingskosten, dat zou makkelijk zakken vullen zijn. Wél rekenen we bij het kleine deel dat wel vraagt om een wijziging omboekingskosten.
      Bedenktijd is er bij ons inderdaad niet; we werken met diverse touroperators samen en dienen ons aan hun regels te houden. Dit is ook de redenen dat de klant bij boeking actief akkoord gaat met een definitieve boeking.

      Hopelijk is het zo wat duidelijker.

      Groet,
      Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *