Gratis doen in New York

Budgetproof! 10x gratis doen in New York

Laten we wel wezen; een vakantie naar New York is niet echt goedkoop. En de stad zelf staat ook nog eens bekend als een van de duurste ter wereld. Toch zijn er genoeg dingen te doen waar geen portemonnee aan te pas hoeft te komen. Kijk je mee wat je allemaal gratis kunt doen in New York?

1. Bezoek gratis musea in New York

Wist je dat je normaal $ 25,- betaalt voor een bezoekje aan het wereldberoemde Guggenheim in New York? En eenzelfde bedrag voor een middagje kunst in MoMa? Check voor je vertrek even de website van het museum waar je heen wilt; diverse musea zijn op bepaalde tijden gratis toegankelijk.

Naast bovenstaande musea zijn ook het 9/11 Memorial & Museum en Museum of Arts and Design gratis toegankelijk op gezette tijden. Er is daarnaast een aantal musea dat flexibele prijzen op gezette tijden hanteert. Je bepaalt dan zelf wat je betaalt. Zo bezoek je bijvoorbeeld voor $ 1,- het Metropolitan Museum of Art.

2. Werp een gratis blik op het Vrijheidsbeeld

'Gratis doen in New York: vrijheidsbeeldHet is zonder twijfel een van ’s werelds beroemdste standbeelden; Statue of Liberty, ofwel het Vrijheidsbeeld. Maar liefst 4.000.000 mensen bezoeken per jaar Liberty Island, het eiland waar het Vrijheidsbeeld staat.

Een bezoek aan dit eiland en de ferry er naartoe zijn niet gratis. Voor het ‘beklimmen’ van het beeld en het uitzicht vanuit de kroon betaal je nog meer.

Maar er is een gratis optie om het Statue of Liberty te bewonderen. Stap op de gratis Staten Island Ferry en aanschouw het machtig mooie beeld vanaf het water.

3. Relaxen in de mooiste stadsparken

Wist je dat New York voor een metropool verrassend veel groen heeft? In praktisch elke wijk vind je wel een of meerdere parken. Ze nodigen uit tot relaxen, hardlopen of picknicken.

Een beetje schot voor open doel, maar ga in elk geval naar Central Park. Het is het grootste park van New York (met een oppervlakte van 341 hectare) en alleen al de wandelpaden zijn goed voor uren vermaak. In het park vind je o.a. een speeltuin, een vijver en (mocht je wel wat budget tot je beschikking hebben) een ouderwetse draaimolen en dierentuin.

Andere aanraders? Bekijk de skyline van New York gratis vanaf Brooklyn Bridge Park of neem een kijkje in Bryant Park. In de winter vind je hier een immense schaatsbaan. Leuk om mensen te kijken!

4. Bekijk de skyline vanaf de Brooklyn Bridge

Gratis doen in New York; Brooklyn BridgeWil je tijdens een vakantie in New York een bezoek brengen aan zowel Manhattan als Brooklyn? Wandel via de Brooklyn Bridge van het ene naar het andere stadsdeel.

De brug werd tussen 1869 en 1883 gebouwd. Het was de eerste uit staal opgetrokken brug ter wereld en tevens de enige verbinding tussen de twee stadsdelen. De brug werd geopend in 1883 en alleen al op die dag liepen 150.300 voetgangers over de brug.

Sinds die tijd is de brug alleen maar populairder geworden. Waarom? Je geniet van een mooi zicht op de skyline terwijl je over de brug wandelt.

5. Kijk je ogen uit in Grand Central Terminal

Het is het hoofdtreinstation van de stad én tevens een van de mooiste gebouwen; Grand Central Terminal. Het station werd al geopend in 1871, maar het huidige gebouw in jugendstil stamt uit 1913. Per dag reizen er 575.000 passagiers af en aan. En met 67 sporen is het één van de grootste treinstations ter wereld.

Je hoeft echter geen treinkaartje te kopen om dit mooie gebouw te bewonderen. Je kunt gewoon de hal instappen, tussen de passerende reizigers gaan staan en je ogen uitkijken! Let vooral op de klok boven het informatiepunt. De waarde van deze klok, die bewerkt is met opaal, wordt geschat op ca. 10-20 miljoen. Ook het astronomische plafond is een aanrader. Er ging 12 jaar restauratiewerk aan vooraf, een dikke laag teer en nicotine moest verwijderd worden, maar nu is het een echte eyecatcher.

Grand Central Terminal beschikt over een ‘geheim’ spoor, spoor 61. Dit spoor leidt direct naar Waldorf Astoria en werd ooit gebruikt door Franklin D. Roosevelt. Hij wist op deze manier opdringerige journalisten te vermijden.

Mocht je wel een beetje geld willen uitgeven; er zijn gidsen beschikbaar die je alle mooie plekken van het station laten zien. Ook zijn er audio tours. Zo weet je zeker dat je alle spots én feitjes kent zodra je het station weer verlaat.

6. Neus tussen de boeken in New York Public Library

Gratis doen in New York: bibliotheekOver mooie gebouwen gesproken; de bibliotheek van New York past mooi in dit rijtje. Van buiten is The New York Public Library al een aanrader, maar van binnen helemaal. En het mooiste: de bibliotheek is gratis toegankelijk!

Even wat achtergrondinformatie. De bibliotheek, die je aan 5th Avenue tussen 40th en 42nd Street vindt, wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Niet alleen door de meer dan 1,5 miljoen abonnees, maar ook door toeristen die graag de pracht en praal bewonderen.

Nadat 500 werklui 2 jaar (!) bezig waren om het reservoir dat op de beoogde locatie stond, af te breken, werd de eerste steen gelegd in 1902. Uiteindelijk werd het geopend in 1911 en toen was er al negen miljoen dollar uitgegeven. Toen zeker een astronomisch bedrag!

Er werd rijkelijk gebruik gemaakt van marmer. In het bijzonder in de Astor Hall en de grote leeszaal. Verspreid door de bibliotheek (en over 140 km aan boekenplanken!) vind je tientallen miljoenen boeken. Of het lang zoeken is naar een boek? Nee, er is een elektronisch gestuurde lift die elk boek binnen 10 minuten op kan halen.

Handig: mocht jouw hotel geld vragen voor gebruik van WiFi, in de bibliotheek staat WiFi wél gratis tot je beschikking. Weer een bezuiniging!

7. Ontdek de oude spoorlijn

Central Park is het meest populaire stadspark, maar als je het ons vraagt is High Line Park het meest unieke. Dit stadspark in de Lower West Side in Manhattan is aangelegd op een oude bovengrondse spoorlijn die inmiddels buiten gebruik is. Terwijl je wandelt tussen het groen heb je een geweldig uitzicht op het stadsleven.

8. Breng een avondje door op Times Square

Times Square is niet alleen het kloppende hart van New York, het is ook nog eens een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het knooppunt (want het is feitelijk meer dan een plein en wordt gekscherend ‘het kruispunt van de wereld’ genoemd) is een aaneenschakeling van billboards en neonverlichting. Ook zo’n plek waar je uren je ogen uit kunt kijken!

Even wat leuke weetjes op een rij. Op Times Square is het ’s avonds lichter dan overdag. Het bekendste plein ter wereld is vernoemd naar de krant The New York Times. En het mag dan een openbaar gebied zijn, roken is in de hele zone verboden. Dan weet je dat vast!

9. Ga voor een gratis stadstour

Voor een stadstour door New York hoef je niet per se diep in de buidel te tasten; diverse organisaties (zoals Free Tours bij Foot en Big Apple Greeters) bieden gratis tours aan onder begeleiding van een veelwetende gids. Een fooi wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht.

10. Ervaar een strandgevoel op Coney Island

Even weg uit de stad? Pak de metro naar Coney Island. Dit schiereiland in Zuid-West Brooklyn heeft een breed strand en een gezellige boulevard. Neem wel een paar losse dollars mee, want ze verkopen er lekker eten én je kunt een ritje maken in een van de achtbanen of het reuzenrad.

Zo… dan bespaar je toch flink wat geld! Tijd om een geschikt hotel uit te zoeken voor jouw stedentrip in New York.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Budgetproof! 10x gratis doen in New York

  1. Leuke ideeën zeg! Ik ga deze zomer naar New York en dit zijn toch wel hele leuke tips. Het is al zo duur en als je dan ook nog dingen wilt bezoeken en bekijken is het al helemaal prijzig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *