Cultuur Bodrum

Bodrum, het culturele broertje van Side

De badplaats is mateloos populair onder de Turkse jetset én onder jongeren. Maar wist je dat Bodrum – de stad én het schiereiland, gelegen tegenover het Griekse eiland Kos – ook op cultureel niveau heel veel te bieden heeft?

Denk je aan Turkije en cultureel dan denk je waarschijnlijk eerst aan antieke steden als Perge en Efeze en aan het populaire Side. Side heeft een binnenstad vol ruïnes en cultuurliefhebbers kiezen dan ook al snel voor deze Turkse bestemming. Maar wist je dat Bodrum, een badplaats die een stuk westelijker gelegen is, misschien nog wel meer te bieden heeft op cultureel gebied?

De geschiedenis van Bodrum en het Mausoleum van Halicarnassus

Bodrum (wat Turks voor haven is) kent een lang en rijk verleden. Volgens de verhalen stamt de stad al uit de 6e eeuw voor Christus.

Een van de bekendste overblijfselen uit deze tijd is het Mausoleum van Halicarnassus. Toen de satraap (een gouverneur van een provincie in die tijd) Maussollos, die Bodrum tot zijn hoofdstad had gemaakt, in 353 voor Christus overleed, gaf zijn zus opdracht tot het bouwen van een graftombe. Het majestueuze bouwwerk werd maar liefst 45 meter hoog en besloeg een oppervlakte van meer dan 1.200 m².

Pas rond 1960 werden de restanten van het mausoleum ontdekt. Helaas in slechte staat, naar vermoeden door een aardbeving in de 15e eeuw verwoest. Er is echter nog genoeg over om te bezoeken. Zo vind je er nog delen van de zuilengang die ooit bestond uit 36 zuilen. Daarbij kom je op het terrein meer te weten over de graftombe en het verleden.

Petrusburcht, hét symbool van Bodrum

Cultuur Bodrum: PetrusburchtZoals Istanbul de Blauwe Moskee heeft en Alanya de Rode toren, zo heeft Bodrum de Petrusburcht (ook wel bekend als het Kasteel van Bodrum). De burcht, vlakbij de haven van Bodrum, werd vanaf 1402 gebouwd door de Maltezer Order.

Bij de afronding van de bouw (in 1522) werd vooral gebruik gemaakt van materialen die afkomstig waren van het Mausoleum, zoals steen en marmer. Deze moesten de burcht, die de haven moest beschermen tegen piraterij, verstevigen.

Gek genoeg werd de burcht na de bouw compleet verwaarloosd. Pas in 1895 kreeg de burcht een doel, het ging dienst doen als gevangenis. En later als opslagplaats. Inmiddels is de burcht gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Feitelijk is het nu één groot museum met (inter)nationale schatten.

Een aandenken aan de gladiatoren

Iets dat nog wel redelijk intact is gebleven door de jaren heen, is het Griekse theater op de zuidhelling. Het antieke theater, welke waarschijnlijk gebouwd is in 330 voor Christus, werd pas in 1973 ontdekt. De opgravingen en restauraties zullen nog lange tijd in beslag nemen, maar ondertussen kun je het terrein al wel bezoeken.

Het theater bestaat uit een toneelhuis, rijen met zitplaatsen en een orkestruimte. Toch is het niet aannemelijk dat hier veel toneelvoorstellingen werden gehouden, gladiatorgevechten waren echter wel aan de orde van de dag. De balustraden die je vindt bij de orkestruimte waren dan waarschijnlijk ook ter bescherming van het publiek. Leuk: anno 2015 kun je hier regelmatig concerten bijwonen.

Andere culturele bezienswaardigheden in en rondom Bodrum

  • Voor de kust van Güsmüşlük vind je de overblijfselen van de verzonken stad Myndos. Boek een snorkel- of duiktrip en laat je onder water verrassen.
  • Op zo’n 8 km van Pedasa vind je de antieke stad Pedasa met overblijfselen van een citadel, poort en burchttoren.

Nog niet genoeg cultuur tijdens jouw zonvakantie Bodrum? Maak per boot een uitstapje naar Kos, waar je onder andere een Romeins Amfitheater kunt bezoeken.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *