Doen-in-Bodrum

11x doen in Bodrum & omgeving

Heb jij een vakantie naar de Turkse badplaats Bodrum op de planning en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor leuke uitstapjes? Wij zetten de leukste dingen om te doen in Bodrum voor je op een rijtje!

Bodrum ligt aan de Zuid-Egeïsche Kust in Turkije en is al jarenlang een van de populairste badplaatsen van het land. Met name jongeren en jetsetters komen er graag. De jeugd vermaakt zich opperbest dankzij de vele clubs en discotheken en de jetset flaneert erop los in de luxe jachthaven. Ook als je niet tot een van deze groepen behoort is er genoeg te doen in Bodrum. Kijk je mee?

Even een korte duik in de geschiedenis van Bodrum. De stad is niet altijd zo mondain geweest als nu. Vroeger was het een klein vissersdorpje. Nog vroeger – in de 6e eeuw v.Chr. – heette Bodrum Halicarnassus en hoorde het bij enkele eilanden van het voormalige Griekenland.

Neem een kijkje bij het kasteel van Bodrum

Doen in Bodrum - kasteelWe maken een sprong in de tijd naar de middeleeuwen voor deze bezienswaardigheid van Bodrum; het kasteel. Dit kasteel – dat op een schiereiland voor de haven van Bodrum ligt – heet eigenlijk de Petrusburcht. Het werd in de 15e eeuw gebouwd door de Johannieters die de belangrijke haven wilde beschermen tegen piraten en indringers.

Funny fact; om het kasteel te verstevigen werden grote blokken steen en marmer gebruikt van het Mausoleum van Halicarnassus. Tegenwoordig is in het kasteel o.a. een archeologisch onderwatermuseum gevestigd met een bijzonder glaswrak.

Bezoek het Mausoleum van Halicarnassus

Eén van de must-sees in Bodrum zijn de overblijfselen van het Mausoleum van Halicarnassus; een van de zeven klassieke wereldwonderen. Deze rijkelijk versierde rechthoekige tombe werd in 353 v.Chr. gebouwd.

Helaas is de graftombe – waar de urn van de voormalige heerser van Halicarnassus, Maussollos, in ligt – in de 15e eeuw verwoest door een aardbeving. In Bodrum zijn nog wel de fundamenten van de tombe te zien. Neem hier zeker even een kijkje.

Doen in Bodrum: Magic Life BodrumMagic Life Bodrum is een luxe uitvalsbasis voor een vakantie in Bodrum. Het hotel ligt direct aan een privéstrand, biedt volop vermaak en beschikt over stijlvolle kamers. Je verblijft o.b.v. all inclusive!

Een prachtig uitzicht bij de windmolentjes

Doen in Bodrum - windmolentjesAls je goed kijkt, kun je ze vanuit de haven van Bodrum al zien; de windmolens bovenop een heuvel. Vanaf de 18e eeuw tot en met de jaren 70 zijn de windmolens gebruikt om bloem te maken voor de inwoners van Bodrum.

De windmolens zijn in de loop der jaren in verval geraakt en kunnen nu beschouwd worden als ruïnes. Twee van de windmolens zijn echter nog in vrij goede staat.

Na een foto van de windmolentjes is het tijd om te genieten van het schitterende uitzicht op Bodrum en het naastgelegen plaatsje Gümbet. Extra leuk; ga tijdens zonsondergang en zie hoe de lichtjes in de stad langzaam aan gaan.

Stappen tot in de kleine uurtjes

Het is niet voor niets dat er jaarlijks zo’n half miljoen toeristen – waarvan een groot deel jongeren – naar Bodrum komen. Zij vermaken zich opperbest in de vele clubs en discotheken van de badplaats.

Voor een avondje stappen tot in de kleine uurtjes kun je het beste naar de naastgelegen (en eigenlijk aan Bodrum vastgegroeide) badplaats Gümbet. Hier is de ene club nog decadenter dan de andere en draait alles om zien & gezien worden.

Neem een kijkje in Gümuşlük

Doen in Bodrum - GumuslukHet meest westelijk gelegen plaatsje op het schiereiland van Bodrum is Gümuşlük. Op deze plek lag vroeger de Griekse oude stad Myndos en in de omgeving zijn daar nog steeds restanten van te vinden. In de 4e eeuw v.Chr. liet Maussollos de stad na een verwoesting herbouwen.

De restanten liggen o.a. vlak onder het wateroppervlak in de baai van Gümuşlük. Veel van de restanten zijn in de 20e eeuw gebruikt voor het bouwen van huizen en muren. Vanwege de rijke geschiedenis van Myndos is Gümuşlük nu een beschermd gebied en vind je er niet tot nauwelijks toerisme. Langs het water zijn enkele restaurantjes gevestigd waar je een lekker vers visje kunt scoren.

In dezelfde baai van Gümuşlük vind je ook het Tavşan eiland, oftewel in het Turks vertaald Konijneneiland. Op dit eiland hebben archeologen in de loop der jaren tal van vondsten uit het oude Myndos gedaan. Zo stuitten ze er o.a. op een kerk, pilaren van een tempel en graven met skeletten. Het eiland dankt zijn naam aan de vele konijnen die er leefden. Het eiland is tegenwoordig niet meer toegankelijk voor toeristen. Wel kun je vlakbij een kijkje nemen door er door het laagstaande water naartoe lopen.

Huur een auto

Voor nog meer must-do’s in de omgeving van Bodrum is het aan te raden een auto te huren. Bodrum ligt namelijk op een schiereiland vol met pittoreske dorpjes, groene bergtoppen en fijne zandstranden. Autorijden is in dit deel van Turkije goed te doen. De wegen zijn goed onderhouden en de bewegwijzering is in orde. Tip; download de app Maps.me of download de offline kaart van dit deel van Turkije in Google Maps. Zo is verdwalen geen optie!

De hele vakantie complete vrijheid hebben om te gaan en staan waar je wilt en als deze dingen te doen in Bodrum? Huur direct tijdens boeken een auto en ontdek Bodrum en omgeving op je eigen tempo.

Chillen op het strand

Doen in Bodrum - strandAls je een huurauto tot je beschikking hebt kun je een dagje gaan chillen op een van de prachtige stranden op het schiereiland van Bodrum.

Het ca. 1 km lange strand in Ortakent is zeker de moeite waard. Huur een ligbedje en parasol voor een compleet ontspannen dagje. Bij de vele beachbars en -restaurants langs de boulevard smul je van typisch Turkse maaltijden.

Erg bijzonder is het strand van het gemoedelijke plaatsje Gündoğan. Je vindt hier namelijk een moskee met minaret direct aan het strand. Wat dit plaatsje nog meer te bieden heeft? Een gezellige boulevard en tal van watersportmogelijkheden.

Nog meer doen in Bodrum

  • Nog een gemoedelijk en charmant stadje op het schiereiland van Bodrum is Torba. Hoewel je er enkele hotels vindt, heeft het toerisme ook hier nog niet echt haar intrede gedaan. Het voormalige vissersdorpje ligt in een baai en wordt omgeven door hoge groene bergtoppen. In de baai vind je een smal kiezelstrandje omgeven met veel groen. Dit zorgt voor een idyllisch plaatje.
  • Tijdens een vakantie in Bodrum mag een bezoekje aan de haven niet ontbreken. Kijk je ogen uit bij de luxe jachten die er aangemeerd liggen en stap aan boord van een excursieboot voor een tochtje over het water. Ook leuk; bezoek vanaf hier twee landen in één vakantie en vaar naar het Griekse eiland Kos. Hier kun je – naast een bezoekje brengen aan Kos-Stad – uitstekend fietsen!
  • Net buiten Bodrum – op de Göktepe heuvel – vind je een antiek Grieks theater dat zeker de moeite waard is om te bekijken. Het theater is waarschijnlijk in 330 v.Chr. gebouwd en is dus al eeuwenoud. Tegenwoordig kun je in het theater zo nu en dan concerten bijwonen. Bijzonder!
  • Turgutreis is na Bodrum de grootste badplaats op het schiereiland. Je vindt er tal van restaurantjes, barretjes en winkels. Als het even kan; plan dan je bezoek aan Turgutreis op een zaterdag. Dan vindt er namelijk een hele grote markt plaats. Kooplui vanuit de hele omgeving komen hier om hun waren te verkopen. Geef al je zintuigen de kost als je over de markt struint. Je ziet specerijen, kruiden, vers fruit en groenten in alle soorten en maten.

Zoals je ziet is er genoeg te doen in Bodrum en omgeving. Heb jij zin gekregen om naar de Turkse badplaats te gaan? Bekijk dan snel ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *