Dagtripjes & excursies Algarve

Sightseeing! De leukste dagtrips & excursies in de Algarve

De Portugese Algarve staat voor zon, zee & strand in het kwadraat! Je zou haast vergeten dat de populaire regio meer te bieden heeft dan een weekje vanaf jouw handdoek te genieten van de zon. We zetten de leukste dagtrips & excursies in de Algarve voor je op rij. Dan word je meteen duidelijk hoe veelzijdig jouw vakantie zal zijn!

Of je nu houdt van een autootje huren en zelf dagtripjes maken of liever georganiseerd op pad gaat, in de Algarve is het – door het goede wegennetwerk per auto en door het brede aanbod per excursie – allebei mogelijk. Tel daarbij op het vele water en je snapt dat je ook nog eens op de boot kunt stappen om e.e.a. te zien.

Het is onmogelijk om alle opties te noemen; er is simpelweg zó veel te doen. En dus maakten we een selectie van onze favoriete dagtrips & excursies in de Algarve. Pick one! (or two or three)

In het hoogseizoen zijn de georganiseerde excursies in de Algarve erg geliefd. Zorg dat je bij aankomst of al voor vertrek via onze partner GetYourGuide jouw gewenste excursie(s) direct vastlegt. De excursies die we hieronder noemen, zijn voor een groot deel direct te reserveren.

De leukste excursies in de Algarve per boot

Dagtrips & excursies in Algarve per bootDe Algarve is de populairste regio van Portugal en dat is zeker niet zonder reden. De zuidelijk gelegen regio kent een ca. 200 km lange kustlijn met adembenemende kliffen, natuurlijke baaien, prachtige stranden en dito grotten.

Rijdend met een (huur)auto langs de kust is dit al indrukwekkend, maar hoe mooi de kust écht is, zie je eigenlijk alleen vanaf het water. Om deze reden is het een must do om in elk geval één excursie op het water te boeken.

We hebben een paar mooie opties voor je:

  • Vaar vanaf Albufeira naar Benagil en word onderweg getrakteerd op spectaculaire rotsformaties en prachtige grotten. De meest bekende is de Grot van Benagil. Je hebt de kans om onderweg een verfrissende duik te nemen en op de catamaran zelf kan je goed bijbruinen!
  • Verblijf je in Faro? Maak dan een tocht per catamaran naar natuurpark Ria Formosa, waar je een aantal magische eilanden vindt. Tijdens deze trip doe je de eilanden Armona, Culatra, Farol en Deserta aan. Én ook hier is er de mogelijkheid om een duik in de Portugese wateren te nemen. Extra pluspunt van deze trip: er zitten max. 12 mensen aan boord.
  • Ben jij een actieve vakantieganger? Vanuit Lagos is het mogelijk om een twee uur durende kajaktocht te maken, waarbij je o.a. langs de bekende zeegrotten van Ponta de Piedade komt. Ook enkele van de mooiste stranden van de Algarve bevinden zich op de route.
  • Je hoeft niet naar verre oorden om dolfijnen te spotten. Dit kan prima in de Algarve! Neem bijvoorbeeld als opstapplaats Albufeira (de populairste badplaats in de regio) en vaar richting Carvoeiro. Je maakt niet alleen kennis met de prachtige kustlijn, maar kunt ook zomaar dolfijnen spotten.
  • Tot slot nog eentje waar je kinderen het meest een plezier mee doet; maak een tocht langs en kust op een heus piratenschip. Bij de piratenbar zijn drankjes te bestellen en voor echte helden is er een duikplank om vanaf de boot het heldere water in te duiken.

Bezoek de pareltjes van de Algarve

Heb jij een huurauto voor de deur van jouw hotel of appartementencomplex staan? De Portugese streek kent een aantal pareltjes die je écht niet mag missen. Mijn persoonlijke favoriet is Lagos.

Dagtrips & excursies Algarve: LagosWaarom Lagos? Op dit stadje moet je wel verliefd worden; het steekt met kop en schouders boven andere stadjes uit. Het oude centrum wordt omgeven door de stadsmuren. Binnen de muren is het een kwestie van kaart aan de kant (of Google Maps) en verdwalen maar.

Al slenterend kom je langs mooie kerken, geplaveide straatjes en schattige pleintjes. En er kan zomaar een knalgroen of -roze gebouw voor je neus opduiken. Ook niet ter vermijden; panden vol prachtige azujelos. Je weet wel, de mooie Portugese tegeltjes.

Los van dat Lagos een lust voor het oog is, is de sfeer ook enorm relaxt! In de jaren ’80 was het stadje een soort van bedevaartsoord voor hippies en je ziet dat nu nog terug in de barretjes en kleine boetiekjes. Ook straatkunst typeert het stadje.

Is dit het enige pareltje van de Algarve? Nee, als je dan toch op pad bent met de auto bezoek dan ook deze plaatsjes:

  • Sla een gemiddelde reisgids van de Algarve open je wordt getrakteerd op een beeld van kleurrijke vissersbootjes op het strand, omgeven door kliffen. Deze foto’s zijn zonder twijfel gemaakt in het charmante vissersdorpje Carvoeiro. Neem plaats aan dit strandje op een terrasje en bestel verse vis als lunch. Op-en-top vakantiegevoel!
  • Bezoek ‘Het einde van de wereld’. Dat is namelijk hoe Cabo de São Vicente, een van de meest zuidwestelijke punten van de Algarve én Portugal, bekendstaat. Lange tijd dacht men – omdat het land hier plots overging in een klif van 50 meter hoog – dat dit het einde van de wereld was. Niets is minder waar, maar je hebt er wel een geweldig uitzicht over de omgeving.
  • Voor cultuurliefhebbers pur sang is Silves een aanrader. In deze plaats vind je hoog op een bergtop het bijzonder Castelo dos Mouros. Ook het centrum van Silves is een aanrader. Hier vind je o.a. een 13e eeuwse kathedraal en een archeologisch museum.

Andere opties voor excursies in de Algarve

Dagtripjes & excursies AlgarveDat er genoeg te doen is in de omgeving is inmiddels wel duidelijk. En dan hebben we nog niet eens al onze favoriete tripjes genoemd. Nog een paar om mee af te sluiten dan:

  • Vanuit Albufeira is het mogelijk om een jeepsafari te maken. Deze brengt je langs een Moors kasteel, pittoreske dorpjes, sinaasappelboomgaarden en kurkbossen. Bij een lokale boerderij kan je daarnaast zelfgemaakte producten uit de regio proeven.
  • Een andere optie is om de bergen in te trekken met een Landrover. Tijdens een zeer gevarieerde dagtrip proef je lokale wijnen, lunch je met diezelfde wijnen, kun je zwemmen in natuurlijke bronnen en bezoek je enkele dorpjes.
  • Wie liever zelf wil rijden, kan een quadtour in de omgeving van Alte boeken. Alte is een klein dorpje, dat al sinds de Romeinse tijd bestaat. Rondom vind je vooral platteland met kleine dorpjes én dat is de ideale plek voor een quadtour.

Genoeg mogelijkheden dus voor dagtripjes & excursies in de Algarve! Pas je op dat je jouw vakantie niet te volpropt? Kiezen is the key. Je wilt natuurlijk ook gewoon relaxen aan het zwembad of op het strand.

Fotografie: Haak78 | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *