Highlights Noord-Egeïsche Kust

De highlights aan de Noord-Egeïsche Kust

Hoewel de Turkse Rivièra de bekendste regio van het populaire Turkije is, moeten we de Noord-Egeïsche Kust ook zeker niet onderschatten. Deze regio biedt mooie stranden, gezellige badplaatsen én eeuwenoude bezienswaardigheden. Een bijzondere vakantie gegarandeerd!

Noord-Egeïsche Kust in een vogelvlucht

De Noord-Egeïsche Kust vormt samen met de Zuid-Egeïsche Kust Ege Bölgesi, ofwel de Egeïsche Zeeregio. Deze regio is goed voor maar liefst 10% van het oppervlakte van heel Turkije. We hebben het dan over zo’n 8.000 km²! En een groot deel hiervan behoort dus tot de Noord-Egeïsche Kust.

De regio, gelegen aan de noordwestkant van Turkije, heeft alles in huis voor een afwisselende vakantie. Je vindt er een handjevol interessante badplaatsen (waarvan Kusadasi de bekendste is), cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen en een dagje in een grote stad behoort ook tot de mogelijkheden.

Tel daarbij op dat je aan de Noord-Egeïsche Kust – net als in de rest van Turkije – luxe en betaalbare hotels vindt en het totaalplaatje is compleet. Hier kun je niet anders dan een fijne vakantie beleven!

Kusadasi, de badplaats der badplaatsen

Highlights Noord-Egeïsche Kust: KusadasiDe meeste Nederlanders brengen hun vakantie aan de Noord-Egeïsche Kust door in Kusadasi. Dat deze badplaats populair is, is niet zonder reden.

De van oudsher havenstad staat bekend om haar stranden net buiten het centrum, de bazaar (een walhalla voor shopaholics), een ruime keuze uit restaurants en de gezellige boulevard en haven. Leuk met kinderen: je vindt in Kusadasi twee waterparken.

Is Kusadasi dan de enige mogelijkheid aan de Noord-Egeïsche Kust? Nee hoor! Als je wat rustiger wilt verblijven, heb je ook nog andere opties:

  • Bijzonder: al in 1975 opende de eerste hotels hun deuren in Çeşme. Toch is het toerisme hier nooit écht doorgedrongen. En dus verblijf je hier relatief rustig! Wel in luxe overigens en met strand binnen bereik. Cultuurliefhebbers kunnen o.a. een bezoek brengen aan het kasteel en de bazaar. Hier maak je kennis met authentiek Turkije.
  • Zo’n 60 km ten noorden van Kusadasi ligt Özdere. Dit dorpje is uitgegroeid tot een moderne, maar rustige badplaats. Met smalle steegjes, leuke winkeltjes en lokale restaurants. Je vindt er brede zandstranden en luxe hotels om jouw vakantie compleet te maken.
  • Didim is misschien wel de minst bekende badplaats aan de Noord-Egeïsche Kust. En dat is best verrassend als je bedenkt dat het alles in huis heeft voor een geslaagde zonvakantie. Je vindt er een prachtige baai met zandstranden, een gezellige boulevard met winkeltjes en restaurants en prachtige ruïnes uit de Griekse oudheid. En van dit alles geniet je zonder hordes toeristen!
Wel de levendigheid van Kusadasi ervaren, maar er niet verblijven? De badplaats is ook eenvoudig te bereiken vanaf o.a. Özdere en Didim. Leuk als dagtripje!

Efeze, dé bezienswaardigheid van de regio

Highlights Noord-Egeïsche Kust: EfezeNa het Topkapi Paleis en de Aya Sophia (beiden in Istanbul) is Efeze de meest bezochte plek van Turkije. De antieke stad werd 1.000 jaar geleden verlaten door een aardbeving en na 130 jaar durende opgravingen is nu 10-15% van de stad zichtbaar en te bezoeken. Een must do als je aan de Noord-Egeïsche Kust vakantie viert!

De stad werd 3.500 jaar geleden al opgericht en zo’n 2.000 jaar geleden beleefde het haar hoogtijdagen. Het was de belangrijkste en meest levendige haven- en handelsstad in het gebied.

Leef je eens in als je hier bent; marktkoopmannen lopend door de brede marmeren straten met hun waar, terwijl de vrouwen zich op centrale punten verzamelden om bij te praten.

Wat je er nu nog kunt bewonderen? Ruïnes uit de tijd van de Cariers, Lelegiers, Perzen, Grieken, Romeinen en Byzantijnen. Want al deze volkeren en overheersers hebben hun stempel gedrukt op deze bijzondere plek.

Meer weten over Efeze? Ik schreef er onlangs een uitgebreide blog over. Hierin lees je meer over de geschiedenis en de ruïnes die je er aantreft.

Is er meer dan alleen Efeze te zien aan de Noord-Egeïsche kust? Jazeker!

  • Breng een bezoek aan Izmir. Met zo’n 4 miljoen inwoners is dit de derde stad van het land én daarnaast ook het economische centrum van West-Turkije. Historische gebouwen en bezienswaardigheden vind je er door de Eerste Wereldoorlog en een aardbeving in 1928 maar weinig, maar de moderne stad biedt wel veel restaurants, terrasjes en winkels.
  • Kennismaken met authentiek Turkije? Foça, een stadje ten noorden van Izmir, wordt gekenmerkt door smalle straatjes vol witte huisjes met rode daken. Deze komen allemaal samen in een schitterende baai. Leuk als dagtripje!
  • Priëne mag dan niet zo groot zijn als Efeze, de antieke stad is zeker een bezoek waard. Waar het in de Hellenistische periode haar hoogtijdagen vierde, kun je er nu nog de goedbewaarde resten van het amfitheater en meerdere tempels bewonderen.
  • Het huis van Maria, de plek waar de moeder van Jezus haar laatste jaren zou hebben doorgebracht, is alleen al om de weg ernaartoe een aanrader. Schitterend! Je bent wel gewaarschuwd voor steile weggetjes.
  • Dol op natuur? Dan is het Dilik National Park (voluit Dilek Peninsula-Büyük Menderes Delta National Park) een aanrader. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door groene bergen, rivieren, kloven, valleien, wilde dieren en zeldzame planten. Je kunt er wandelen, maar ook jeepsafari’s behoren tot de mogelijkheden.

Toffe hotels aan de Noord-Egeïsche Kust

Highlights Noord-Egeïsche KustZie jij een vakantie aan de Noord-Egeïsche Kust wel zitten na al deze informatie? Dan is het tijd om een hotel te kiezen. En die vind je er veel, misschien zelfs zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Tijd om onze favorieten uit te lichten:

  • Onlangs mocht ik een weekend doorbrengen in Club Marvy by Paloma in Özdere. Wat een ge-wel-dig hotel! Stijlvol, luxe & toch warm. Een privéstrand, geweldig infinity zwembad, handjevol restaurants en comfortabele kamers liggen op je te wachten. Met het hele gezin op pad? Er is een waterpark voor alle leeftijden! Voor rustzoekers biedt het hotel een adults only gedeelte met eigen restaurant en strand.
  • Favoriet bij onze vakantiegangers is Pine Bay Holiday Resort in Kusadasi. Ook dit luxe hotel beschikt over een waterpark en eigen baai met strand. Je kunt er daarnaast rekenen op meer dan 10 (!) binnen- en buitenzwembaden, een handjevol restaurants en talloze sport- en kinderfaciliteiten.
  • Paloma Marina Suites is een kleinschalig boutique hotel direct aan de jachthaven van Kusadasi. Het hanteert een adults only formule, waardoor je hier in alle rust geniet aan het ruime zwembad of in het restaurant. Sportief aangelegd? Er worden diverse sportfaciliteiten aangeboden.

Heb je graag een ruimere keuze? Bekijk hier ons volledige (én voordelige) aanbod naar de Noord-Egeïsche Kust. We wensen je een fijne tijd!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *