Gambia met kinderen

Gambia met kinderen: ontdek The Smiling Coast of Africa

Gooi jouw volgende familievakantie eens over een andere boeg en vergeet Spanje, Italië en Frankrijk. Neem je kinderen in de herfst- of kerstvakantie mee naar Gambia en verruim hun geest met een flinke dosis cultuur en de lokale keuken. Ze kunnen evengoed nog steeds zandkastelen bouwen aan het strand. Welkom aan The Smiling Coast of Africa!

Jij en jouw gezin zullen met open armen worden ontvangen tijdens jullie vakantie in Gambia. Het land heeft niet voor niets bovenstaande bijnaam gekregen; ze zijn hier enorm gastvrij. En dat is nog maar een van de vele pluspunten van Gambia.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een kortere reistijd en minder tijdverschil dan wanneer je naar de overkant van de oceaan vliegt? Minder last van een ritme dat uit zijn balans is én wel tropische temperaturen.

Zelfs in de koudste maand stijgt het kwik hier boven de 25 °C. Prima strandweer dus! En stranden zijn er genoeg op Gambia. De bekende badplaatsen Kololi, Kotu en Bijilo bieden prachtige stranden en zelfs de hoofdstad Banjul beschikt over een eigen strand.

Maar reis nu niet alleen met jouw kinderen helemaal naar Gambia om vervolgens alleen maar op het strand te liggen. Het is juist zo leuk om ze kennis te laten maken met andere aspecten van het land. We geven je daarom een klein kijkje van wat je hier allemaal met de jongste vakantiegangers kunnen doen.

Een boottripje op de Gambia rivier

Wist je dat de grootste rivier van Afrika een lengte van maar liefst 1.130 km heeft en voor het grootste deel door Gambia loopt? De – hoe toepasselijk is de naam? – Gambia rivier ontspringt in het noorden van Guinee en stroomt via Senegal naar Gambia. Deze doorkruist hij helemaal, om vervolgens uit te komen in de Atlantische Oceaan.

Zo’n rivier nodigt simpelweg uit tot boottochtjes en welk kind wordt daar nu niet blij van? Vanaf de boot kun je imposante nijlpaarden aan de oevers spotten en als je mazzel hebt, duikt er ook nog eens een dolfijn op. Sommige boten leggen aan bij lokale dorpjes, waar je kennismaakt met de vriendelijke bevolking.

Apen spotten in Bijilo Forest Park Nature Reserve

Gambia met kinderen: apenEen van de bekendste bezienswaardigheden van Gambia is het Bijilo Forest Park Nature Reserve, dat ook wel bekend staat als Monkey Park. Juist, hier kun je apen spotten met de kleintjes. Vogels zijn er overigens ook in overvloed aanwezig.

Het park ligt in Kololi en is vanuit veel hotels in deze badplaats bereikbaar te voet. Je kunt zelf naar het park gaan en daar een lokale gids inhuren. Zij kunnen je vaak veel interessante feitjes vertellen en je proeft de liefde voor hun land in de verhalen.

Een gids is overigens geen must; je kan ook via de aangegeven route zelf door het park lopen. Koop dan wel even bij de ingang een zakje pinda’s, zodat de kinderen de aapjes kunnen voeren.

Verblijf je niet in Kololi, maar in één van de andere Gambiaanse badplaatsen? Ook dan is een uitstapje naar Bijilo Forest Park Nature Reserve mogelijk. Vraag bij jouw hotel of de reisleiding naar de mogelijkheden.

Avonturen beleven per jeep

Heb jij kinderen die wel van een avontuurtje houden? Regel een jeepsafari en je tovert spontaan een glimlach op hun gezicht. Race offroad een deel van het land door, waarbij je ook nog eens tussenstops maakt in leuke vissersdorpjes of een bezoekje kunt brengen aan een lokale school. Zo zien ze ook eens hoe kinderen in andere landen leven!

Kennismaken met de lokale keuken

Hoewel je in Gambia door de toegenomen populariteit inmiddels ook gewoon pannenkoeken en hamburgers kunt bestellen, is het veel leuker – als je niet te kieskeurige kinderen hebt – om kennis te maken met de Gambiaanse keuken.

Kip, vis, rijst, pinda’s en pepers zijn de meest gebruikte ingrediënten in Gambia en daarnaast hechten ze veel waarde aan lokale producten. Ofwel; de kip is veelal gefokt in de regio en de vis is vaak in de wateren rondom de badplaats gevangen.

Zijn er gerechten die je vaak op de menukaart tegenkomt en die je echt moet proeven? Ja. Domoda bijvoorbeeld. Dit is kip of vis met pindasaus. Ligt deze kip of vis in uiensaus, dan heet het yassa. Een andere aanrader is benachin. Dit eenpansgerecht bestaat uit rijst, groentesaus en vlees of vis.

Hebben de kinderen toch een avondje zin in pannenkoeken, ga dan naar TeJo’s Pannenkoekenbar. De Nederlandse eigenaren werden landelijk bekend toen zij meededen aan Ik vertrek en in Kololi dit restaurant startten.

Relax to the max!

Gambia met kinderen: hotelsEn dan vergeten we haast nog het belangrijkste punt; relaxen! Want dat is toch óók waar een vakantie voor is? De eigenaren van de hotels snappen dit helemaal. Het is niet zonder reden dat het grootste deel van de hotels direct aan het strand ligt én over een zwembad beschikt.

Ben jij – nadat je blij werd van bovenstaande opties voor een vakantie met kinderen in Gambia – op zoek naar een hotel dat dit én misschien nog wel meer biedt? We zetten onze favorieten voor je op een rij:

  • Sun Beach is een luxe hotel dat direct aan het strand van Bakau ligt en waar jong en oud zich geen moment zullen vervelen. Kinderen vermaken zich in de miniclub, terwijl jij met een goed boek bij het zwembad ligt. Daarnaast zijn er tal van sportfaciliteiten. Groot pluspunt; je kunt o.b.v. all inclusive verblijven.
  • Gambiaanse gastvrijheid ervaar je zonder meer bij Kombo Beach Hotel. Jong en oud wordt hier met open armen ontvangen en mag gebruik maken van een uitgebreide selectie aan faciliteiten. Wat dacht je van een uitstekende keuken, gevarieerd animatieprogramma, zwembad met apart kinderbad en talloze sportfaciliteiten?
  • Sterren kijken met je kinderen? Dit kan in Karaiba Beach Hotel, dat over een eigen sterrenobservatorium beschikt. Dat is slechts een van de vele pluspunten. Je hebt hier ook een zwembad met kinderbad tot jouw beschikking, kunt kiezen uit meerdere restaurants en maakt gratis gebruik van WiFi. Je snapt nu wel waar die vijf sterren vandaan komen, hè?

Zie jij zo’n vakantie naar Gambia met de kinderen wel zitten? Je hebt een ruimere keuze dan deze drie hotels. Bekijk dus snel ons uitgebreide aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *